Ce putem face pentru a crește copii mai rezistenți

De cele mai multe ori, noi, părinții, începem să ne gândim la imunitate fie când copilul se îmbolnăvește, fie când intră în colectivitate și ne lovim de o mulțime de neplăceri. Însă rezistența unui copil se formează încă din burta mamei, din stilul ei de viață și de alimentație din timpul sarcinii, din timpul alăptării, din primele clipe de viață ale micuților. Primii trei ani de viață sunt foarte importanți pentru a pune bazele imunității, bazele rezistenței copilului nostru pentru restul vieții sale. Asta și o mulțime de alte informații le-am aflat în cadrul campaniei lansate de Aptamil – ”Mai rezistent în primii 3 ani de viață”. Este o campanie amplă, structurată în 120 articole ce conțin informații importante, 70 sfaturi punctuale în postări pe Facebook, 40 video-uri, dar și un ghid de imunitate pe care cred că ar fi bine să-l poată citi orice părinte sau viitor părinte. Sunt informații de la specialiști, medici, ponturi pentru a crește copiii rezistenți încă din primii ani de viață.

Noi toți ne dorim să avem niște copii rezistenți la boli, la alergii, copii cu o imunitate puternică. Însă câți dintre noi știu concret ce să facă pentru a clădi această imunitate copilului? Eu cred că puțini. Poate îngrijorător de puțini. Și, de cele mai multe ori, ne punem această întrebare târziu, adică în momentul în care copilul o ține din răceală în răceală, când face faringite, bronșiolite, și alte multe -ite, când suntem disperați și nu mai știm cum s-o scoatem la capăt.

În cazul meu această disperare a venit în momentul în care copila mea a intrat în colectivitate, adică un pic înainte de vârsta de 2 ani. Abia atunci am început să mă întreb serios ce trebuie să fac, dar și ce puteam face diferit până atunci, unde am greșit.

Am stat de vorba cu medicul. Am analizat chiar stilul meu de viață din timpul sarcinii și, cel puțin în timpul sarcinii și înaintea ei am făcut lucruri bune. M-am lăsat de fumat cu vreo 3 ani înainte să încerc să rămân însărcinată. Știam sigur că e un lucru important. Mi-am făcut analize, cam tot ce mi-a recomandat medicul, pentru a evita pe cât posibil o surpriză neplăcută în timpul sarcinii.

Sarcina

Apoi am fost atentă la tot ce am mâncat, dar și la ce am băut pe parcursul celor 9 luni în care am avut în corpul meu două inimi bătând. Am fost atentă la somn, am încercat pe cât posibil să mă feresc de situațiile mult prea stresante. Miza era mult prea mare. Sunt importante stilul de viață și alimentația mamei în timpul sarcinii pentru că anticorpii din sângele mamei străbat placenta și ajung, prin cordonul omblical, la bebeluș. Aici, în burta mamei, se pune temelia rezistenței copilului.

Nașterea

Ce aș fi putut să fac diferit și acum știu că ar fi contribuit enorm la imunitatea copilului meu, era să mă informez mai mult înainte să nasc prin cezariană. Mi s-a spus la momentul respectiv că o naștere normală m-ar putea paraliza, însă ulterior am aflat că femei cu același diagnostic au născut, cu o echipă mai mare de medici, dar au născut natural. Regret că nu am trăit această experiență. Nașterea naturală este ea însăși importantă pentru formarea rezistenței copilului. Bacteriile din canalul vaginal al mamei contribuie la formarea florei intestinale a bebelușului.

Alăptarea

Și, regretul meu cel mai mare, este că nu m-am informat suficient înainte, pentru a putea alăpta corespunzător copilul timp de un an. Și am scris de multe ori despre asta, alăptarea de multe ori nu vine așa natural cum ne imaginăm noi, iar atunci când nu vine este tare bine să fim informate, să cerem ajutorul. În cazul meu, mi-am alăptat fetița cu lapte matern timp de aproape 7 luni, dar nu de la sân, ci cu lapte muls. A fost greu, groaznic de obositor, vă recomand din suflet să cereți ajutorul când simțiți că nu reușiți să alăptați în mod natural. Laptele matern este și el esențial pentru formarea rezistenței copilului nostru.

Diversificarea

Știm cu toții că nutriția este extrem de importantă pentru formarea imunității, că e foarte importantă alimentația copilului încă din primul an pentru ca el să devină rezistent. Ori dacă nașterea și alăptarea nu sunt momente de care să pot spune că sunt cu adevărat mulțumită, aș fi putut face mai mult, măcar în timpul diversificării am avut grijă la ce nutrienți îi ofer copilului. A fost o provocare pentru mine diversificarea, recunosc, dar uitându-mă înapoi cred că, în mare, am făcut alegeri bune. Spun în mare, pentru că, dacă ar fi să schimb ceva, aș fi mai relaxată privind cantitatea. Esențială este calitatea alimentelor, a laptelui.

Relaxarea

Sună ciudat poate relaxarea asta, mai ales de la mine, care-s mama fricilor. Nu mi-a venit natural, a trebuit să lupt pentru ea. A trebuit să lupt cu propriile temeri ca să nu mai fiu așa panicată și veșnic obsedată de a steriliza absolut tot ce atinge copilul. Din fericire pentru mine, am un soț care este fix opusul meu din punctul ăsta de vedere. Cred că ar putea preda cursuri de relaxare. Da, bebelușii bagă totul în gură, da pun mâinile peste tot, da, umblă numai pe jos și-apoi bagă iar mâinile-n gură. Și asta este însă o parte importantă a formării imunității.

Ei bine, toate astea, așa cum le-am făcut, au fost suma a ceea ce avea să fie la intrarea în colectivitate imunitatea fetiței mele. Au fost și bune, și mai puțin bune. Așa că a trebuit în continuare să lupt pentru formarea rezistenței. De la alimentație, somn, joaca în aer liber,  relaxarea despre care vorbeam mai sus și până la tratamentele pe care i le dădeam în timpul episoadelor deloc puține de răceli. Am învățat că este bine să mai cer măcar încă o opinie când îmi este prescris antibioticul. Prea mulți medici, din păcate, prescriu antibiotic când nu este neapărat necesar. Și asta nu ajută deloc copilul să devină mai rezistent la virus, corpul lui nu are ocazia să lupte, o face antibioticul pentru el. Ori noi, părinții, nu suntem în măsură să ne dăm cu părerea, să decidem dacă este sau nu necesar antibioticul, de aceea e bine să mai cerem o părere avizată, aceea a unui alt medic.

Cred că informațiile pe care le-am acumulat din momentul în care am început să mă panichez, odată cu intrarea în colectivitate, m-au ajutat foarte mult. Și da, m-ar fi ajutat și mai mult să le știu dinainte. De-asta și repet aproape obsesiv că este bine să fim părinți informați. Să știm că acțiunile noastre prezente au efect pe termen lung în viața copilului nostru. Că noi acum, în primii lor ani de viață, punem bazele pentru ceea ce vor fi mai târziu. Noi acum le creștem aripile.

(P) Informații despre ce putem face pentru a avea copii mai rezistenți, în privința somnului, activităților fizice, alimentației, igienei, expunerii la soare, găsiți aici – https://goo.gl/FBfbZP

 

Eu sunt Alina și îți mulțumesc că ai venit pe blogul meu. Dacă ți-a plăcut aici și vrei să fii la curent cu ceea ce scriu, te rog să dai un like paginii de Facebook a blogului aici sau să te abonezi prin e-mail. Te mai aștept. Cu bine! :)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *