Stricți sau relaxați? Cum e mai bine când vorbim de igienă

Cât a fost Sophie mică am fost strictă cu igiena. Mi se părea că e așa micuță și făceam tot ce credeam eu de cuviință ca să o țin departe de microbi și virusuri.  Sterilizam biberoane, suzete, jucării. Fierbeam hainele și prosoapele. Dezinfectam tot ce atingea și toate suprafețele pe care stătea.

Apoi a venit perioada băgatului în gură. Orice, de oriunde, oricând. Și în ciuda eforturilor mele, mereu băga în gură lucrurile pe care mi-aș fi dorit cel mai puțin să le molfăie.

Apogeul a fost, cred, momentul în care a început să lingă parchetul și să-și roadă papucii. Cum o scăpam o clipă din ochi, cum era la ușă să-și roadă încălțămintea. Când am văzut-o prima dată am zis că îmi stă inima din bătaie. Cred că mai aveam puțin și o spălam pe limbă. Ușor, ușor am acceptat faptul că nu o pot ține departe de microbi și sunt și ei parte din formarea imunității.

Desigur, am fost în continuare atentă la igienă, în continuare am un nod mare în gât când o văd că linge mingea cu care s-a jucat în parc, dar am încercat să fiu mai relaxată.

Relaxarea are însă limitele ei. Și cred că așa trebuie să fie când vorbim de igienă. Nu mai trăim aceleași vremuri ca atunci când eram noi copii și chiar este nevoie de o atenție sporită.

Așadar, regulile de igienă sunt necesare și chiar obligatorii zic eu, dincolo de faptul că nu putem și nici nu vrem să controlăm în totalitate microbii și virusurile cu care intră în contact copiii noștri.

Principala noastră regulă este să ne spălăm pe mâini imediat ce am intrat în casă, înainte de a pune mâna pe orice altceva. Nu cu mare ușurință, dar am reușit să o învățăm cu această rutină. La fel cum am reușit și cu cea privind spălatul mâinilor după ce merge la baie. I-au intrat deja în obișnuință încă de pe la vreo doi anișori și mărturisesc că am fost încântată.

O altă regulă de igienă, dar și de siguranță spun eu, este că nu primim mâncare din mâinile străinilor. Nu contest bunăvoința, cel mai probabil cei care îi întind mâncare copilului sunt bine intenționați, dar mă îndoiesc că s-au spălat fix înainte pe mâini. Plus că în zilele noastre stilul alimentației diferă foarte mult de la o familie la alta și cred că ar trebui să întrebăm părintele atunci când vrem să-i oferim ceva de mâncare unui copil.

Și nu în ultimul rând, nu mâncăm murdari pe mâini în parc, la locul de joacă, pe plajă, la munte, la pădure sau oriunde altundeva afară. Eu o las să se joace în iarbă, în noroi, în nisip, e treaba ei cât de tare se murdărește, nu văd nimic rău în asta. Ba chiar o încurajez să se bucure de natură cât poate de mult, să pună mâna, să simtă. Dar toate până la momentul în care trebuie să mănânce. Desigur, mi-aș dori să am apă și săpun tot timpul la mine, dar asta nu se întâmplă. Recunosc că îmi este mult mai la îndemână să folosec produse antibacteriene și sunt fericită că s-au inventat.

(P) Noi folosim gelul și spray-urile de la Touch, acestea sunt pe bază de alcool. Gelul antibacterian sau spray-ul și șervețelele nu-mi lipsesc din geantă. Nici mie, nici bărbatului.  Chiar și copila are în gentuță șervețelele, acestea nu conțin alcool. Le avem mereu la noi, mai ales când plecăm în călătorii. Elimină 99% dintre bacterii şi microbi în 15 secunde, deci cred că sunt numai bune de folosit pe mânuțele nerăbdătoare. Datorită recipientului practic, gelul se poate strecura în orice buzunar şi este suficient pentru peste 60 de utilizări. Le folosim nu doar pentru mâini, ci și pentru diverse obiecte și suprafețe.

iarba_verde

Produsele antibacteriene sunt o alternativă eficientă la apă și săpun atunci când nu le avem pe acestea din urmă la îndemână. Ca în orice altă privință însă excesul poate fi dăunător, motiv pentru care ele nu înlocuiesc apa și săpunul decât atunci când este nevoie.

Atenție la substanțele din produsele antibacteriene

Trebuie să avem mare grijă ca mânuțele mititele să fie uscate, să nu le bage copilul în gură imediat după ce am folosit gelul sau spray-ul. De-asta le prefer pe cele de la Touch, pe bază de alcool, sunt eficiente rapid și alcoolul se evaporă imediat. Mare atenție la triclosan, este un mutagen și este extrem de nociv, folosit în produsele antibacteriene. Gelul, spray-ul și șervețele de la Touch nu conțin triclosan, una dintre substanțele frecvent folosite și de care ar trebui să ne ferim atunci când cumpărăm produse antibacteriene.

În concluzie eu zic să fim relaxați, nu panicați, când copilul se murdărește și atinge ce nu ne-am dori, dar să fim totuși atenți la igienă. Și să ne bucurăm cât putem de natură și mai ales să-i lăsăm pe micuți să se bucure de ea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *