De ce viața mamelor din ziua de azi e atât de diferită

Aveți și voi momente când simțiți că a fi mamă în ziua de azi e complet diferit decât pe vremuri? Mie una mi se pare că da.  Nu spun că mamele sau bunicile noastre au avut o viață mai ușoară, cel mai probabil viața lor ca femei a fost mai grea decât a noastră. Dar, cu toate astea, mi se pare că astăzi este o presiune mult mai mare pe mame.

Pe vremuri parcă femeile se ajutau mai mult între ele, era mult mai ușor să găsești suportul unei prietene sau chiar al unei vecine. Mamele noastre nu-și făceau atâtea griji atunci când ne lăsau cu cineva câteva ore. Nu se gândeau nici la anxietatea de separare, nici dacă vom fi traumatizați din cauza sentimentului de abandon. Este drept că pe noi ne ajută tehnologia, avem scutece de unică folosință, aparate de sterilizat, cearșafuri impermeabile, pompe electrice de sân chiar și wireless, baby monitor, cădițe de duș anatomice și mai spuneți voi ce. Dar nu avem la fel ca pe vremuri suportul celor in jur. Mamele lăuze aveau parte de toată susținerea familiei, chiar erau acele 40 de zile în care nu aveau voie să facă altceva decât să se ocupe de copil.  Astăzi, din momentul în care ajunge acasă, proaspăta mamă dă piept cu toate. Sau poate sunt eu subiectivă? Pe mine, de exemplu,  m-au crescut bunicii, dar parcă în zilele noastre sunt tot mai multe mame (sau părinți) care își cresc copiii fără ajutor. Părinții mei, bunicii Sophiei încă lucrează. Și nu nu-s deloc tineri. Și văd în jurul meu o mulțime de copii crescuți exclusiv de părinții lor, care si-ar dori si ei tare mult, din când în când, un moment de respiro.

Da, și lor, mamelor si bunicilor noastre, le-a fost greu, dar într-un mod diferit. Astăzi este mult mai mare presiunea de a-ți crește copiii bine. De a nu greși ca mamă. De a fi implicată, prezentă tot timpul activ în viața copilului. Presiunea de a fi bune pe toate planurile – mame bune, angajate bune sau femei de afaceri de succes, soții bune, gospodine bune. Și, nu în ultimul rând, presiunea de a ne încadra cumva în niște standarde estetice. În plus, simt că presiunea de a nu fi judecate (ca mame, nu neapărat ca femei) pare mai mare ca oricând. În zilele noastre sunt milioane de articole de parenting și o mulțime de specialiști care ne învață cum să ne creștem copiii. Nu spun că-i rău, e foarte bine că avem acces la informație. Dar asta atât timp cât reușim să o selectăm în favoarea noastră, astfel încât să nu simțim că, dacă nu suntem așa ca la carte, nu suntem bune.

Avem atât de multe lucruri pentru care suntem judecate și atât de multe alegeri de făcut încât nici nu cred că le pot enumera. Nu cred că mamele și bunicile noastre își băteau capul dacă să aleagă diversificare sau autodiversificare, nici dacă mâncarea dată copilului e bio sau plină de chimicale, nici dacă ne crește cu produse de proveniență animală sau vegani. Nu erau judecate atât de aspru nici dacă nu alăptau (măcar) până la un an, ba chiar știu sigur că eu am supt la o mătușă. Și lista cu judecãti e atât de lungă.

Și, cel mai important dintre toate, mi se pare că noi uităm un lucru esențial: să trăim momentul. Avem atâtea standarde de atins încât uităm să fim pur și simplu prezente în viața noastră. Ce ar fi să nu ne mai simțim vinovate pentru ce am făcut sau pentru ce n-am putut face, nici să ne gândim întruna la ce vom face și ce va fi? Toată presiunea asta ne obosește îngrozitor și uităm să ne bucurăm de acum și aici. De cele 30 de minute de stat cu copilul la povești oridecare înainte de culcare, fără să ne mai stresăm atât că trece cu 5 minute peste ora de somn.

Facem tot ce putem mai bine pentru copiii noștri și cred că asta e dovada cea mai clară a faptului că suntem mame bune. Oricum nu putem face mai mult decât putem, nu? Atunci de ce atâta presiune?

 

Eu sunt Alina, mama Sophiei,  și îți mulțumesc că ai venit pe blogul meu.  Dacă ți-a plăcut aici și vrei să fii la curent cu ceea ce scriu, te rog să dai un like paginii de Facebook a blogului aici sau să te abonezi prin e-mail. Te mai aștept. Cu bine! :)

 

2 thoughts on “De ce viața mamelor din ziua de azi e atât de diferită

 • 18 octombrie 2018 at 10:59
  Permalink

  Este foarte adevărat tot ce ai spus

  Reply
  • 18 octombrie 2018 at 11:42
   Permalink

   Multumesc pentru confirmare, de cele mai multe ori am nevoie de asta :)

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *