marți, noiembrie 5, 2024
AperitiveMic dejun și gustăriRețete

Pate de casă cu ficat de pui sau de curcan

Ficatul conține mulți nutrienți, dar Mogâldeața mea nu prea a fost încântată de el. Am tot căutat diferite rețete, ba cu piure, ba cu lapte, ba cu iaurt.

Într-un final am găsit câteva preparate și pe placul mofturoasei mele: ficat cu mazăre (am scris rețeta aici), ficatul pus în ciorbă și mărunit ca să nu-l simtă și o altă rețetă care i-a plăcut și ei foarte mult, dar și nouă- pate de casă.

Atunci când am posibilitatea, fac pateul cu ficat de curcan, are mai mult fier, o cantitate mai mare din vitaminele din categoria B și mai multă vitamina A. Asta pe lângă multe altele, pe care nu le-am mai ținut minte. Cert e că citind despre ficat, am decis că trebuie să fac cumva să-l mănânce și mofturoasa mea.

Nu știu exact de unde, dar eram convinsă că ficatul este plin de toxine. Tot căutând informații, am ajuns la concluzia că ăsta este mai mult un mit, pentru că toxinele se pare că se depun în țesutul adipos. Este adevărat că ficatul din comerț nu este cel mai bun. Așa că eu personal mi-am făcut o regulă (de la care mă mai abat, dar foarte rar): dacă am pui sau găină de țară, fac pate din ficat de pui, dacă nu cumpăr ficat de curcan.

Știu că există rețete elaborate de pate de ficat, cu vin sau coniac și multe altele, nu le contest gustul acestora, dar eu am avut nevoie de o rețetă bună pentru diversificare. Pateul făcut astfel i l-am dat Mogâldeței de pe la 9 luni.

Ingrediente:

  • 2-3 ficăței de pui sau 1 de curcan
  • 1 gălbenuș de ou de găină sau 3 de prepeliță
  • 2 fire micuțe de ceapă verde sau o ceapă de mărime medie (depinde și de felul cum este pregătit)
  • 1/2 cățel de usturoi (opțional)
  • câteva fire de pătrunjel
  • 1 lingură de unt
  • sare după gust (după vârsta de un an)

Ficatul spălat bine se pune la fiert cu o ceapă tăiată în patru. Se lasă la fiert aproximativ 20 de minute sau până când furculița intră ușor în ficățel. Separat se fierbe oul de găină sau cele de prepeliță (trebuie să fie fierte bine). Se păstrează doar gălbenușul de la ele.

Când sunt gata fierți ficățeii, se trec printr-un jet de apă, apoi se bagă în blender împreună cu gălbenușul, untul, 2-3 rondele din ceapa fiartă (după gust. sau deloc dacă copilului nu-i place ceapa) și puțin pătrunjel proaspăt.

O altă variantă, care a avut mare succes, dar pe care i-am dat-o după 10 luni, a fost cu ceapă verde și usturoi trase în unt. În cazul ăsta, ficățeii îi fierbeam fără ceapă, iar ceapa verde tocată mărunt și un cățel mic de usturoi pisat le trăgeam la tigaie cu o lingură de unt și 1 lingură de apă. Apoi, la fel, puneam ficățeii, ceapa și usturoiul trase în unt, gălbenușul și pătrunjelul în blender.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *