Vacanțele cu părinții îi ajută pe copii în greutățile vieții

Eu nu prea am amintiri frumoase cu părinții mei. Pot să înșir multe răni sufletești, ale mele și ale lor. Dar dacă mă pui să povestesc ceva frumos, îmi e destul de greu.

Totuși, am aceste amintiri cu vacanțele la munte. Mergeam adesea la Scropoasa, o cabană care azi nu mai există. Acolo și în împrejurimi erau niște peisaje de vis, am multe amintiri legate de acele locuri. Poate singurele amintiri frumoase cu părinții mei.

Să nu credeți că ieșirile astea la munte erau perfecte, nici pe departe. Ai mei se certau și acolo, așa cum făceau și acasă. Doar că nu la fel de rău. În schimb, drumul până acolo, plimbările prin munte, masa împreună erau pentru mine o oază de fericire. Și așa au rămas până în ziua de azi.

În multe momente grele din viața asta, gândul la cabana de la Scropoasa, la cascada de la Șapte Izvoare, la drumurile prin zăpadă spre Zănoaga, m-au ajutat, erau ca o lumină din trecut. Cam singura.

De ce povestec acum toate astea? Pentru că mi-a ieșit în cale un studiu care spune fix asta: ”Vacanțele copiilor împreună cu părinții sunt ancore de fericire în momente dificile din viață”

Cel mai de preț cadou pentru un copil

”Vacanțele cu familia sunt prețuite de copii, atât pe moment, cât și mult după aceea în memoria lor. (…) Așa că dacă vreți să știți pe ce să cheltuiți banii pentru copilul vostru, acum știți”, spune Oliver James pentru The Telegraph.

Ba mai mult, un studiu efectuat în 2015 arată că pentru aproape 50% dintre oameni, vacanțele din copilărie împreună cu părinții reprezintă cele mai frumoase amintiri din viața lor. Pentru o treime reprezintă chiar mai mult de atât, ancorele către fericire, atunci când întâmpină greutăți în viața dură de zi cu zi.

”Reflectând la momentele de fericire și veselie petrecute împreună cu familia, ne aduce alinare și liniște când înfruntăm perioade întunecate din viață”.

Și asta nu e tot. Momentele în care familia merge cu copilul în vacanață, la munte, la mare, la piscină, soarele, nisipul, timpul petrecut împreună, focul de tabără, peisajele și obiectivele vizitate, toate astea și multe altele reprezintă pentru copil experiențe ce ajută la dezvoltarea creierului. Le ajută sănătatea fizică și mintală. Pentru că activează zone din creier, mai exact zone ale lobilor frontali.

”Aceste experiențe îmbunătățesc funcțiile cognitive, scade nivelul de stres, sporesc concentrarea, capacitatea de planificare și învățare.(…) Așadar petreceți mai mult timp cu copilul în locuri noi, trăți împreună experiențe noi și asta îl va face mai deștept”, spune, la rândul lui, psihoterapeutul Margot Sunderland.

Asta voiam să vă spun în seara asta. Că se apropie sărbătorile și e momentul perfect să planificați o mică (sau mare, după posibilități) vacanță cu copilul. Și încă un lucru. Nu trebuie să fie vacanța perfectă. Cu cât mai puțin așteptări, cu atât mai multe trăiri și amintiri frumoase 🙂


Eu sunt Alina, mama Sophiei,  și îți mulțumesc că ai venit pe blogul meu.  Dacă ți-a plăcut aici și vrei să fii la curent cu ceea ce scriu, te rog să dai un like paginii de Facebook a blogului aici sau să te abonezi prin e-mail.  Dacă te interesează imagini din viața noastră, te poți uita și pe Instagram. Te mai aștept. Cu bine! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *