Cum mi-am imaginat alăptarea înainte de naștere și cum a fost de fapt

Cum mi-am imaginat alăptarea înainte să nasc? Oh, Doamne! Dar nu mi-am bătut capul deloc cu asta. Mi se părea că alăptarea vine de la sine, nu e ceva ce trebuie învățat sau ceva despre care să primești informații de la alții. Pe bune acum, mă gândeam eu, de mii de ani femeile își alăptează copiii, ce să fie atât de complicat cu treaba asta?

Cum a fost de fapt alăptatul în cazul meu? O catastrofă. De cât de mult mi-au pus copilul la sân asistentele din maternitate și neonatologul și toată lumea care intra în rezerva mea, am plecat acasă direct cu sânii sângerii. Acasă, m-am chinuit în continuare să o alăptez, deși efectiv simțeam că fac pe mine de usturime.

Toată lumea a spus că alăptarea trebuie să se facă la cerere. Dar Sophie, de micuță ce era, adormea după primele minute. Din nou, după alte câteva minute se trezea și plângea de foame. Deja începusem să mă gândesc că nu fac ceva cum trebuie, iar din sâni îmi curgea sânge.

Eram disperată, speriată, convinsă că nu voi reuși să fiu o mamă bună. Mă uitam la copila mea și plângeam de mila ei, pentru că are o mamă ca mine. Toată lumea îmi spunea că mamele fac răni la sâni, e normal, trebuie să trec peste. Și copilul va suge până la urmă, trebuie să insist, doar așa se va învăța.

La fix două săptămâni am avut un șoc. Îmi dădeau lacrimile de durere când o alăptam. Aveam răni la propriu. Pur și simplu mi se dusese un strat de piele de pe mamelon. Mai mult de atât, EA NU LUA ÎN GREUTATE.

La un moment dat, când am pus-o la sân, după ce dormise jumătate de oră, am văzut că are sânge la gură și pe obraz. I se prelingea pur și simplu sângele. M-am speriat groaznic. O fracțiune de secundă nu am realizat că era de la mine. Tremuram din toate încheieturile și plângeam. A început și ea să plângă. O speriasem.

După ziua aia însă, am zis, ok, alte mame sunt mai bune. Eu nu sunt. Atât pot. Asta este limita mea. Dacă să fii mamă bună înseamnă să te poți uita la copil cum suge lapte cu sânge, eu clar nu sunt o mamă bună. Dar vreau ca bucățica asta de om pe care am născut-o să fie hrănită, să se dezvolte.

Aia a fost ziua când am renunțat să-mi alăptez copilul direct la sân și a urmat coșmarul mulsului cu pompa atât timp cât am avut lapte.

Cele două greșeli pe care le-am făcut în alăptare

Cele două greșeli majore pe care eu le-am făcut sunt destul de comune din păcate. În timpul sarcinii nu m-am informat mai deloc despre alăptare, mi s-a părut un lucru atât de firesc și natural încât nu mi-am bătut deloc capul. Mai grav a fost că nici când am văzut că nu reușesc să alăptez nu am cerut ajutorul. Există o mulțime de consultanți în alăptare care m-ar fi ajutat, sunt sigură acum că aș fi găsit unul cu care să fiu pe aceeași lungime de undă, care să mă ajute să reușesc să-i dau Sophiei laptele direct de la sân. Nu, nu am căutat unul, eram prea disperată și convinsă că nu sunt în stare, așa că m-am chinuit cât m-au ținut puterile apoi, după câteva săptămâni,  am renunțat.

În concluzie, dacă ar fi să o iau de la capăt acum, când și dacă voi avea un doilea copil, asta voi face. Voi cere ajutorul din start, pentru că de informat m-am informat între timp. Acum cred că un specialist în alăptare poate să facă diferența între o experiență de coșmar ca a mea și una în care procesul de alăptare să decurgă normal, natural, firesc, așa cum ar trebui să fie pentru fiecare mamă.

Alăptarea dincolo de instinct

Pentru că mi-aș dori ca nicio mamă sau viitoare mamă să nu treacă prin ce am trecut eu, vreau să vă spun că în data de 31 august  va fi o conferință destinata parintilor si viitorilor parinti interesati de subiectul alaptare. Invitat este Dr. Jack Newman.

Dr. NEWMAN este cel mai recunoscut expert in alaptare din lume. Practica medicina pediatrica de peste 40 de ani, iar acum 32 de ani, a deschis prima clinica de alaptare din lume, dedicandu-si din ce in ce mai mult timp pentru a ajuta mamele sa isi alapteze copiii. Dr. NEWMAN a fost consultant UNICEF pentru cursul adresat personalului medical despre alaptare si evaluarea maternitatilor cu acreditarea „Baby Friendly” si a publicat o serie de articole si carti, a produs filme despre alaptaredistribuite in intreaga lume, resurse importante atat pentru parinti, cat si pentru specialistii in alaptare.

Cod de reducere pentru conferință

Dacă vreți să mergeți la conferință puteți beneficia de o reducere  de 20% daca folosiți acest cod: JNPARTNERS

Capacitatea salii este de 300 de locuri iar pentru parintii din provincie exista posibilitatea de a urmari conferinta online, atat LIVE cat si ulterior inregistrata.

Conferinta are lor la Hotel Pullman – 10.00-18.00 și va trata urmatoarele subiecte:

 • Cum sa ai un start bun in alaptare
 • Atasarea corecta a bebelusului la san
 • Frenul lingual si alaptarea
 • Ce este ora magica si cum impacteaza aceasta alaptarea
 • Suplimentarea cu formula de lapte in primele zile dupa nastere
 • Cum afecteaza anestezia alaptarea
 • Despre sani inflamati, furia laptelui, ragade si alte probleme in alaptare
 • De ce bebelusul nu ia in greutate si ce sa facem in aceasta situatie
 • Scaderea lactatiei dupa primele luni de alaptat ca la carte
 • Bebelusii sunt diagnosticati gresit cu reflux sau alergie la laptele matern
 • Dusmanii tacuti ai alaptarii si despre cum sabotam alaptarea fara sa vrem
 • Ce inseamna confuzia  mamelonului
 • Despre alaptarea la cerere vs alaptarea la program
 • Laptele matern si alaptarea prelungita

Mai multe detalii despre conferinta si despre va puteti inscrie, gasiti aici: http://bit.do/CONFERINTA-PARINTI

Despre alăptare eu am mai scris aici:  Despre alăptare și greșelile pe care eu le-am făcut

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *