Respirați, vă rog!

Am scris postarea asta doar ca să vă dau un sfat. Unul prietenesc, din toată inima: RESPIRAȚI!

Păi cum adică, veți spune poate, nu respirăm cu toții? Ce, trăiește cineva fără să respire?

Eu. Și mulți, mulți dintre noi. Inspirăm și expirăm aer instinctual, da, e o condiție ca să putem trăi. Dar uităm să respirăm. Și vă spun asta din propria experiență.

Suntem mereu pe fugă, mereu cu probleme, mereu cu agitație. Suntem obosiți, parcă din ce în ce mai obosiți pe zi ce trece. Uităm din ce în ce mai multe lucruri și parcă ne vine să căutăm pe Google care-s primele simptome ale Alzheimer-ului (eu am făcut-o).

Sunt câteva lucruri elementare de care avem nevoie pentru a fi sănătoși. Sau, mă rog, pentru a nu ne îmbolnăvi foarte tare. Probabil ați obosit deja să auziți că trebuie să faceți sport, să mâncați corect, să dormiți suficient. Și ați obosit tocmai pentru că, în ciuda eforturilor voastre, parcă tot nu reușiți. Dar măcar respirați. E mai ușor decât toate celelalte, mai la îndemână, nu necesită timp și vreun loc special.

Desigur, ar fi indicat să respirați aer curat, cât mai oxigenat. Dar decât să nu respirați, mai bine respirați oriunde. Și la birou, și la bucătărie dacă acolo vă amintiți să faceți asta.

Ce mi-a venit cu respiratul ăsta?

Păi, așa cum v-am mai spus, am o perioadă mai nasoală, mi-a tot fost rău și nici acum nu mi-e din cale afară de bine. Și am mers din doctor în doctor, tot mi-o da cineva leacul care să mă pună pe picioare. Mi-am făcut analize peste analize, sunt cam prea anemică se pare, mi s-au cam dereglat niște treburi. Dar aseară am fost din nou la medic, la ontoneurologie mai exact, la un profesor destul de cunoscut. Care m-a făcut să plâng de-a dreptul în momentul în care, după consultație și multe întrebări, m-a întrebat dacă eu vreau să-mi văd copila mare sau nu.

Una dintre probleme, pe lângă nemernica de anemie, se pare că o reprezintă faptul că creierul nu se oxigenează corect. Are momente când dă rateuri, mai pe românește. Și asta pe fond de oboseală și de stres.

N-aș vrea să intru prea mult în detalii, tocmai pentru că eu nu-s medic, n-am studii și n-aș vrea să spun lucruri greșite. Cert este că, în cazul meu, oboseala a devenit cronică și efectele le-am simțit cu vârf și îndesat.

De-asta vreau să vă spun că da, este extrem de important să mâncați corect, să dormiți corespunzător, să faceți mișcare. Dar dacă chiar nu puteți și nu puteți, măcar amintiți-vă să respirați. Adânc. Să inspirați și să expirați adânc și conștient. Nu așa, instinctual. Nu este suficient pentru a face față nivelului nostru de stres și agitație permanente. Există o mulțime de exerciții de respirație, tocmai că niște oameni (mulți) și-au dat seama cât este de importantă.

De ce este important să respirăm

Respirația aduce oxigen în sânge. Creierul are o nevoie uriașă de oxigen, mai mult decât tot restul corpului la un loc. Respirația profundă, corectă, îmbunătățește activitatea sistemului nervos. Respirația, oxigenul mai precis, ajută la îmbunătățirea digestiei, stomacul fruncționează mai bine. Respirația profundă stimulează circulația sângelui în organele interne.

Și dacă nu v-am convins cu astea să acordați atenție respirației mai continui. Respirația profundă, corectă, ajută a reglarea greutății corporale (desigur, nu de una singură, dar ajută). Oxigenul din sânge este important în arderea grăsimilor. Printr-o oxigenare corespunzătoare pielea devine mai netedă. Deci mai încetinim și ridurile.

Respirația, deci, relaxează și mintea și trupul. Reglează bătăile inimii și relaxează mușchii. Ceea ce înseamnă că așa ne putem relaxa și mintea noastră cea de toate zilele, care, de multe ori, parcă simțim că ne lasă. Și tot prin respirație putem reduce anxietatea și stresul.

Respirația pare o chestie banală, dar este se pare, foarte importantă. Așadar, faceți-vă un obicei din a respira. Și beți apă. Da, vă rog mult, beți și apă.

Respirați când vă simțiți obosiți. Respirați când nu mai puteți, respirați când sunteți agitați. Respirați când sunteți nervoși, când vă simțiți copleșiți. Respirați când parcă nu mai faceți față crizelor copilului, când vă vine să aruncați cu ceva după soț/soață. Respirați când vă enervează vecinul, șeful, administratorul de bloc. Respirați! Oricând este un moment bun să respirați. Funcționează!  Respirați, vă rog!

Am căutat un clip pe Youtube cu exerciții de respirație. Am vrut musai să fie în română și fără nu știu ce tehnici ce par SF și am găsit-o pe Amy, care zice chiar foarte bine. Nu știu sincer cine este ea, însă clipul ăsta cu respirația este foarte ok. Bineînțeles, dacă vreți veți găsi o mulțime de exerciții, mai ales dacă le căutăți în engleză. Dar, măcar respirați profund din când în când, chiar dacă nu aveți timp și chef să faceți adevărate exerciții de respirație.

Eu sunt Alina și îți mulțumesc că ai venit pe blogul meu.  Dacă ți-a plăcut aici și vrei să fii la curent cu ceea ce scriu, te rog să dai un like paginii de Facebook a blogului aici sau să te abonezi prin e-mail. Te mai aștept. Cu bine! :)

9 thoughts on “Respirați, vă rog!

 • 8 iulie 2017 at 15:16
  Permalink

  Am doua saptamani de cand fac zilnic mici sesiuni de respirat profund. Am intalnit o persoana care printre altele mi-a explicat de ce imi pierd suflul cand vorbesc. Exact cum ai spus si tu nu imi oxigenez bine creierul si bineinteles celelalte organe. M-a pus pe ganduri asa mult incat am inceput sa caut info pe acest subiect.
  Mult adevar in ce ai scris! Multumesc! Numai bine!

  Reply
  • 9 iulie 2017 at 0:49
   Permalink

   Si eu am inceput sa caut mai multe informatii, un pic cam tarzior, dar macar bine ca am facut-o. Macar sa ne trezim odata si sa mai alungam din nebunia din viata noastra. Cu bine :)

   Reply
 • 9 iulie 2017 at 6:41
  Permalink

  Multumesc pentru articol. Chiar asa este, cum ai scris. Uitam de noi, de cele mai elementare lucruri, ce le putem face noi pentru noi, in rutina asta nebuna. Si eu am avut o astfel de discutie cu un medic homeopat. Si chiar si asa e greu sa-mi aduc aminte, sa respir deeeep. Numai bine iti doresc! P.s. imi place foarte mult blogul tau, nu-mi vine expresia potrivita…e asa apropiat 😊

  Reply
  • 11 iulie 2017 at 13:13
   Permalink

   Multumesc mult. Ma bucur ca simti asa <3 Numai bine! :)

   Reply
 • 10 iulie 2017 at 8:24
  Permalink

  Tocmai mi am amintit că mai demult cand am fost la doctor pt cu totul alte probleme, m a intrebat daca eu realizez cât de superficial respir. Nu mi dădusem seama de asta pana atunci si evident ca am pierdut din vedere la scurt timp. Multumim pt reminder:)

  Reply
  • 11 iulie 2017 at 13:14
   Permalink

   Da, cred ca ne-ar trebui un reminder zilnic. Eu am uncoleg care-si pune reminder pe telefon, deci chiar suna, ca sa bea apa. Ar trebui si unul pentru respirat

   Reply
 • 13 iulie 2017 at 23:38
  Permalink

  Foarte adevarat articolul, multumesc :) Si eu am probleme cu apa- de respirat ce sa mai zic…in goana nebuna da supravieturii cred c auneori uitam sa mai traim cu adevarat…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *