Ce este infecția cu HPV și cum o putem preveni

Săptămâna aceasta este Săptămâna Mondială a Imunizării și am zis să adun aici, pe blog, câteva informații importante despre anumite afecțiuni și despre faptul că avem posibilitatea să ne vaccinăm copiii și chiar pe noi împotriva acestor afecțiuni. Bineînțeles că știu veșnicile discuții pro și contra vaccinare și, deși respect opiniile tuturor, așa cum am mai spus, eu susțin vaccinarea, și am ales să adun aici aceste informații pentru aceia dintre voi care le caută și care au nevoie de ele.

Astăzi, despre infecția cu HPV, Human Papilloma Virus, care este un virus responsabil pentru cea mai frecventă și mai răspândită infecție cu transmitere sexuală. HPV a fost clasificat în ultimul raport al American Association for Cancer Research (AACR) ca al doilea agent patogen responsabil pentru cancer în lume.

În familia mea a existat cancer de sân și de col uterin, așa că mi se pare cu atât mai mult important să fiu prevăzătoare, atât în ceea ce mă privește, cât și în ceea ce o privește pe fetița mea. Ca idee, în fiecare an, sunt diagnosticate 4343 de cazuri noi de cancer de col uterin, iar 1909 mor în fiecare an, în România, din cauza acestei boli.

Infecția cu virusul HPV este una dintre cele mai frecvent întâlnite în întreaga lume. Studiile arată că toate femeile active din punct de vedere sexual sunt vulnerabile în fața unei posibile infecții cu acest virus, iar 8 din 10 femei vor contracta cel puțin un tip HPV, la un moment dat, pe parcursul vieții. În prezent, există peste 120 de tipuri HPV, iar infecțiile produse de acestea sunt de cele mai multe ori asimptomatice, ceea ce înseamnă că putem fi infectați cu acest virus fără ca măcar să știm. Dintre acestea, aproximativ 40 produc infecții în zona genitală a femeilor și a bărbaților și se clasifică în două mari categorii:

  • HPV cu risc redus de a cauza cancer, dar care pot, totuși, provoca alte boli, precum verucile genitale ce apar în zona anogenitală, dar și în zona orală. Dintre aceste genotipuri, tulpinile 6 și 11 cauzează aproximativ 90% dintre toate cazurile de veruci genitale.
  • HPV cu risc oncogen crescut: infecția persistentă cu tipurile cu risc cancerigen crescut poate produce leziuni precanceroase sau cancer de col uterin (la femei). Mai mult, virusurile papiloma umane produc infecții în special în zona anogenitală și în cavitatea bucală și pot cauza cancer vulvar, vaginal, anal, penian, dar și, conform unor date recente, cancer orofaringian. Tipurile oncogenice, sau cu risc înalt sunt: 16, 18, 31, 33, 35, 45, 52 și 58.

Modalitatea cea mai frecventă de transmitere a virusului HPV este cea sexuală. Orice act sexual poate cauza contaminarea partenerului cu HPV. Foarte important de reținut mi se faptul că infecția se poate transmite și în absența unui act sexual, prin contactul direct cu zona infectată a partenerului.

(p) Cum pot fi prevenite bolile provocate de infecția cu HPV

În prezent, există două metode de prevenție a bolilor provocate de infecția cu HPV. Prin screening și prin vaccinare. De câțiva ani, la noi în țară, există un program Program Național de Depistare Activă și Precoce a Cancerului de Col Uterin, desfășurat prin intermediul Institutului Național de Sănătate Publică, în cadrul căruia femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani pot efectua gratuit testul Babeș Papanicolau.

Mie personal mi se pare foarte important să facem periodic testul Babeș Papanicolau și consider că nu trebuie să-l neglijăm sub nicio formă, chiar și dacă alegem vaccinul anti-HPV.

Specialiștii pot recomanda, de asemenea, realizarea unui test ADN HPV ca o măsură suplimentară de verificare a unui rezultat ușor anormal în cadrul testării Babeș Papanicolaou, pentru a stabili dacă sunt necesare măsuri suplimentare sau tratament.

Vaccinarea împotriva HPV este însă singura metodă de prevenție împotriva tuturor bolilor provocate de infecția cu HPV din serotipurile incluse în vaccin, nu doar cancerul de col uterin. Recomandarea de vaccinare HPV este adresată pre-adolescenților, cu vârsta cuprinsă între 9 și 13 ani, dat fiind că este de preferat ca aceasta să se facă înainte de debutul vieții sexuale, atunci când eficiența vaccinului este maximă.

Important de știut este că vaccinarea fetițelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani este inclusă în Programul Național de Vaccinare, la categoria vaccinarea grupelor populaționale la risc. Conform acestuia, părinții ar trebui să adreseze o cerere medicului de familie, pentru a primi cele două doze de vaccin necesare.

În prezent, există trei tipuri de vaccinuri:

  • HPV bivalent – protejează împotriva tulpinilor 16 și 18 (responsabile pentru aproximativ 70% din cancerele de col uterin)
  • HPV tetravalent – eficient împotriva tulpinilor 6, 11, 16 și 18 (oferă, în plus, protecție împotriva verucilor genitale)
  • HPV nonavalent – asigură protecție împotriva genotipurilor 6, 11, cât și împotriva tulpinilor cu risc oncogen crescut 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58. Acest vaccin poate proteja împotriva a aproximativ 90% din cazurile de cancer de col uterin, a 95% din cazurile de cancer anal provocate de infecția cu HPV, a 90% din cancerele vulvare, a 85% din cazurile de cancer vaginal și a 90% din cazurile de veruci genitale.

Ce efecte secundare poate avea vaccinarea?

Vaccinurile, ca orice alt medicament, pot avea şi efecte secundare. Cele mai frecvent întâlnite efecte secundare ale vaccinului anti-HPV sunt: durere, roşeaţă sau edem (umflătură) la locul înţepăturii, durere de cap sau senzaţie de oboseală, senzaţie de greaţă, dureri musculare sau articulare.

În situaţii foarte rare, după vaccinare se pot produce reacţii alergice severe (anafilactice). Tocmai de aceea, ca în cazul oricărui alt medicament, persoanelor care prezintă alergii severe la oricare dintre componentele unui vaccin nu trebuie să li se administreze vaccinul respectiv.

Vaccinarea anti-HPV a fost introdusă în urmă cu aproximativ de 10 ani, timp în care profilul său de siguranță și de eficacitate  a fost stabilit în urma unor studii clinice ce au analizat peste 25000 de femei și bărbați.  Siguranța vaccinării a continuat să fie evaluată în numeroase studii de supraveghere, ulterioare autorizării, la aproximativ 1,700.000 de persoane.

Mai multe informații despre infecția cu HPV și cum poate fi ea prevenită, găsiți pe  https://protejeaza-tedehpv.ro/  . De asemenea, vă puteți testa gratuit cunoștințele despre infecția cu HPV, printr-un quiz, aici – https://protejeaza-tedehpv.ro/quiz/

Multă sănătate vă doresc și sper să găsiți utile aceste informații! 🙂


Eu sunt Alina și îți mulțumesc că ai venit pe blogul meu.  Dacă ți-a plăcut aici și vrei să fii la curent cu ceea ce scriu, te rog să dai un like paginii de Facebook a blogului aici sau să te abonezi prin e-mail. Te mai aștept. Cu bine! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *