Mamele nu au nevoie de vin. Au nevoie de multă susținere

Toate postările și toate memeurile care slăvesc nevoia mamelor de a-și îneca amarul în vin și cafea sunt foarte, dar foarte funny. Toate cred că am simțit măcar o dată ( eu aproape în fiecare zi) că o luăm razna. Și parcă glumele astea și-un pahar de vin ori o cană de cafea fac viața mai ușor de suportat.

Așa e! Dar e așa numai dacă rămân niște glume și niște meme-uri distribuite de amuzament și atât.

Doar că eu cred că nu rămân doar atât. Adică nu știu alții cum trec prin viață, cu joburi solicitante, treburi care nu se mai termină niciodată, tantrumuri de copii și de adulți, frustrări și răni care parcă nu se mai vindecă. Dar eu nu o dată, seara, când am ajuns acasă aproape plângând după o zi grea, am culcat copilul și am deschis sticla de vin, să beau un pahar. Așa, ca să șterg cu buretele tot ce-a fost rău peste zi. Să mă recompensez că am reușit să fac față unei zile de doi bani și să o duc la cap cât de cât decent.

Dar viață noastră nu înseamnă o zi grea, e un șir de zile grele. Și, fiecare zi grea merită un pahar de vin, două… și o cafea, două… un litru…Nu?

wine

Ei bine, deși poate e dezamăgitor ce spun, de fapt nu. Nu merită! Și nici noi nu merităm! Nu merităm nici ficat dat peste cap, și-așa e praf de la oboseală. Nici stomac chinuit și nici creier afectat. E suficient câți neuroni am pierdut în sarcină și după. Memoria mea e praf și acum.

Și nu, adevărul e că nu de vin și de cafea multă are nevoie o mamă. Are nevoie de susținere. Din partea familiei și a societății. Are nevoie de o viață sănătoasă și o alimentație sănătoasă. Are nevoie de odihnă și înțelegere. De la ea pentru ea însăși, de la soț, de la colegi, de la șefi, de la societate și sistemul în care trăiește. De toate astea și multe altele are nevoie o mamă când îi este greu (și-i este), nu de sticla de vin și nici de termosul de cafea.

De ce spun toate astea? Pentru că nici nu realizezi când treci granița de la un pahar de vin la o dependență. Și nu, dependență nu înseamnă să te îmbeți sau să nu mai știi de tine. Înseamnă și să bei des în cantități mici și moderate. Un test folosit de specialiști este ăsta – https://www.cdt-babes.ro/articole/testul-audit-consumul-excesiv-de-alcool.php,  puteți arunca un ochi doar ca să vedeți cât de fină e limita. Ca să nu mai zic de efectele alcoolului (chiar consumat moderat) asupra organismului. Afectează somnul, memoria și creierul în general, inima, ficatul șamd. Cât de mult rău face, mai exact, puteți vedea aici – https://www.cdt-babes.ro/articole/alcoolismul-complicatii-somatice.php

Altfel, în România, în ultimii doi ani, numărul femeilor dependente de alcool (număr oficial, cine știe real?) a crescut cu câte 20 %. Pe an. Și, în general vorbind, suntem pe locul 3, după Lituania și Republica Moldova între țările  cu cei mai mari consumatori de alcool.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *