Ciorbă de legume cu orez

V-am mai spus că eu nu prea mă omor cu ciorba, nici cu supele. Rar le mănânc, prefer orice altceva. Dar sunt vreo două care îmi plac. Iar ciorba asta de legume este una dintre ele și asta pentru că gustul îmi aduce aminte de ciorba de cartofi făcută de bunica atunci când eram eu mică și pe care o mâncam rece cu ceapă verde sau ceapă de apă. Pe atunci, măica, așa cum îi spunem noi, făcea pâine de casă la cuptorul de lut din curte. Și mirosea divin.  Așa că banala ciorbă de cartofi, mâncată cu ceapă verde din grădină și pâine caldă era pentru noi o minune de mâncare.

Și Mogâldeței i-am făcut ciorba asta după zece luni, după ce i-am introdus roșiile și ceapa. Pe atunci încă nu puneam sare și îi puneam ei separat într-o crăticioară, dar după un an și un pic nu a mai fost nevoie de separare, am făcut la comun. De atunci am început și noi să mâncăm mai puțin sărat. Pentru El nu a fost așa dificil, oricum nu era fan sărat, la mine a fost mai greu, dar m-am obișnuit și cu mai puțin sărat și cu mai puțin dulce.

Desigur, iar m-am întins la vorbă. Păi cum altfel? :)

Bun, deci am folosit așa:

  • 3 morcovi măricei
  • 3 cartofi nu foarte mari
  • 1 păstârnac zdravăn
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • 2 cepe
  • 1 țelină mică
  • o mână bună de fasole verde congelată (când am proaspătă, pun proaspătă)
  • 1 ceașcă de orez
  • 3-4 roșii măricele coapte bine sau 1/2 de cutie de roșii cuburi.
  • 1-2 linguri ulei de măsline (bineînțeles că se poate fără, dar eu pun ca să fie ca aceea a bunicii mele, care, cei drept avea mai mult ulei și nu de măsline)
  • 500 ml de borș  sau după gust (nu m-am învrednicit încă să fac eu, așa că folosesc borș la sticlă din comerț).
  • apă, sare (condimente gen vegeta pun doar când am făcute de casă, fără prostii, în rest mai bine nu).
  • 1 legătură de pătrunjel verde

O fi înșiruirea mare de legume, dar e o ciorbă gustoasă și foarte simplu de făcut. Se spală și se taie toate legumele cubulețe. Toate, mai puțin roșiile, se pun la fiert într-o oală de 5 litri cu apă și puțină sare (iese o ciorbă mai densă, mai pe gustul meu, nu zeamă lungă). Ceapa câteodată o toc, câteodată o pun întreagă doar pentru gust. Depinde pur și simplu dacă am chef să mă jelesc tocând-o sau nu.

legume

Orezul spălat bine îl pun peste legume. Le las să fiarbă cam 15 minute, până sunt cartofii fierți. Apoi pun și roșiile și le mai las și pe ele câteva minute. În timpul ăsta fierb borșul (nu am o explicație argumentată pentru fierberea borșului, am citit pe blogul nu mai știu cărui chef că e mai gustos și am ajuns și eu la aceeași concluzie). Apoi, după ce am lăsat și roșiile 3-4 minute, pun și borșul. Adaug uleiul de măsline, sare dacă mai este cazul, și pătrunjelul tocat. Și asta este tot.

V-am spus, eu o mănânc doar rece și musai cu ceapă. Caldă nu-mi place nici mie, nici Lui, doar Mogâldeței.

ciorba_legume

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Facebook