Școala Siguranței – lecții pe care orice copil e bine să le învețe

Săptămâna trecută am fost invitată la o școală din București, la festivitatea de absolvire a Școlii Siguranței Tedi. Nu știam exact despre ce este vorba, dar odată ajunsă în clasă, după mulți ani în care n-am mai călcat într-o școală, am avut parte de multe surprize și de lucruri care m-au pus pe gânduri.

Am realizat, spre surprinderea mea, că aproape 90% dintre copiii de clasa I au spus că au rămas de mai multe ori singuri în casă. Știu, așa era și pe vremea mea, cu cheia de gât, dar mă gândeam că acum lucrurile s-au schimbat. Se pare că nu.

Ce m-a pus pe gânduri au fost lecțiile pe care acești copii le-au primit în cadrul Școlii Siguranței și mă gândeam că eu abia dacă am adus în dicuție cu Sophie lucrurile astea atât de importante pentru siguranța ei. Multe dintre ele, lucruri pe care și nouă ni le spuneau părinții. Și altele pe care nu ni le spuneau pentru că pe vremea mea nu exista tehnologia din ziua de azi. Și anume:

  • Un lucru important încă de când sunt micuți- să-și știe numele întreg, nume și prenume adică. Pe al lor și pe al părinților.
  • Când ajungem cu copilul în locuri aglomerate să stabilim un punct de reper. Să știm că în cazul în care ajungem să ne pierdem, acolo trebuie să ne întâlnim. (Poate pare incredibil, dar în aglomerație nu-i deloc imposibil ca un copil să se piardă, numărul cazurilor e încă mare).
  • Să nu mai speriem copiii cu polițistul, ba dimpotrivă, să-i încurajăm să meargă la polițist în caz de nevoie. Iar nevoile pot fi mai multe, în funcție de vârstă.
  • Atunci când bate cineva la ușă, ne uităm pe vizor, nu deschidem persoanelor necunoscute orice, absolut orice ne-ar spune. Și dacă spun că sunt trimiși de mama sau de tata, astăzi copiii au telefoane și își pot suna părinții. Și, foarte important, să memoreze numărul de telefon al părinților. Copiii, de la o anumită vârstă, pot face asta cu mare ușurință.
  • Să nu spună că sunt singuri acasă, să nu dea detalii necunoscuților.
  • În excursii, în tabere, în plimbările cu grupa/clasa să nu se îndepărteze de ceilalți, chiar dacă un coleg vine cu ideea asta ”genială„ de a găsi o activitate atrăgătoare.
  • Să știe cum să se comporte online – aici discuția este foarte lungă, lecțiile multe și date în funcție de vârsta copiilor și capacitatea lor de înțelegere. Dar sunt lecții foarte importante în condițiile în care copiii noștri se nasc cu tehnologia în mână.
  • Și, bineînțeles, reguli elementare de circulație. Pe unde se trece, când se trece, la ce trebuie să fim atenție, de ce este important.

Despre toate astea și multe altele sunt învățați copiii de clasa I în cadrul Școlii Siguranței Tedi, pe parcursul unui an școlar. Sunt lecții interactive, jocuri, broșuri, filmulețe educative, povești clasice precum ”Capra cu trei iezi”, adaptate zilelor noastre.

scoala jocuri

joc scoala sigurantei

 

Lecțiile se predau de învățător cu sprijinul unui polițist, iar doamna care a fost la clasă acum, când am fost, eu era foarte drăguță, răbdătoare și zâmbitoare. Mi se pare important ca un copil să perceapă un polițist într-un mod pozitiv, să nu-i fie teamă să-l abordeze la nevoie. Iar la asta putem lucra și noi, părinții.

 

scoala sigurantei tedi

scoala sigurantei

(p) Şcoala siguranţei Tedi este un program educațional inițiat de compania Tymbark Maspex România și pus în aplicare împreună cu Ministerul Educației și cu Poliţia Română. În anul școlar 2016 – 2017, la proiect au participat peste 32.000 de elevi de clasa I din 935 de şcoli din toată ţară.

Lecția la care am fost eu și festivitatea au avut loc la Școala Gimnazială nr. 150 din București. Elevii clasei I, sub îndrumarea doamnei învățător Cezarina Psatta și a reprezentanților Poliției. Copiii au recapitulat principalele informații privind siguranța lor în timpul vacanței, iar apoi au participat la ceremonia de predarea a ștafetei către elevii aflați acum în clasa pregătitoare.

Pentru mine una a fost și o lecție, dar și o bucurie să văd copii de clasa I și copii de pregătitoare. Mi-am și imaginat-o pe mogâldeața mea peste vreo 2 ani, iar timpul ăsta zboară.

scoala tedi siguranta

 

 

Ah, ce mi se pare important de spus e că școlile se pot înscrie pe site-ul www.scoalatedi.ro în viitorul an şcolar şi, după ce vor fi acceptate în program, vor primi materiale educaţionale pentru toţi copiii de clasa întâi. Bineînțeles, părinții pot vorbi cu școala și pot face demersul ăsta.

 

Eu sunt Alina și îți mulțumesc că ai venit pe blogul meu. Dacă ți-a plăcut aici și vrei să fii la curent cu ceea ce scriu, te rog să dai un like paginii de Facebook a blogului aici sau să te abonezi prin e-mail. Te mai aștept. Cu bine! :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *