Cheesecake cu fructe. Fără coacere, fără gelatină, fără zahăr

Așa cum am zis de pe la începutul săptămânii, m-am apucat să mai fac un cheesecake, de data asta mai colorat, cu mai multe fructe  și fără gelatină. Am folosit agar agar, care este extract natural de alge, fără niciun fel de prostii sau chimicale. Se găsește în orice magazin naturist. Zis și făcut, m-am apucat de cheesecake, pe fugă chiar, a durat cam jumătate de oră, cu tot cu spălat vasele :)

Am folosit așa:

  • 1 cutie de mascarpone – 400 de grame
  • 2 cutii de brânzică de vaci – în total 400 de grame
  • 2 linguri mari de smântână
  • vanilie – eu am folosit un baton, se poate folosi și esență, desigur
  • 400 de grame fructe congelate – am avut un amestec- zmeură, mure, visine, coacăze. Sigur că sunt mai bune proaspete.
  • 3 linguri de agar agar ( l-am folosit în loc de gelatină). Se poate desigur și cu gelatină, dar eu nu mai voiam. Rețeta cu gelatină am scris-o aici.
  • 4 linguri de miere. Se poate și zahăr, dar eu am preferat să pun miere. De precizat că atunci când folosim zahăr, compoziția se întărește mai puternic.
  • 2 pachete – 200 de grame- de biscuiți digestivi. Cantitatea nu este bătută în cuie.
  • 100 de g unt

L-am făcut foarte, foarte repede, așa cum spuneam.

Blatul– Pisăm biscuiții- eu am folosit sucitorul sau o sticlă- și îi amestecăm cu untul topit. Apoi se pun într-o formă de tort cu margini detașabile, tapetată cu folie alimentară și se presează cu mâna sau cu o lingură. Și ăsta este blatul. Pe margine, deasupra blatului de biscuiți se pune un rând de fructe.

(O paranteză: Mi-a venit ideea mai târziu. Se poate renunța și la biscuiții ăștia care au zahăr. Putem pune cheesecake-ul în pahar sau într-un alt vas transparent care să conțină cât o porție. Punem jeleu și dedesubt și deasupra, renunțăm complet la biscuiți și cu siguranță va arăta și va fi foarte bun)

Jeleul- Restul de fructe se pun într-o cratiță cu 200 de ml de apă, o lingură mare de miere și 1 lingură de agar agar. Se fierb cam 8-9. Am avut pudră de agar agar, dacă e în formă de fâșii trebuie fiert mai mult, cam vreo 15 minute. Fructele fierte le putem lăsa 3-4 minute la răcit cu un capac pe ele, până pregătim restul. Nu mai mult, pentu că altfel se transformă deja în jeleu.

Conținutul de brânză- Într-o altă crăticioră am pus alți 250 ml de apă, 2 linguri de agar agar și păstăile de vanilie fără conținut în ele, conținutul l-am pus peste lactate. La fel, l-am fiert vreo 8 minute.

În timpul ăsta se amestecă toate lactatele până se omogenizează, împreună cu restul de miere și vanilia (conținutul păstăii).  Când s-a fiert agar agar-ul simplu îl punem peste brânzeturi. Așa, fierbinte, și amestecăm repede, repede. ( Dacă îl lăsăm să se răcească, se vor forma cocoloașe și lactatele nu se vor mai întări bine.)

Turnăm brânzeturile desupra blatului de biscuiți. Nivelăm puțin cu o lingură. Apoi turnăm fructele din cratiță care se vor întări ca un jeleu, imediat cum se răcesc. Băgăm totul la frigider, măcar o oră-două. Noi nu am avut răbdare, l-am tăiat după 10 minute, deși nu se prea întărise. Și am mâncat jumătate din el. E delicios!

cheesecake

2 thoughts on “Cheesecake cu fructe. Fără coacere, fără gelatină, fără zahăr

  • 6 martie 2016 at 22:51
    Permalink

    Foarte faina reteta. O sa o incerc. O singura mentiune am- stiu sigur, de la un prieten apicultor, ca mierea la temperaturi mari, parca zicea chiar mai mari de 31 de grade, devine toxica. Deci mai bine punem zahar.

    Reply
    • 7 martie 2016 at 11:30
      Permalink

      Multumesc! Am citit foarte mult pe tema toxicitatii mierii atunci cand este preparata termic, tocmai pentru că am tot auzit/citit o multime de pareri in sensul asta. Mierea nu devine toxica, isi pierde enzimele, isi pierde practic beneficiile, beneficii de care ne bucuram cand o consumam cruda. Ideea toxicitatii mierii porneste de la cantitatea de HMF ( hidroximetilfurfurol) care se dezvolta cand o incalzim. Insa cantitatea este cu mult mai mica decat in cazul zaharului, al cafelei, biscuitilor, fripturii, etc. Deci mierea tratata termic nu este toxica, cu siguranta nu mai toxica decat zaharul sau alte zeci de produse preparate termic pe care le consumam zilnic

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Facebook