Halloweenul poate fi sau nu sărbătorit. Dar de ce ne tot certăm pe el

Deși mie mi se pare greu de crezut că în anul 2017 ne certăm pe tema a cine, ce și când sărbătorește, iată că se întâmplă acest lucru. Vineri am postat o rețetă de tartă cu dovleac și cineva mi-a spus că Halloweenul e o sărbătoare satanică. Totuși, rețeta era pentru o tartă cu gust dumnezeiesc, vă asigur. Se topește în gură. Nu are nici prea mult gust de dolveac, dar se simte foarte puțin aroma, cât să completeze numai bine celelalte ingrediente.

Și asta cu tarta nu e prima dată când cineva îmi spune că Halloweenul e o sărbătoare satanică sau că nu fac altceva decât să-l bucur pe diavol sărbătorind-o, că atrag spiritele rele.

Mă iertați, vă spun sincer, mi s-a părut atât de amuzant până acum încât nici n-am considerat că e cazul să dezbat ceva pe tema asta. Plus că fiecare e liber să-și exprime opinia și să creadă în ce dorește. Dar observ că nu este o glumă, culmea, e pe bune, iar reacțiile devin tot mai vehemente.

De regulă sunt trei tabere atunci când vine vorba de câte o sărbătoare importantă/mediatizată. Tabăra celor care se bucură de orice prilej de a sărbători ceva, deci nu contează pentru ei că e sărbătoare românească sau străinească; tabăra celor care susțin că avem și noi tradiții și ar trebui respectate astea în loc să importăm (cum ar fi de exemplu Dragobetele vs Valentine’s Day) și cea de-a treia tabără, a celor cărora nu le pasă nici de una nici de cealaltă.

Ei, de Halloween mai există, pe lângă cele trei, și cea de-a patra tabără din care fac parte cei care-i acuză pe halloweeniști de satanism.

Și mărturisesc că nu înțeleg de ce. Avem și noi pe plaiurile mioritice o mulțime de tradiții cu mascați. O muuulțiime. Unele chiar de speriat, vă spun. Noaptea Sfântului Andrei cred că e cea cu strigoi și nu mai știu ce.  Mai e una, îmi scapă numele, în care oamenii mascați chiar se bat cu bâte, știu că scriam știri pe tema asta. Nici nu am pretenția că le știu pe toate așa că nu are rost să mă apuc să enumăr aiurea. Dar la un simplu search pe Google credeți-mă pe cuvânt că veți găsi măști și obiceiuri de speriat, ale noastre tradiționale. Și nimeni nu-i acuză pe oamenii ăștia  că-s sataniști sau ceva.

Eu una fac parte din tabăra care se bucură de orice prilej de a sărbători ceva. Doar așa, de dragul de a sărbători. Și dacă mi se pare că trece prea mult timp de când n-am mai sărbătorit ceva, inventăm noi o sărbătoare cu de toate. Cu ținute, cu prăjituri/tort, cu lumânări aprinse, muzică șamd.

Așa că, dacă mă întrebați pe mine, noi transformăm sărbătoarea în sărbătoare prin felul în care ne bucurăm de ea sau nu. Clipele minunate de noi țin și atât. De noi depinde dacă creăm sau nu amintiri frumoase. De noi depinde dacă alegem sau  nu să mai ieșim din rutină aducând un pic de culoare vieții noastre.

Noi anul ăsta am sărbătorit Halloweenul în avans. Asta pentru că fusesem anunțați de la grădi că se va face o petrecere de Halloween, cumpărasem ținuta, dovleacul, dar ce să vezi, ne-a lovit un 40, 5 în mijlocul nopții și s-a dus party-ul de la grădi.

Și pentru că Sophie era nerăbdătoare să-și poarte rochița și pălăria de ”brăjitoare” , am făcut un mic party acasă. Ea a fost ”brăjitoare”, eu regina, ta-su cavalerul care ne salva. Apoi a fost ea prințesa, eu ”brăjitoarea”, ta-su tot salvator. A fost salvator până a devenit și el prințesă, că nah, ce nu face el pentru fiică-sa. Am făcut felinar dintr-un dovleac, pe unul l-am pictat. Am dansat, am cântat, nu foarte mult, că la cât suntem de răcite nu ne-au ținut bateriile prea mult. Am mâncat câte o bomboană, una adevărată nu doar din alea de tuse și de durere în gât.. Mă iertați, dar dacă poate să-mi spună cineva ce Dumnezeului o fi satanic în asta, eu sunt nerăbdătoare să aflu. Mie mi s-a părut de-a dreptul angelic totul. Mai ales faptul că după o săptămână de boală, care încă nu s-a încheiat, am găsit un prilej numai bun să ne descrețim frunțile toți trei.

soph halloween

dovleci

Așadar, cred că poate fiecare să aleagă dacă vrea sau nu să sărbătorească Halloweenul, dar serios acum, de ce să ne certăm pe tema asta și să punem atâtea etichete?

 

Eu sunt Alina și îți mulțumesc că ai venit pe blogul meu. Dacă vrei să fii la curent cu ceea ce scriu, te rog să dai un like paginii de Facebook a blogului aici sau să te abonezi prin e-mail. Te mai aștept. Cu bine! 🙂

One thought on “Halloweenul poate fi sau nu sărbătorit. Dar de ce ne tot certăm pe el

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *