Care sunt cele mai bune scutece pentru bebeluși. După doi ani de încercări am ajuns la o concluzie

În timpul sarcinii am răscolit internetul ca să aflu care scutece sunt mai bune pentru bebeluși. Am întrebat prietene care erau deja mămici. Toate aveau păreri diferite.

Am văzut că încă sunt multe mămici în lumea asta care folosesc scutecele de bumbac, pe care le spală. Am observat că această practică este mai răspândită afară decât la noi. Sau site-urile de afară au scris mai mult pe tema asta. Nu spun că mi se pare o idee proastă, sunt o mulțime de argumente pro, dar eu am exclus-o din start. Sincer, din comoditate, în primul rând. Auzisem atât de multe povești de la mama, mătuși și bunici despre cum fierbeau ele la scutece și cam cum era treaba cu ele, încât nici nu am vrut să aud. E adevărat, noi avem acum mașini de spălat mult mai performante, dar argumentul ăsta nu m-a convins deloc. În al doilea rând îmi și imaginam cum va sta copilul noaptea ud. Deci, așa cum am spus, am exclus varianta asta. (Poate a fost o mare greșeală dat fiind numărul mare de chimicale din scutecele de unică folosință)

Dar dă-i și citește studii, advertoriale despre ce minunate sunt anumite scutece de la x firmă, forumuri, bloguri, cere păreri pe grupurile de mămici de pe Facebook. Părerile erau foooarte împărțite. Despre aceeași marcă de scutece îți ziceau zece persoane că este cea mai bună și zece că este cea mai proastă.

Până la urmă, influențată cel mai probabil de reclamele așa frumoase, am decis că ar fi cel mai bine să folosesc Pampers Premium Care. Buun! Nimic nelalocul lui în primele trei luni de viață ale mogâldeței mele. Dar la un moment dat a început să se irite. Rău! Am schimbat crema de câteva ori. Am schimbat și scutecele. Nimic! Nu știu nici acum de la ce era, dar m-am convins că nu de la scutece, pe care între timp le schimbasem deja de două ori.

Mi-a zis doctora să o țin cât mai mult fără scutec, să evit cremele și șervețelele umede și să o spăl cu apă. Nu a fost ușor. Pentru că la vârsta aia te trezeai udă când ți-era lumea mai dragă. Așa, fără avertisment, fără schimonosirea feței copilei, eram toată plină de pișu sau de caca. Dar am suportat toate astea pentru că făcusem greșeala să dau un search pe Google și ce văzusem și citisem despre eritemul de scutec mă făcuse să îmi ies din minți de panicată ce eram. Bineînțeles, la noi nu era chiar așa grav. Și slavă Domnului, i-a trecut după câteva zile.

Am revenit la Pampers, dar de data asta am luat Active Baby, pentru că deja fuseseră câteva accidente, și o găseam udă noaptea când mergeam la ea să-i dau lapte. Nu știu din ce altă reclamă ajunsesem eu la conlcluzia că astea sunt mai eficiente. Au fost, o perioadă. Până iar am început să o găsesc udă noaptea.

Apoi, pe la vreo 10 luni am început iar să caut informații pe net. Nu știu ce o fi fost în capul meu și de ce credeam că o să găsesc altceva decât găsisem până atunci.

Căutând eu așa, am zis: Da, hai să încercăm Libero. Am încercat. Nu erau nici mai rele, nici mai bune decât Pampers. Parcă erau o idee mai ieftine și mai groase. Și mai puțin parfumate (ceea ce îmi convenea). Dar și cu astea mi s-a întâmplat să se ude.

Au urmat Pufies, Happy. Nu pot să spun că le-am găsit vreun cusur anume. Unele sunt parfumate, altele mai neparfumate. Unele mai groase, altele mai subțiri. Unele au elastic și la spate și în lateral, altele doar în lateral. Unele cu mai multe desene, altele cu mai puține. Unele o idee mai flexibile, altele o idee mai rigide (nu semnificativ). Toate mi s-au părut că funcționează pe același principiu. Nicio firmă nu m-a dat pe spate și nu am avut niciuna pe care să o detest atât de tare încât să nu o mai folosesc. La absolut toate mi s-a întâmplat ca, măcar o dată sau de două ori, să o găsesc pe mogâldeață udă.

Așa că următorul pas, după ce auzisem de la mai multe persoane că scutecele de la Carrefour, marca proprie, sunt foarte bune și ieftine, a fost să le încerc și pe astea. Din principiu nu prea folosesc nicio marcă proprie. Nu sunt vreo snoabă, nici gând. Doar că de-a lungul timpului multe astfel de produse mi s-au părut proaste. Ei bine, scutecele nu erau deloc proaste. Și erau și mult mai ieftine decât ce încercasem până atunci. M-au convins. O perioadă. Ne-am udat și cu ele, desigur.  Dar măcar erau mai ieftine.

Apoi am încercat mai multe mărci proprii: Lidl, Mega Image, DM. Din nou, nimic nu m-a dat pe spate, nimic nu m-a dezamăgit prea tare.

Recunosc, nu le-am încercat pe cele Bio. Asta pentru că am un dinte, în general,  împotriva produselor așa-zise bio după ce am citit nșpe etichete și am văzut că și astea conțin o mulțime de aditivi, de substanțe chimice și mai știu eu ce. Sunt eco sau bio pentru că unul sau mai multe ingrediente au fost cultivate sau crescute eco sau bio, dar pe lângă alea mai au o mie de otrăvuri. Produsele cu adevărat naturale sunt cam greu de găsit. Merită, nu zic nu, doar că m-am săturat să mă las păcălită de mult lăudatele ”Eco” și ”Bio” și să văd după că am dat o groază de bani pe niște prostii.

Revenind la scutece, după mai bine de doi ani de încercări, am ajuns la concluzia că nu există unele perfecte. Fiecare mamă poate decide ce-i mai bun pentru bebeușul ei, după criterii de ea stabilite. Eu cu toate am avut accidente. Cu toate s-a mai iritat din când în când.  Nu am avut decât o iritație gravă, aia despre care vă povesteam mai sus. În rest au fost, în opinia mea, iritații de conjunctură. Ba a fost prea cald, ba am ținut-o mai mult neschimbată dintr-un motiv anume, ba mâncarea a fost prea acidă. E drept, de la prima și singura iritație gravă nu am mai schimbat nici crema, nici șervețelele umede care mi s-au părut ok. Poate or fi contat și astea. Nu știu sigur.

Iar ca soluție, atunci când accidentele în urma cărora o găseam udă începeau să fie prea frecvente, treceam la măsura următoare. Asta chiar dacă potrivit etichetei încă ne încadram cu brio la greutate.

Acum mogâldeața mea are doi ani și patru luni și sper că în curând scăpăm de scutece (avem zile în care reușesc de fiecare dată să o pun la oliță, dar avem și zile când mai face în scutec). Fix în acest moment avem în casă Pampers, Carrefour și Pufies și le folosim pe toate. În acești doi ani am avut o mulțime de frământări pe tema scutecelor. Frământări inutile, aș zice acum. Dar să te fi ferit sfântu’ să-mi fi zis că-s inutile frământările mele scutecești înainte de un an. Aș fi zis că ești vreo ignorantă care nu pune preț pe ce este mai bun pentru copil.

Eu sunt Alina, mama Sophiei,  și îți mulțumesc că ai venit pe blogul meu.  Dacă ți-a plăcut aici și vrei să fii la curent cu ceea ce scriu, te rog să dai un like paginii de Facebook a blogului aici sau să te abonezi prin e-mail.  Dacă te interesează imagini din viața noastră, te poți uita și pe Instagram. Te mai aștept. Cu bine!  🙂

5 thoughts on “Care sunt cele mai bune scutece pentru bebeluși. După doi ani de încercări am ajuns la o concluzie

 • 8 octombrie 2015 at 19:05
  Permalink

  Si eu am incercat diverse marci de scutece. Cele de la LIDL mi s-au parut fooooarte proaste. In schimb, sunt multumita de Carrefour, desi dupa experienta LIDL nu ma asteptam. Si nici Huggies nu mi-au placut deloc. Dar deloc. Cu Happy am fost asa… kind of happy. Pana la urma am ramas la Carrefour/Pampers.

  Reply
 • 25 noiembrie 2015 at 22:50
  Permalink

  Si noi tot de la Carrefour folosim. Sunt bunicele, nu am avut nuciun accident pisorcos sau cacacios inca. Pe alea de la Pampers le urasc, sunt prea subtiri si miros intepator. Si Puffies sunt ok.

  Reply
 • 18 iulie 2016 at 15:19
  Permalink

  Si eu am incercat numeroase marci de scutece si cele mai ok sunt cele de Bambo Nature. Sunt foarte subtiri si absorb foarte bine. Le recomand!

  Reply
 • 3 iunie 2018 at 1:20
  Permalink

  Bună ziua,

  Că tot veni și anul 2018 iar timpurile se schimbă mă puteți sfătui în alegerea unor mărci de scutece?

  Mulțumesc

  Reply
 • 7 octombrie 2020 at 23:03
  Permalink

  Cel mai bun mi s a părut Lupilu de la Lidl..nu trece umezeala prin ei și sunt f accesibili la preț..de 3 ani folosesc la copiii mei și rareori când nu mai erau la raft am cumpărat huggies care mi se par f subțiri și trece umezeala prin ei..am mai folosit ocazional pampers marca Pampers însă au apărut mereu iritații la fundulet..cu firma Pampers e un cerc vicios..trebuie sa cumperi și șervețele umede apoi pudra că sa tratezi iritația..

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *