Paste de orez cu legume

Pe lângă faptul că nu au gluten și pot fi folosite de persoanele care vor să evite sau sunt alergice la gluten, cică pastele de orez ar fi ele mai sănătoase decât alea din grâu. Vă spun sincer, motivul pentru care eu am gătit prima dată paste de orez a fost că le-am primit de la fina noastră, din Filipine. Apoi pentru că mi-a plăcut mult textura lor și mai ales pentru că fii-mea a fost încântată de ele.

Cum se gătesc pastele de orez? Foarte simplu. Cam la fel ca și celelalte paste, doar că au un timp mai mic de fierbere. Devin cam ciudățele dacă le fierbem prea mult. În caz că vi se întâmplă, se poate remedia cu jet de apă rece, vreo 3 minute.

Am două rețete de paste de orez cu legume, una în care vedeta este dovlecelul, una în care principale sunt ciupercile. Legumele pot fi alese după gust, după anotimp, după ce avem. Așadar, eu folosesc:

  • 100-150 de grame de paste de orez
  • 1 borcan de ciuperci (bineînțeles că-s bune și prospete) sau 2-3 dovlecei, în cazul în care vrem cu dovlecei. La noi asta cu dovlecei are mai mult succes.
  • 150 de ml suc de roșii, sau 1/2 cutie de roșii cuburi sau, cel mai bine și mai bun, 4-5 roșii mari coapte bine, dar pe astea le folosesc numai când e vremea lor, când sunt ele din cale afară de gustoase. Le toc mărunt, curățate de coajă și sunt minunate.
  • 1-2 morcovi sau, dacă vrem ca sosul să fie o idee mai dulceag putem folosi cu încredere cartof dulce în loc de morcov.
  • 3 fire de ceapă verde sau 1 ceapă micuță
  • 2 fire de usturoi verde sau 2-3 căței de usturoi
  • 1 lingură de unt sau una de ulei de măsline
  • sare după gust (opțional)
  • parmezan ras pe deasupra- din nou opțional- mie îmi place maxim, Sophie nu prea îl agreează, așa că nu-i pun.

Modul de preparare? Unul simplu, normal. Nu am eu timp de complicățenii. Punem apa la fiert cu un pic de sare. Când dă în clocot punem pastele și amestecăm. Le lăsăm maxim 2 minute. Eu am avut mereu din astea foarte subțiri, chiar nu e cazul de mai mult timp. Putem gusta una să vedem dacă sunt făcute.

paste_orez

Legumele le tocăm, pe toate. Punem în tigaie uleiul sau untul cu 1-2 linguri de apă și înăbușim ceapa și usturoiul un minute-două. Apoi punem și restul legumelor, mai punem 1-2 linguri de apă și le lăsăm și pe ele la înăbușit. Roșiile le lăsăm la final, când sunt aproape fierte celelalte legume. Vreo 10-12  minute sunt suficiente, sunt fierte. Punem sare dacă vrem.

ciuperci

Punem sosul peste paste, în farfurie (Prefer să păstrez pastele separat și sosul separat). Deasupra puțin parmezan, dacă vrem.

paste_sos

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Facebook