joi, martie 27, 2025
De femeie

Despre (ne)somnul de mamă

În fiecare an, de Ziua Mondială a Somnului, parcă am câte o revelație, deși studiile care se publică în ziua asta le știu foarte bine pe pielea mea și le-am mai citit cel puțin o dată.

Dar cumva, de fiecare dată, zic: aha, deci de-asta pățesc eu și aia. Din cauza lipsei somnului. De-asta am pete roșii pe față, de-asta uit de la mână pân’ la gură și de-asta sunt veșnic chiaună.

Și pentru că eu mereu mă comport de parcă acum aș auzi asta pentru prima dată, zic să mai și scriu despre somn, sau mai bine zis despre nesomn, așa de ziua lui, Ziua Internațională a Somnului. Care e azi, da, când eu abia îmi mai țin ochii deschiși.

Cât somn avem nevoie, în funcție de vârstă

Mărturisesc sincer că pe mine statisticile astea cu cât somn avem nevoie mă cam dau peste cap, eu nu reușesc niciodată să mă încadrez în ele. Nici măcar pe departe. N-am mai dormit 8 ore pe noapte de prin luna a 5-a de sarcină cred. Deci de mai bine de 4 ani. Și, Doamne, ce somn îmi e!

  • 14-17 ore de somn pentru nou-născuți (0-3 luni),
  • 12-15 pentru bebelușii între 4 și 11 luni,
  • 11-14 ore pentru copiii foarte mici, între 1 și 2 ani,
  • 10-13 ore pentru preșcolari (3-5 ani),
  • 9-11 ore pentru școlari (6-13 ani),
  • 8-10 ore pentru adolescenți (14-17 ani),
  • 7-9 ore pentru tinerii adulți (18-25 de ani),
  • tot 7-9 ore pentru adulți (24-64 de ani) și
  • 7-8 ore pentru vârstnici (peste 65 de ani).

Dar în condițiile în care în primul său an de viaţă, un nou-născut fură din perioada de somn a părinţilor între 400 şi 750 de ore de somn, statistica asta practic nu are cum să fie pentru părinți. Zic eu 🙂

Oboseala se vede pe față, la propriu

Noi nu ne gândim la lipsa somnului ca la o afecțiune, dar ea chiar asta este și efectele se simt din plin. Așadar, potrivit unui studiu realizat de GfK problemele cu somnului reprezintă a doua cea mai comună afecțiune, după răceală și gripă.

Un studiu realizat în Marea Britanie, care a analizat efectele somnului asupra pielii, a dovedit că oboseala se vede clar pe față.

Mai exact, persoanele care au dormit numai șase ore pe noapte timp de cinci zile au suferit o creștere netă a ridurilor și imperfecțiunilor, în medie cu 45%. La unele femei, cele două ore de somn în minus au dus la sporirea cu 127% a numărului de coșuri și cu 68 % a petelor de roșeață.

Asta pentru că în timpul somnului, organismul eliberează hormoni importanţi pentru ca celulele şi creierul să se poată regenera, iar întreg corpul să elimine toxinele acumulate peste zi.

Deci eu, care dorm maxim 6 ore de aproape 4 ani, am o scuză pentru petele roșii de pe față. Și uite cum dădeam eu vina pe sarcină și credeam că am rămas cu petele din cauza ei. Se pare că nu, tot nesomnul e de vină.

Somnul nu trebuie să fie oricum

Și cică nici somnul ăsta nu trebuie să fie oricum, el trebuie să fie odihnitor. Dar studiile arată că somnul nu este și nu are cum să fie odihnitor dacă este perturbat pe timpul nopții. Organismul are nevoie de 5 ore de somn neîntrerupte de absolut nimic pentru a se regenera. În caz contrar, efectele nu întârzie să apară. Printre ele se numprp un nivel de energie redus şi mai puţine sentimente de simpatie şi prietenie. Așa că, mamele trezite de copii în timpul nopții, cel puțin o dată, au motive serioase să fie indispuse și morocănoase.

Și ca să fie somnul odihnitor, cică ar trebui să ne culcăm în fiecare seară la aceeași oră și să ne trezim la aceeași oră. Iar programul ideal de somn ar fi 22-6. În plus, nu ar trebui să consumăm cafea, ciocolată sau alcool cu cel puțin șase ore înainte de culcare. Și când dormim să fie beznă în cameră, liniște deplină și maxim 22 de grade.

Dintre astea toate eu respect doar faptul că mă culc pe întuneric beznă. Se pune?

 

Și, uitându-mă în urmă, îmi dau seama cât de tare sufăr de nesomn, pentru că am tot scris despre asta:

Etapele somnului la părinți și copii

De ce au femeile nevoie de mai mult somn decât bărbații

Lipsa somnului, pofta de dulce și obezitatea

2 comentarii la „Despre (ne)somnul de mamă

  • Eu am doar 2 ani de nesomn. Si cand il aid pe al meu sot( care doarme in sufragerie) ca nu a dormit bine imi vine sa ii iau capul. Dar am descoperit ca daca dorm mai mult de 4-5 ore pe noapte (se mai intampla sa nu se trezeasca bebe in timpul noptii) ma trezesc mai chiauna decat in noptile normale

    Răspunde
    • Da, de la o vreme, dupa mult nesomn, se cam da peste cap si organismul. Si mie mi se pare ca atunci cand, ca prin minune, reusesc sa dorm mai mult ma trezesc parca mai chiauna. Dar daca se repeta timp de 2-3 nopti reusita asta, apoi ma simt mai bine. Si mai odihnita, si cu capul mai limpede. Pacat ca se intampla rar

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *