Cum să salvezi lumea la vârsta de 4 ani

De multe ori avem tendința să trecem peste niște lecții de viață absolut necesare, gândindu-ne că încă sunt prea mici copiii noștri ca să știe despre asta. Doar că, dacă stăm să ne gândim mai bine, realizăm că niciodată nu-i prea devreme pentru a le sădi dragostea pentru ceea ce-i înconjoară, pentru oameni și pentru natură.

Copiii noștri s-au născut direct cu tehnologia în fața ochilor. Generația copiilor noștri și cele viitoare nu vor putea concepe viața fără toată această tehnologie. Pentru ei internetul, gadgeturile, rețelele de socializare și cine știe ce-o mai apărea sunt așa cum pentru noi a fost electricitatea. Nu prea vă imaginați viața fără ea, așa-i?

Ei, dar tocmai pentru că s-au născut direct cu nasul în tehnologie, mulți dintre copiii noștri nu mai știu să prețuiască la fel de mult frumusețea și libertatea pe care ni le dă natura. Nu spun că ar trebui să ne ținem copiii departe de tehnologie, nu, nici gând, ăsta este viitorul și ei trebuie să se adapteze. Spun doar că ar trebui să-i învățăm de mici să respecte și să prețuiască natura și oamenii mai mult decât pe niște gadgeturi.

Cu toții ne minunăm de cât de rapid se degradează natura din jurul nostru, de cum se modifică clima, însă avem tendința să privim toate lucrurile astea de afară, din postura unor outsideri. De parcă nu e treaba noastră, nu e responsabilitatea noastră, altcineva ar trebui să ia măsuri pentru toate astea. Ei bine, nu-i chiar așa. Sunt o mulțime de lucruri mici pe care le putem face noi și despre care-i putem învăța și pe copiii noștri. Și nu-i vreun mare efort.

Să iubească natura și plantele

Eu cred că ei se nasc cu dragostea asta de natură, noi trebuie doar să avem grijă să nu o piardă, să nu o dea uitării ținându-i departe de ea. Călătoriile în natură și explicațiile despre cele mai banale lucruri îi vor fascina încă de foarte mici.

20170709_135416_HDR

Sophie a fost atât de încântată când i-am explicat cum se ”nasc” fluturii, încât ar fi fost în stare să-mi umple casa cu omizi, numai ca să crească și ea niște fluturi în casă.

20170709_141453_HDR

20170722_140245_HDR

La fel și prima dată când i-am explicat cum cresc plantele. Avea un pic peste 2 ani când am pus de Sfântul Andrei niște grâu la încolțit și a fost de-a dreptul fascinată de cum se tranformă grâul ala pus în pământ. Acum nu ratează nicio ocazie să se joace în pământ, să pună semințe, să planteze flori, să afle tot mai mult despre cum funcționează natura asta și despre ce minuni face ea. Minuni care nouă, adulților, au ajuns să ni se pară niște banalități.

20170525_180144_HDR

Să iubească animalele

Să mă iertați, dar mie una niciodată nu mi s-au părut amuzanți copiii care chinuie animalele. Nu știu dacă în zilele noastre copiii mai fac asta, sper din toată inima că nu. Cred că și dragostea pentru animale tot noi ar trebui s-o cultivăm în copiii noștri. Să le explicăm cum se nasc, cum cresc, cum sunt și ele niște ființe cu dreptul la viață. Fie că vorbim despre un cățel, despre un ied, sau despre un fluture ori omidă.

20170524_181939_HDR

Să reducem consumul și să reciclăm

Aici cred că ar fi de discutat enorm. Noi toți avem tendința să consumăm mult, mereu, din toate. Mereu avem nevoie de mai mult, de mai multe. Și stilul ăsta al nostru îl transmitem mai departe. Doar că, la un moment dat, copiii și nepoții noștri nu vor mai avea de unde să tot consume. Cred că tocmai de-asta ar fi foarte important să-i învățăm încă de pe acum ce înseamnă să faci economie. Să nu lase apa să curgă la infinit, să nu lase lumina aprinsă când nu este necesar. Să nu lase televizorul aprins dacă nu se mai uită la el. Și lista poate continua mult.

Reciclarea la noi încă pare un termen străin. Dar, cum spuneam, toate resursele de care noi ne bucurăm acum (și de care de multe ori abuzăm) nu vor mai fi disponibile și pentru copiii și mai ales pentru nepoții noștri.

Sunt atât de multe lucruri și activități drăguțe pe care le putem face din obiecte vechi, deja folosite, încât e păcat să nu le arătăm copiilor noștri.

Dragostea de oameni

În lumea asta sunt copii care nu numai că nu au la fel de multe jucării și hăinuțe precum copiii noștri, abia dacă au apă și mâncare. Poate nu ar fi rău ca data viitoare când facem curățenie și vrem să aruncăm o ditamai traista de jucării, să-i explicăm copilului că ar fi bine să le donăm altor copii și să le povestim despre viața acestor copii.

Noi spunem de multe ori că un singur om nu poate schimba lumea. Cum ar putea un singur copil, copilul nostru s-o schimbe, doar pentru că-l învățăm noi despre toate astea? Ei bine, da, sunt destul de mici șansele s-o salveze el singur, dar dacă tot mai mulți dintre copiii noștri ar iubi și ar respecta natura și oamenii eu cred că viitorul lor va fi mai frumos.

Poate fi cel mai mare clișeu ever și eu cea mai naivă persoană, dar cred că lumea poate fi salvată cu dragoste. În primul rând cu dragostea din familie. Un copil iubit, un copil care simte dragostea și atașamentul părinților, va fi la rândul lui un copil care poate transmite dragoste mai departe. Dragoste pentru tot ce-l înconjoară.

(P) Spune Da

Mă gândesc de ceva vreme scriu pe tema asta, așa că provocarea venită de la Danonino a picat la fix. Danonino a lansat 10 magneței de frigider, veti gasi cate unul in fiecare pachet de branzica, fiecare dintre ei având câte o lecție despre cum putem avea grijă de natură.

2 thoughts on “Cum să salvezi lumea la vârsta de 4 ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *