Remediu împotriva stresului. Pentru părinți și copii

Nu cu mult timp în urmă am fost cu copila și bărbatul din dotare la țară, în casa unde au locuit bunicii mei și unde a fost și este în continuare o grădină imensă. Nu mică mi-a fost mirarea să constat că lucruri absolut banale pentru noi, cei care am crescut la țară, sunt surprinzătoare și chiar fascinante pentru copiii noștri crescuți pe asflat, între blocuri de beton.

Mi-am dat seama că e un adevărat mister pentru copiii noștri locul din care provin alimentele care ajung la ei în farfurie, în momentul în care a văzut niște pahare cu răsaduri pe un pervaz al casei.

-Mami, ce e în paharele alea?
-Roșii, ardei, vinete… Nu știu, o mai întrebăm pe mamaie.
-Eu nu le văd…
-Ce?
-Ce ai zis tu!
-Roșiile, ardeii, vinetele?
-Da
-Păi deocamdată sunt niște plăntuțe mici, le va pune mamaie în grădină și acolo or să crească și vor face legume.

M-am uitat la fățuca ei, nu părea deloc convinsă de ce-i ziceam, dar pentru că a strigat-o verișoara ei să meargă la joacă, a lăsat baltă discuția asta ciudată și deloc credibilă cu mine.  Nu avea rost să insist atunci, în schimb, în zilele în care am mai stat acolo am luat-o cu noi în grădină cu fiecare ocazie, am lăsat-o să pună arpagic, să pună porumb, să pună din răsaduri. Fără pretenții, așa cum a putut și fix cât a avut chef. Aveam pământ sub unghii de nu reușeam să-l scoatem nici cu periuța, dar entuziasmul era maxim. Și la ea, și la noi.

Parcă acolo, cu mâinile în pământ, fără telefon, fără notificări, fără televizor și fără YouTube, simțeam că trăim. Câte o zi întreagă de viață. După care picam lați, dar fericiți.

Am realizat cât de tare ne-a relaxat un lucru pe care de altfel în consideram absolut banal. Și mi-am amintit că, înainte să o am pe Sophie, pe vremea când nu simțeam atât de tare că timpul mi se scurge printre degete, aveam foarte multe flori în apartamentul nostru mic. Acum le număr pe degetele de la o mână și toate sunt din soiuri ce nu necesită mare îngrijire. Așa că mi-am promis să-mi reiau hobby-ul ăsta și s-o implic și pe Sophie în el.

Unde mai pui că peste hotare grădinăritul urban este chiar o modă. În Anglia, dacă nu mă înșel, este recomandată de medici terapia prin grădinărit. Se pare că sunt studii care au demonstrat că grădinăritul, statul cu mâinile în pământ și cultivarea diverselor plante, este o activitate ce duce la eliberarea de serotonină, adică acel minunat hormon al fericirii pentru care adesea ne îndopăm cu ciocolată. Știu, voi nu, dar eu da :)

Având toată povestea asta în minte, nu vă imaginați cum a fost când am primit o cutie cu ustensile de grădinărit pentru copii și kituri pentru cultivat răsaduri, care mi s-au părut absolut geniale. Fiecare kit înseamnă un mic ghiveci biodegradabil, o pastilă de pământ, semințe pentru diverse plante precum frăguțe, mușețel, rozmarin, busuioc, roșii cherry, coriandru, arpagic etc și o etichetă cu numele plantei și câteva informații despre ea.

20180519_185340_HDR

20180519_194941_HDR

Nu are rost să vă mai spun care a fost reacția mea, că n-a fost nimic pe lângă cea a copilei. Nici nu știu ce a fost mai mare, entuziasmul sau curiozitatea. Chit că era obosită, nu s-a lăsat până n-a pus cu mânuța ei fiecare dintre cele cinci ghivece.

20180519_191105_HDR

A chiuit de-a dreptul când a văzut cum se umflă pastila de pământ. Și recunosc sincer că chiar și pe mine m-a fascinat :) Și parcă nu-mi puteam ține mâinile departe de ghivecele ei.

20180519_190952_HDR

Ne-a luat vreo douăzeci de minute cu totul,  cât am pus pământul, semințele, apa și întrebările cu nemiluita. Apoi le-am așezat frumos în tăvița ce poartă numele grădinarului șef. Doar că la final parcă ne-am mai fi dorit niște ghivece. Ce pot să zic, ne cam place amândurora grădinăreala, nu știu cum nu mi-am dat seama până acum.

20180519_191006_HDR

Ah, unde mai pui că există și-o aplicație mobilă ”Mica mea grădină”. La scanarea etichetei plantei afli informații despre ea, poți seta data plantării în calendar și primești indicații și rețete cu plantele respective.

20180519_191216_HDR

(p) Am un feeling că zilele astea vom face naveta la Lidl mai des ca până acum, nu de alta dar e musai să avem și celelalte ghivece ca să completăm tăvița cu răsaduri.  Ca să știți, în perioada 21 mai-17 iunie Lidl are o campanie și la fiecare 50 de lei cheltuiți primiți un mini-kit cu planta surpriză, iar dacă pe bon se regăsește și cel puțin unul dintre produsele din mini-kituri, semnalizate la raft, mai primți încă unul.

20180519_191746_HDR

20180519_192116_HDR

Cred că e foarte important să găsești activități educative pentru copii pe care să le poți face în joacă, fără pic de efort, dar cu mult entuziasm. Timpul petrecut împreună cu copiii, informații pe care le află din pura lor curiozitate și le asimilează cu ușurință, dar și responsabilitatea de a avea grijă de o plantă, de o mică grădină numai a lor, sunt lucruri pe care le vrea orice părinte, nu credeți? :)

P.S. Dacă aveți covoare pretențioase, nu faceți ca noi, grădinăreală în living. Covorul nostru e învățat cu greul :)

Eu sunt Alina și îți mulțumesc că ai venit pe blogul meu.  Dacă vrei să fii la curent cu ceea ce scriu, te rog să dai un like paginii de Facebook a blogului aici sau să te abonezi prin e-mail. Te mai aștept. Cu bine!

One thought on “Remediu împotriva stresului. Pentru părinți și copii

  • 27 mai 2018 at 12:35
    Permalink

    Ce frumos.
    Noi când am pus ceapa în grădină au fost copiii și au pus și ei. Ce bucuroși erau. Lor în general le place să se implice în cam tot ce facem noi adulții.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *