duminică, aprilie 28, 2024
Părințeală

Concediul de îngrijire a copilului bolnav de până în 7 ani

Pentru că încep grădinițele și se apropie și sezonul rece vă spun sincer că mie mi-e un pic groază de bolile colectivității. Anul trecut Sophie stătea pe puțin 2 săptămâni din 5 acasă din cauza răcelilor faringitelor, bronșiolitelor și toate itelor din lume.

Am avut nopți nedormite, momente de panică când temperatura de aproape 40 nu scădea cu nimic, am ajuns și la urgențe, am povestit aici mai pe larg   Când îmi este cel mai greu să fiu mamă. E adevărat că am trecut cu bine peste ele, nu vreau să sperii pe nimeni, respirați adânc, va fi bine până la urmă.

Ceea ce vreau să spun însă, este că poate fi și mai bine, cu mai puține nopți nedormite și momente de panică. Cu mai puțină alergătură la urgențe sau chiar deloc.

Cum?
Eu cred cu tărie că dacă toți părinții și-ar ține copiii acasă când sunt evident bolnavi, șansele ca bolile colectivității să fie atât de dese ar fi cu mult mai mici. Desigur, ar mai fi, dar nu așa pe bandă rulantă.

De ce?
În primul rând că nu este ok pentru copilul bolnav să meargă la grădi. Nu se simte bine, nici noi nu ne simțim bine când mergem la muncă și ne este rău, am vrea să stăm acasă și să zacem cu o cană de ceai în mână. În plus, nu are cine să aibă grijă de el încontinuu, așa cum ar avea nevoie un copil bolnav, nici dacă e la cea mai bună grădiniță cu cel mai bun personal.

În al doilea rând, nu este deloc ok pentru ceilalți copiii. Nu numai că nu este ok, dar nu e corect, nu e bine, nu e moral. Mai adăugați voi. Nu e bine ca un copil să se îmbolnăvească o dată la două săptămâni, ba chiar o săptămână da, una nu. Și eu nu vorbesc de un muc răzleț, care este normal iarna, eu vorbesc de copii bolnavi, care nu sunt apți pentru colectivitate. Nu e bine pentru că febra de cele mai multe ori trebuie tratată, iar toate medicamentele pe care le băgăm în ei sunt niște chimicale. Nu mai vorbesc de antibiotice atunci când este cazul.

Da, e normal ca un copil să răcească până la de 6 ori în sezonul rece, își formează sistemul imunitar. Dar una e de 6 ori, alta e de 20 de ori. În cel din urmă caz nu e bine pentru nimic, ba chiar organismul poate rămâne cu fel de fel de urme care se vor resimți și la maturitate.

Ce e de făcut?
Ideea postării ăsteia mi-a venit după ce am citit la Raluca, aici – Ce cauta copilul tau bolnav in parc? – un articol despre o problemă care și pe mine vă spun sincer că mă deranjează. Există alternative și la mersul la locul de joacă cu copilul evident bolnav (plimbări, locuri mai restrase, adunat de frunze, de pietricele, plimbat cu trotineta, bicicleta, sania etc- chiar vă ajută să vă reconectați cu copilul), dar și la dusul la grădiniță atunci când copilul e bolnav.

Scriu acest articol pentru că mă gândesc că, poate, sunt părinți care nu știu că au dreptul legal să stea cu copilul acasă atunci când e bolnav, la fel cum au dreptul la indemnizație de creștere a copilului. Medicul de familie vă dă un medical perfect legal și plătit (ba chiar o idee mai mult decât luați de obicei ca salariu). Nu trebuie să umblați pentru el, nu depuneți acte, doar o adeverință de la muncă și niște parafe de la medic. Nu bătaie de cap cum e, de exemplu, la obținerea indemnizației. Nu contează care părinte stă acasă cu copilul cele 2-3-10 zile sau cât e nevoie, poate sta oricare dintre ei sau alternativ.

Mă gândesc că doar asta ar fi explicația pentru că așa mulți copii merg bolnavi la grădi, părinții nu-și cunosc drepturile. Altfel eu nu știu să găsesc explicație, dar accept orice argument.

Repet, eu cred că dacă noi toți am apela la acest drept și nu ne-am mai duce copiii evident bolnavi în colectivitate – creșă, grădiniță, cu toții am avea de câștigat. În primul rând copilul nostru nu s-ar mai chinui atât, nici noi nu am suferi atît pe lângă ei. Și, nu în ultimul rând, nu am mai fi nevoiți să lipsim atât de mult de la muncă, eu cred că episoadele febrile, răcelile și toate nebuniile s-ar mai rări. Nu, nu ar dispărea, sigur că nu. Poate nu ar fi 6 cum e normal în cele 7-8 luni de sezon rece, poate ar fi 8-9, dar mai scădem din alea 20.

Cât despre cooncediul de îngrijire a copilului bolnav până la 7 ani, nu trebuie să mă creadă nimeni pe cuvânt, există lege pentru asta:

OUG 158/2005 . Art. 26. – (1) Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, pânã la împlinirea vârstei de 18 ani.

Art. 27. – (1) Beneficiazã de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, opţional, unul dintre pãrinţi, dacã solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare.
(2) Beneficiazã de aceleaşi drepturi, dacã îndeplineşte condiţiile cerute de prezenta ordonanţã de urgenţã pentru acordarea acestora, şi asiguratul care, în condiţiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, cãruia i s-au încredinţat copii în vederea adopţiei sau i-au fost daţi în plasament.

Art. 28. – Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afecţiuni intercurente pânã la împlinirea vârstei de 18 ani se acordã pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie şi a certificatului pentru persoanele cu handicap, emis în condiţiile legii, dupã caz.

Art. 29. – Durata de acordare a indemnizaţiei prevãzute la art. 27 alin. (1) este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilitã de medicul curant, iar dupã depãşirea termenului de 90 de zile, de cãtre medicul specialist, cu aprobarea medicului expert al asigurãrilor sociale.

Art. 30. – Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul stabilitã.

Art. 50. – (1) Certificatul de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani şi îngrijirea copilului cu handicap în vârstã de pânã la 18 ani pentru afecţiuni intercurente se elibereazã de medicul curant, în condiţiile şi pânã la duratele maxime prevãzute de lege.
(2) Medicul de familie are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu duratã de cel mult 14 zile calendaristice, în una sau mai multe etape, pentru aceeaşi afecţiune.
(3) Medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu duratã de cel mult 30 de zile calendaristice.

Art. 51. – În situaţia în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat sau supus unor intervenţii chirurgicale, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face de medicul curant din unitãţile care acordã asistenţã medicalã în specialitatea respectivã, pentru durate stabilite de acesta, în funcţie de gravitatea afecţiunii. Dacã durata concediului medical depãşeşte 90 de zile, este necesar avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.

Multă, multă sănătate vă doresc! Și nouă la fel.

 

Foto:naturalhealth365.com

17 comentarii la „Concediul de îngrijire a copilului bolnav de până în 7 ani

  • Dragi mămici, recomand cu mare încredere tinctura de propolis cu miere de albine. Pt a întări sistemul imunitar la copilașii noștri. Eu fac după urm reteta. Intr-Un borcan de 400 grame pun 10 linguriti de propolis 40% peste cel completez cu miere de albine de salcâm. Mestec bine. Dacă copilul meu e răcit îi dau câte o linguriță la 6 ore.4-5 zile. Pana văd ca ia trecut raceala. Iar pt imunitate 10 zile pe luna în lunile reci câte o lingurita de 3 ori pe zi.Adio viroze. Adio răceli. Adio nopți nedormite cu febra. Va spun din experiența.

    Răspunde
    • Buna ziua Alina, as avea si eu o intrebare de la ce varsta se poate da tinctura de propolis la copii?

      Răspunde
      • Eu stiam ca dupa un an se poate da propolisul fara alcool. Dar cel mai bine este sa intrebi medicul chiar daca e un produs naturist

        Răspunde
  • Problema este ca…sunt multe mamici care STIU tot ce ai scris tu aici, care nu isi pierd locul de munca daca isi iau medical, dar care ALEG sa nu isi ia medical.
    Lucrez intr-o multinationala, am multe (prea multe??!!!) mamici in jur pe care le aud dimineata „Avea 39 de dimineata, dar am dus-o. I-am dat un Nurofen si am dus-o..”
    Imi vine sa le bat.:)))
    Nu le bat, dar ma exprim. Nu se bucura..dar nu pot sa tac…refuz sa tac..
    Stiu ca n-ar avea pb daca si-ar lua, pt ca eu mi-am luat mereu medical cand al meu a facut-o lata si n-am avut nicio problema..
    Dar NU VOR….
    🙁

    Răspunde
    • La asta ma refer cand spun copii bolnavi in colectivitate, la copii cu temperatura, copii cu boli contagioase. Si pentru asta nu gasesc motivatia

      Răspunde
  • Uf, tare ma bucur ca ai scris si tu despre subiectul acesta! Eu am primit multe feedback-uri negative la articolul meu, in sensul in care alti parinti imi spuneau ca este normal sa isi lase copilul blonav oriunde, asa ca mi-a prins bine sa vad ca si tu gandesti la fel ca mine! Informatiile despre concediul medical sunt foarte utile, unii parinti nu profita de drepturile lor! Din pacate asa cum scria si Vio mai sus, din pacate unii parinti stiu de acest drept si totusi nu il folosesc, ceea ce sincer imi este greu sa inteleg…

    Răspunde
    • Da, nici eu nu am avut cel mai bun feedback. Dar am multumirea ca sunt persoane care au aflat pe calea asta de acest drept.

      Răspunde
  • Foarte utile informatiile!!!
    In caz in care am doi copii mici pot lua 45+45/pe an?

    Răspunde
    • „este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil”… pentru UN copil zice legea; deci in concluzie, 45 zile pentru fiecare copil in parte

      Răspunde
  • In cazul copilului sub 2 ani pentru care un parinte primeste deja indemnizatie si era acasa, e posibil ca celalalt parinte sa primeasca totusi concediul medical pentru ingrijirea copilului? Vorbim de mai mult decat muci cand un singur parinte nu mai face fata. Multumesc

    Răspunde
  • Limita cu 7 ani nu are nicio logica. Pentru cei fara bunici sau bone alternativa este ‘afterschool’ unde tot colectivitat se numeste sau la scoala cu febra.
    Poate ne ajuta cineva sa initiem o petitie on-line. Poate intre stimabilii reprezentanti alesi se gaseste cineva care sa intrevada ‘beneficiul electoral’ al unei astfel de modificari extrem de utile pentru copii si parinti.

    Răspunde
    • Mirela, sunt perfect de acord cu tine, mi se pare o mare prostie. Petitii on-line se pot face multe, doar ca petitiile on-line, din cate stiu eu, in afara de awarness, nu au nicio valoare. Si din pacate mai avem ceva pana la alegeri

      Răspunde
  • Legat de varsta de 7 ani, ca limita pentru acordarea concediului medical pentru ingrijirea copilului bolnav, trebuie initiata o petitie on-line si apoi lobby in Parlament pentru adoptarea unei legi in acest sens. Un copil trebuie ingrijit atunci cand este bolnav pana la 18 ani cand teoretic devine adult.

    Răspunde
    • Eu am intrebat un avocat, e groaznic de dificil sa rezolvi ceva cu o petite. Nu imposibil, doar foarte, foarte dificil.

      Răspunde
  • Buna,
    Baietelul meu, care abia a facut 7 anisori, s-a lovit la degetelele manutelor. Degetul din mijloc mana dreapta are contuzie si la cel de la mana stanga are fractura. Am fost cu el la urgente, i-a pus atela de lemn la ambele manute (degetul din mijloc plus inelarul). Am sunat astazi la medicul de familie si mi-a spus ca trebuia sa-mi dea de la spital concediu medical (nu am stiut de acest concediu medical, si nu am intrebat la urgente) si mi-a spus sa ma duc din nou si sa le cer medical . Credeti ca imi da daca a facut deja 7 anisori. Mentionez ca nu poate folosi manutele cum ar trebui normal (incerca sa manance singurel dar se chinuie cu doua degetele, la toaleta, etc), in acest moment este dependent de parinte. Multumesc!

    Răspunde
    • Buna!

      Din cate stiu eu, cei de la spital iti pot da, dar nu e vorba de acelasi tip de medical. Multa, multa sanatate va doresc!

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *