Arsenie Boca, grupurile de mame și medicina

Să ne înțelegem de la început, grupurile de mame de pe Facebook mie una îmi par o idee foarte bună. Mi se pare foarte util să-ți poți spune păsul unor oameni care te înțeleg. Și, nu de puține ori, am învățat lucruri utile de pe grupurile de mame.

Este perfect normal să te îngrijorezi în timpul sarcinii și atunci când ai copil, mai mic sau mai mare. E foarte bine când poți primi o alinare sau un cuvânt un bun.  La fel cum este perfect normal să vrei să știi dacă au mai trecut și alte mame prin aceleași probleme ca tine. Este firesc să ceri sfatul și să vezi cum au procedat alte persoane.

Ce mi se pare însă de-a dreptul aberant este să iei totul de bun și să aplici imediat copilului tău. Mi-a rămas în minte o postare a unei mame, nu pot să o trec cu vederea, orice aș face. Ea se plângea că micuțul ei, în vârstă de un an și un pic, face foarte des conjunctivită. Că a primit de mai multe ori tratament, dar recidivează mult prea frecvent și nu mai știe unde să meargă și ce să facă.

Femeia a primit tot felul de recomandări, tratamente medicamentoase, antibiotice… deși cele care recomandau nu erau medici. Și medici să fi fost, până nu vezi copilul, până nu-i știi istoricul șamd, nu poți da un tratament. Au fost și sfaturi de bun simț, în care i se recomanda să consulte mai mulți medici, chiar recomandări de medici buni oftalmologi specializați în pediatrie, din zona respectivă. Unele mame spuneau că au pățit la fel, au mers la x medic și au descoperit ce avea copilul (evit să dau eu diagnostic aici) și în urma unei minine intervenții au scăpat de problemă.

Ei, dar au fost și câteva sfaturi foarte, dar foarte populare, care m-au lăsat mască. Nu voi vorbi aici despre toate, ci despre unul care m-a șocat de-a dreptul. Și prin cât de aberant era, dar și prin numărul mare de mame care l-au considerat util și au răspuns pozitiv. Persoana respectivă (care susținea că este mamă și eu nu am argumente s-o contrazic) susținea că la fel a pățit și băiețelul ei de 11 luni. Și că a urmat tot felul de tratamente, până într-o zi, când a mers la Prislop și a luat mir din lacrima lui Arsenie Boca și i-a pus copilului în ochi. De atunci nu a mai avut probleme.

Atât de șocată sunt în continuare că nici nu știu ce mi se pare mai aberant. Că cineva poate crede că Arsenie Boca și-a colectat undeva lacrimile, că din niște lacrimi se poate face mir (ulei), sau că e posibil ca o mamă să fie convinsă să-i pună unui bebeluș de 11 luni ulei în ochi, doar pentru că este de la mănăstire și e cu brandul Arsenie Boca.

Oameni buni, nu comentez credința și religiozitatea fiecăruia, deși eu nu-s deloc religioasă. Eu găsesc divinitatea în ochii și glasul copilului meu care îmi dă lecții de viață de când avea 2 ani și mă readuce pe calea cea bună atunci când mă rătăcesc. Dar nu e despre mine vorba aici, am crescut într-o familie cu oameni religioși, mama e, bunica a fost, toatăfamilia. Îi respect, le respect convingerile. Pot să înțeleg credința ca atare și credința în rugăciuni, în biserică… Deci aș fi înțeles dacă mamei i se recomanda ca, pe lângă medic, să se și roage sau să meargă cu copilul la biserică. Înțeleg foarte bine, deși nu mă reprezintă. Dar să ajungi până acolo încât să-i pui copilului ulei în ochi, pentru că cineva (care scoate bani din asta, e o adevărată afacere) pretinde că în acel ulei (sfințit, desigur, cum altfel) este lacrima lui Arsenie Boca… mă iertați, mi se pare aberant și foarte periculos în același timp.

Mi se pare groaznic de periculos să nu treci prin filtrul gândirii orice sfat, în general vorbind, dar mai ales când discutăm despre niște copii atât de mici.

Suntem în 2018, când tehnologia și rețelele de socializare sunt folosite în nenumărate scopuri nu tocmai corecte și morale și nu, asta nu-i vreo teorie a conspirației, este doar urâta realitate. Dincolo de interesele acestea de care zic și de care unii suntem conștienți, alții nu, mai sunt și oameni care intră pe grupuri din simplu amuzament. Sunt copii, adolescenți cu conturi false care intră în grurpuri, inclusiv în cele de mame, ca să se amuze.

Repet, susțin că grupurile de mame sunt o treabă bună a zilelor în care trăim. Dar haideți să luăm totul cu măsură și să nu credem și să aplicăm tot ce vedem și tot ce citim. Suntem de multe ori atât de sensibile, poate suntem într-o perioadă foarte grea, poate avem nevoie de soluții minune pentru că simțim că nu mai putem. Înțeleg atât de bine asta. Dar tocmai din motivele astea suntem și mai ușor influențabile. Să ne gândim de mai multe ori dacă sfatul pe care l-am primit este ok și bun și potrivit și sănătos pentru noi, pentru copilul nostru. Căci, până la o vârstă, viața și sănătatea copilului depind în mare măsură de noi.

Să ne gândim că noi mamele decidem pentru copiii noștri, este responsabilitatea noastră să luăm decizii corecte pentru ei și, de foarte multe ori, nu este ușor. Așa că vă doresc ceea ce îmi doresc și mie și familiei mele: multă, multă sănătate și multă înțelepciune!

 

Eu sunt Alina și îți mulțumesc că ai venit pe blogul meu.  Dacă ți-a plăcut aici și vrei să fii la curent cu ceea ce scriu, te rog să dai un like paginii de Facebook a blogului aici sau să te abonezi prin e-mail. Te mai aștept. Cu bine!  :)

2 thoughts on “Arsenie Boca, grupurile de mame și medicina

 • 26 martie 2018 at 18:53
  Permalink

  Traim in epoca in care anumite femei inca mai cred ca daca taie cu un foarfece imaginar o ata imaginara, copilul va incepe sa mearga mai repede, la sase luni chiar… Mare e gradina facebook-ului!

  Reply
  • 27 martie 2018 at 0:20
   Permalink

   Si nu doar a facebook-ului. E mare si peste tot

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *