Despre bolile pneumococice la copii și prevenirea lor

În momentul în care am dat-o pe copilă la grădiniță, am crezut că eram pregătită pentru ce va urma din poveștile prietenelor mele care se luptaseră cu multe boli ale colectivității. Dar acum am convingerea că nu aveam cum să fiu, pentru că nu ești niciodată pregătit să-ți vezi copilul bolnav. Nu ești pregătit niciodată să facă febră 40 și să nu scadă.  În primul an nu am avut două săptămâni întregi fără febră, eram de-a dreptul disperată, mă gândeam chiar să renunț la grădi. De fiecare dată stăteam cu teama să nu facă pneumonie, la fiecare tuse mai persistentă intram în panică.

Când vine vorba de sănătatea copiilor noștri am convingerea că fiecare dintre noi face tot ce îi stă în putință pentru a ține micuții departe de boli sau de a ține bolile departe de ei.

Statisticile sunt destul de sumbre și ele arată că România este pe primul loc în Europa, cu cea mai mare rată a mortalității infantile, iar pneumonia reprezintă principala cauză de deces la copiii de sub cinci ani.

Așadar, astăzi despre bolile pneumococice, despre ce sunt ele, cum se dezvoltă și cum le putem preveni.

Bolile pneumococice sunt de fapt niște infecții și ele pot fi localizate la nivelul urechilor, sinusurilor, creierului, măduvei spinării, plămânilor și sistemului circulator. Ele sunt cauzate de o bacterie numită Streptococcus pneumoniae (pneumococ).

Infecțiile produse de această bacterie pot cauza afecțiuni comune sau boli non-invazive precum otita medie acută, pneumonia necomplicată și fără bacteriemie, bronșita sau sinuzita. Însă pot să producă și boli invazive, afecțiuni grave precum pneumonia cu bacteriemie, meningită, septicemia, bacteriemie febrilă, endocardită, pericardită sau artrită septică, cu riscuri asociate crescute și rate mari de deces.

Despre pneumococ

Pneumococul este o bacterie care este situată în mod normal în nas sau faringe și, în cazul persoanelor sănătoase, face parte din flora bacteriană normală. Riscul este însă unul ridicat atunci când imunitatea organismului scade, de exemplu din cauza unei infecții virale (foarte frecvente în momentul în care copilul intră în colectivitate). În acest caz, bacteria devine agresivă și poate provoca una dintre bolile pneumococice de mai sus.

Pneumococul reprezintă cea mai comună cauză pentru infecțiile bacteriene severe în rândul copiilor, la nivel mondial, iar riscul maxim de a dezvolta o infecție invazivă pneumococică este la copiii cu vârsta de până la 2 ani. Cei mai expuși sunt sugarii, deoarece sistemul lor imunitar este în curs de formare.

Mi-am propus să adun aici, pe blog, câteva informații importante despre anumite afecțiuni și despre faptul că avem posibilitatea să ne vaccinăm copiii împotriva acestora. Bineînțeles că știu veșnicele discuții pro și contra vaccinare și, deși respect opiniile tuturor, așa cum am mai spus, eu am considerat de cuviință să-mi vaccinez copilul. Tocmai de aceea am și ales să adun aici aceste informații, pentru aceia dintre voi care le caută și care au nevoie de ele.

Organizația Mondială a Sănătății susține că vaccinarea antipneumococică este singura măsură eficientă pentru a preveni bolile pneumococice, asta și pentru că a crescut rezistența pneumococului la tratamentul cu antibiotice. Un raport al Centrului European de Control al Bolilor din 2016 arată că România înregistrează rată de rezistență de 50% a pneumococului la antibiotice, cel mai mare procent de infecții pneumococice rezistente la penicilină și macrolide dintre țările europene.

În plus, bolile cauzate de Streptococcus pneumoniae nu produc imunitate împotriva unor posibile viitoare infecţii pneumococice, astfel încât un copil care a suferit de una dintre bolile provocate de pneumococ nu este protejat de aceasta pe viitor.

Vaccinul pneumococic conjugat încurajează organismul să producă anticorpi împotriva bacteriilor pneumococice. În Programul Național de Imunizare din România este inclus vaccinul pneumococic conjugat 13-valent, care oferă în momentul de față cea mai extinsă acoperire a serotipurilor pneumococice dintre vaccinurile pneumococice conjugate.

Înainte de a merge la medicul de familie pentru vaccinarea copilului, este bine să avem în vedere ca starea de sănătate a bebelușului să fie bună. Dacă prezintă semne de viroză sau altă afecțiune ce presupune și apariția febrei, informează-ți medicul. Înainte de administrarea vaccinului, medicul de familie sau medicul pediatru va evalua starea de sănătate a copilului și va hotărî dacă este apt pentru vaccinare. De asemenea, trebuie să informăm medicul cu privire la orice alt aspect legat de sănătatea copilului.

 Schema de administrare pentru vaccinul pneumococic conjugat

 Potrivit schemei prevăzute în Programul Național de Imunizare din România, prima doză de vaccin pneumococic conjugat ar trebui administrată bebelușilor la vârsta de 2 luni, cea de-a doua doză la vârsta de 4 luni, urmate de o doză de rapel la vârsta de 11 luni, toate administrate în cabinetul medicului de familie.

Copiii născuți începând cu data de 1 august 2017 beneficiază gratuit de vaccinul pneumococic conjugat. În cazul în care copilul este mai mare și nu a fost vaccinat, el poate fi protejat de bolile pneumococice folosind alte scheme de vaccinare:

– sugari cu vârsta cuprinsă între 7 și 11 luni: două doze, la un interval de cel puţin o lună între ele. Se recomandă administrarea unei a treia doze în cel de-al doilea an de viaţă.

– copii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 23 luni: două doze, la un interval de cel puţin două luni între ele.

– copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 2 şi 17 ani: o singură doză.

Consultă-te cu medicul tău despre vaccinarea antipneumococică!

Reacțiile secundare ale vaccinului pneumococic conjugat

Ca orice alt medicament, vaccinul pneumococic conjugat poate produce reacții adverse. Cel mai frecvent raportate la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 săptămâni şi 5 ani au fost reacţiile la locul de vaccinare, febra, iritabilitatea, scăderea apetitului alimentar şi creşterea şi/sau scăderea duratei de somn. Iar pentru toate aceste reacții adverse este bine să consultăm medicul de familie sau medicul pediatru.

Întrebările și fricile mamelor în privința vaccinului
Foarte important: puteți urmări aici  https://www.youtube.com/watch?v=jAJyjJpJHYI 1i și aici https://www.youtube.com/watch?v=odmIWo7Oiy0 răspunsurile unui medic specialist care ating toate temerile și fricile mamelor, de la reacții adverse la compoziția vaccinurilor, de la momentul în care vaccinăm bebelușul la numărul de doze administrate.
Și, nu în ultimul rând, la finalul acestui articol vă rog să lăsați întrebările pe care le aveți în legătură cu vaccinarea anti-pneumococica, iar eu le voi transmite mai departe unui medic specialist.

(p) Acest articol este rezultatul unei colaborări cu Asociația Mame pentru Mame.

 

Eu sunt Alina și îți mulțumesc că ai venit pe blogul meu.  Dacă vrei să fii la curent cu ceea ce scriu, te rog să dai un like paginii de Facebook a blogului aici sau să te abonezi prin e-mail. Te mai aștept. Cu bine! 🙂

 

One thought on “Despre bolile pneumococice la copii și prevenirea lor

 • 4 iunie 2018 at 15:52
  Permalink

  articolul asta vine fix la fix 🙂 baietelul meu, 3 ani si 3 luni, a inceput sa mearga la cresa in urma cu 2 ani. timp de 3 luni, pana am decis ca asa nu se mai poate, am bifat 5 otite si mai multe pneumonii, toate cu internare…l-am retras, insa din toamna reincepem balul, deodata cu gradinita, asa ca am decis sa facem acest vaccin. mai avem cam o luna pana la el si cum n-am reusit sa punem toate intrebarile, profit acum de ocazie.

  mai exact:

  -este adevarat ca vaccinul ofera imunitate pentru 5 ani?

  – la copiii de peste 3 ani se face o singura doza?

  – este nevoie de anumite analize inaintea efectuarii lui?

  multumesc tare mult!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *