De ce este important să ne lăsăm copiii desculți

Sophie a mea își scoate șosetele din picioare de când a putut ea să facă asta. În casă mereu, dar mereu umblă desculță, spre disperarea mea care am veșnic picioarele sloi. Iar când suntem afară, în parc, la locul de joacă, oriunde, dar absolut oriunde, prima ei grijă e să ne întrebe dacă poate să se descalțe. Și de foarte multe ori poate. Am observat cum se uită multe persoane la mine când îi spun da sau când o văd desculță. Așa că am zis să scriu despre asta. Pentru că tocmai ce mi s-a confirmat a nici nu știu câta oară că fac bine.

De ce este bine să ne lăsăm copiii desculți

În primul rând pentru că, vă vine sau nu să credeți asta în 2017, piciorul uman a fost făcut să umble desculț. Da, așa este am evoluat și nu mai este sigur să umblăm mereu desculți. Dar asta nu înseamnă că piciorul nostru se simte bine încălțat. Noi suntem adulți și acceptăm cu mai mare ușurință normele și regulile și suntem conștienți de anumite pericole, însă un copil va face exact ce-i dictează creierul, și anume să umble desculț.

 • Pentru că îi ajută enorm în dezvoltare
  -ajută la dezvoltarea creierului: studiile arată că micuții lăsați să umble, să se joace desculți între 1-3 ani, dar și mai târziu, vor avea o capacitate mai mare de concentrare și atenție în anii de școală. Asta pentru că în talpa piciorului se află o mulțime de nervi ce transmit inimaginabil de multe informații creierului. Stimularea senzorială pentru un copilaș lăsat să alerge desculț, să simtă o mulțime de texturi cu talpa piciorului, este incredibilă. Îi ajută la coordonare, concentare, la dezvoltarea din punct de vedere neuromuscular.
  Mai mult, tocmai pentru a stimula dezvoltarea, specialiștii recomandă un exercițiu: să punem copiilor în mai multe cutii (de pantofi să zicem) diferite texturi – nisip, vată, pietricele, iarbă, boabe de ceva cereale, frunze, etc- și să lăsăm copilul să calce desculț prin ele, să experimenteze. Bineînțeles că ar fi mult mai bine să experimenteze texturi în mod natural, dar nu-i rău nici așa.
 • Pentru că ajută la dezvoltarea sănătoasă a piciorului.
  -sunt foarte drăguțe încălțările pentru copii, mai ales cele pentru fetițe, însă un număr foarte, foarte mic de încălțări pentru copii sunt fabricate corespunzător. Studiile arată că foarte multe probleme în dezvoltarea piciorului copilului și în dezvoltarea mersului apar tocmai de la încălțămintea pe care o poartă. Așadar, pentru o dezvoltare corespunzătoare a piciorului, dar și a mersului e bine să ne lăsăm copiii cât mai mult desculți.
 • Pentru că ei iubesc să fie desculți.
  -mie fie și numai ăsta mi se pare un motiv suficient. Când o văd pe Sophie cât de fericită este desculță, cât de liberă se simte parcă nici nu-mi mai trebuie alt argument. E drept că, dacă tot le spunem întruna că trebuie să stea încălțați copiii noștri acceptă. Dar dacă ei să-i lăsăm pe ei să aleagă, aleg să se joace desculți :)

Care-s temerile noastre

Eu una știu că nu-i ușor pentru mulți părinți să-și lase copiii desculți. Pentru că noi ne temem de un milion de lucruri. Să nu se înțepe, să nu se lovească, să nu se taie și chiar să nu cumva să se murdărească. Dar știți ceva, ne putem alege locurile în care să-i lăsăm desculți. Încet-încet ne va fi tot mai ușor să extindem zonele în care să ne simțim în siguranță cu ei desculți.

Ca o paranteză, la plajă de exemplu, unde foarte mulți părinți, aproape toți, sunt dispuși să-și lase copiii desculți sunt mai mari șanse să se taie/înțepe decât în parc sau la locul de joacă. E vorba doar de cum privim noi lucrurile.

Bineînțeles, nu zic acum că micuții noștri ar trebuie să umble numai desculți. Nu, nu e sigur, nu putem face asta în 2017. Dar sunt o mulțime de locuri unde îi putem lăsa. Nu vi le spun eu pentru că nu are rost. Din simplul motiv că unde mi se pare mie sigur poate vouă nu vi se pare. Dar așa cum am zis, eu o tot las desculță de câte ori prind ocazia.

Și ca să nu credeți că bat câmpii aici, pentru că mi-s atât de drage piciorușele ei alergând desculțe pun aici dovezi cu iubitele mele, mititelele piciorușe :)

 

Show aviatic
La show-ul aviatic, pe Aerodromul de la Clinceni, visând să zboare și ea cu parașuta :)
desculta
La căutare de scoici și melci pentru colecția mai 2017

La joacă, afară, în parcul dintre blocuri

 

Eu sunt Alina și îți mulțumesc că ai venit pe blogul meu.  Dacă ți-a plăcut aici și vrei să fii la curent cu ceea ce scriu, te rog să dai un like paginii de Facebook a blogului aici sau să te abonezi prin e-mail. Te mai aștept. Cu bine! :)

2 thoughts on “De ce este important să ne lăsăm copiii desculți

 • 21 iunie 2017 at 23:14
  Permalink

  Şi eu l-am lăsat pe băiețelul meu cel mare desculț ori de câte ori s-a putut. Chiar am fost încurajată de un mare doctor ortoped, care mi-a spus că platfusul se „vindecă” până la 4 ani.
  Acum, la 4 ani, trebuie să poarte talonete şi mersul desculț nu mai este recomandat…
  Aşa că eu, după această experiență, aş sfătui părinții să facă o vizită la un medic ortoped( altul decât „marele doctor”) atunci când copilul începe să meargă şi, dacă totul este în regulă, să lase copilul să zburde în picioarele goale.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *