joi, martie 28, 2024
Părințeală

Se schimbă ora! Dar cum e cu ora de iarnă și programul de somn al copiilor

Cred că de vreo lună de zile tot aud și văd  și scriu știri despre faptul că în weekend se schimbă ora și trecem la ora de iarnă. Și vai, ce bucurie, dormim cu o oră mai mult, că practic ora 4 devine 3.  Ce să zic? Bine, așa o fi pentru voi, dar nu și pentru noi.

Faza asta cu schimbatul orei și dormitul cu o oră mai mult se aplică ori atunci când nu ai copil, ori atunci când ai copiii mari. Pentru copila mea, schimbatul orei nu înseamnă absolut nimic. Ea tot atâtea ore doarme. Programul ei este fix același. Deci dacă ea sâmbătă ( weekend, da!) s-a trezit la 7.40, duminică (tot weekend, of course) se va trezi tot la 7.40, numai că după noua oră de iarnă va fi de fapt 6.40.  Ce dacă eu aș mai dormi puțin că parcă e prea cu noaptea în cap să te trezești duminica la 6.40? Ea și-a făcut somnul și îmi va zice clar și răspicat: ”Mami, gata nania! Tleziiileaaa” Ei și dacă a zis ”gata nania” s-a terminat. Nu contează că poate e încă beznă afară.

Și am primit și sfaturi de genul: ”Da’ culc-o și tu cu o oră mai târziu decât o faci de obicei și se va trezi mai târziu”. Da, sigur! Poate o ține treaba asta la alți copii, mă bucur pentru părinții lor, dar nu și la noi. La noi ora de trezit nu are legătură cu ora de culcat.

Și apropos de ora de trezit și ora de culcat a copilului, mereu m-am întrebat cum fac alți părinți cu treaba asta. Eu am contstatat că Mogâldeața mea e oarecum dependentă de un program fix de somn. Nu spun că nu am mai făcut și excepții, dar de fiecare dată excepția a venit însoțită de multă agitație, plâns din orice și cel puțin o zi în care a avut nevoie de recuperare.

Din acest motiv eu am decis că îi voi respecta programul. Și programul ei de somn (și așa este de pe la 1 an și ceva) este cam așa:

  • 7.30 -8.00 trezit
  • 13.30 –>15.00-16.00 somn de prânz
  • 21.30-22.00 somn, după cel puțin jumătate de oră de povestit ce e în lună și în stele.

Cum spuneam, au mai fost situații în care am mai făcut mici excepții de la programul ăsta, dar aproape de fiecare dată s-a dovedit că a fost o idee proastă. În momentul în care este obosită pur și simplu nu mă mai înțeleg cu ea.

Și apoi, de ce aș vrea un copil obosit? Somnul mi se pare foarte important la vârsta asta când micul omuleț este în plină dezvoltare și se transformă în mai marele omuleț. În timpul somnului se secretă hormonii de creștere, deci din nou e foarte important.

Și pentru că de multe ori mi-am dorit și eu să stăm mai mult afară, prin parc sau la zoo sau oriunde, fie la prânz, fie seara, nu am putut să nu observ câteva lucruri. La ora somnului (13-17) de prânz sunt foarte mulți copii încă în parc sau pe stradă. M-am gândit că foarte probabil or avea program diferit de al nostru, ceea ce este foarte normal. Nu toți copiii au același program de somn. Ce nu am putut să îmi explic însă, a fost cum de sunt copii cu vârste de 2-5 ani afară la ora 23- 23.30 noaptea. Și, hai, să zicem că în weekend poate dorm mai mult, dar în timpul săptămânii când merg la grădi? Și da, poate unii dintre ei nu mergeau, dar mi-e greu să cred că toți micuții pe care i-am văzut (sau mai des i-am auzit, că eu deja eram în casă) de-a lungul timpului afară la ore din astea nu merg la grădi. Mereu m-am întrebat cum fac părinții că micuții ăștia să nu fie obosiți, că au fost de-a lungul timpului momente în care mi-aș fi dorit și eu să decalăm puțin programul fără ca asta să fie o tragedie.

Și pentru că am fost curioasă am căutat și câte ore de somn are nevoie un copil, în funcție de vârstă și cam asta am găsit:

  • 1- 3 luni 15-16 ore
  • 6 luni- 9 luni – 14-15 ore
  • 12-18 luni 13-14 ore
  • 2 ani: 13 ore de somn
  • 3 ani: 12 ore
  • 4 ani: 11 ore
  • 5-7 ani: 10 ore de somn pe zi.

Dar astea sunt oarecum niște standarde, rezultate din urma a nu știu ce studii. Fiecare copil are nevoile lui.  Noi nu prea ne-am încadrat în cifrele astea, Mogâlda mereu a avut nevoie de mai mult somn. Și am ținut cont de asta pentru că, repet,  somnul e foarte important pentru ei cât sunt micuți. Ca să nu mai zic că, aproape fără excepție, în cazul Sophiei, dacă s-a întâmplat ca din ce știe ce Dumnezeu motive să nu se odihnească bine o perioadă a urmat vreo răceală, vreo febră, vreo nebunie. De unde am tras concluzia că nu-i de noi nesomnul, ne mai scade și imunitatea din cauza lui.

Al meu soț a încercat să-mi spună de mai multe ori că sunt prea strictă și prea crizată cu programul, dar s-a convins chiar și el că nu e o idee bună să nu-i respectăm orele de somn. Motiv pentru care noi suntem tot timpul legați de programul Mogâldei de somn. Oriunde am vrea să mergem sau oricum am încerca să ne programăm o ieșire trebuie cumva, ca prin minune, să ne încadrăm în orarul ei. Și asta nu e deloc ușor pentru că, după ce se trezește, urmează micul dejun (cu mofturi și alte asemenea), apoi să ieșim pe ușă ne ia minim 30 de minute (cum am povestit aici) și cu cât mai facem pe drum- practic e deja timpul să ne întoarcem. Și trebuie să ne întoarcem cu ceva timp înainte de ora de somn ca să mai luăm și prânzul. Dacă depășim ora, prânzul se transformă într-o imensă tragedie sau, de vreo două ori, am fost nevoită să trec peste el din cauza oboselii și a agitației.

Acestea fiind spuse, nu pot să nu mă întreb cum fac alți părinți. Cum reușesc să ajungă la zoo, la grădina botanică, la vreun spectacol pentru copii sau oriunde mai departe de casă și să se încadreze și în program? Care este soluția minune? Eu una nu am descoperit-o încă. Mereu am fost pe fugă și tare mi-aș dori să știu SECRETUL ieșirilor relaxate, atunci când e nevoie să se facă abateri de la ora de somn.

4 comentarii la „Se schimbă ora! Dar cum e cu ora de iarnă și programul de somn al copiilor

  • Buna. Cel mai probabil programul copilului nu e respectat. Nu doar cel de somn. Sau mai bine zis totul e haotic…. Nu ca in cazul nostru ( al celor ce respecta programul zilnic al copilului ) nu exista haos, dar e un haos „controlat” de nevoile copilului? . Asa am si eu impresia ca nu stiu sa ma organizez, dar programul meu gravitează in jurul nevoilor copilului ( 16 luni, băiețel)?, deci nu am libertate de acțiune absolut deloc?. Dc afli vreo formula magica zi-ne si noua, doar dc e respectat programul copilului?

    Răspunde
    • Bună! Că nu e respectat programul pot să înțeleg. E alegerea fiecăruia. Cum spuneam, am încercat și eu, dar a fost o tragedie de fiecare dată. Și am renunțat.
      Asta este de fapt curiozitatea mea: Cum gestionezi situația? Cum faci ca omulețul să nu fie obosit? Sau cum faci să se bucure de ieșire și astfel să te bucuri și tu? Că dacă nu vă simțiți bine nici tu și nici el, care mai e rostul?

      Răspunde
  • Pingback: Crizele de furie și de plâns. Ce facem cu ele - Frici de mămici

  • Păi eu am 2 copii şi sunt diferiți. Băiatul dacă e obosit devine agitat şi cere somn, fata nu. Plus că niciunul nu a mai dormit de prânz de la 4 ani. Altfel când dormeau de prânz stăteam „în jurul case” să prindem prânzul şi somnul (nici eu nu înțelegeam cum ajung oamenii la zoo şi alte chestii).
    Apoi m-am uitat în jur şi am observat că aud copiii la ora 23 sau la 15 pentru că de cele mai multe ori plâng sau țipă (de somn?!) :).

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *