Dr. Doina Pleșca, despre cum creștem rezistența copiilor la infecțiile respiratorii

Odată  cu schimbările astea bruște de temperatură, cei mai mulți dintre părinți, printre care și eu, desigur, se așteaptă deja la ce e mai rău, mai ales dacă au copiii în colectivitate. Cu toții știm că infecțiile respiratorii sunt cele care ne dau cele mai mari bătăi de cap în timpul iernii, anotimp ce pare să dureze nelimitat la noi în ultimii ani, dar și primăvara.

Eu îmi amintesc și acum și cred că nu voi uita niciodată coșmarul prin care am trecut în primul an de grădiniță. Nu aveam nici măcar o lună fără febră ridicată, tuse, muci și alte simptome care mă speriau. Căutam cu disperare informații, aș fi făcut orice să nu mai fie nevoie să trecem, copila și noi, prin toate astea.

Într-un amplu interviu, doamna doctor Doina Pleșca, care este un specialist cu supraspecializarea în domeniul penumologiei pediatrice, director al departamentului de pediatrie de la Facultate de Medicină ”Carol Davila”, managerul spitalului de copii ”Victor Gomoiu”, dezbate pe larg problema infecțiilor respiratorii și cea a sistemului imunitar imatur al copiilor mici, preșcolari.

Cât de periculoase sunt infecțiile respiratorii pentru copiii mici

Dr. Doina Pleșca arată că infecțiile respiratorii superioare au, de regulă, o evoluție relativ blândă, autolimitată și, implicit, ușor de tratat. Mai grav este atunci când infecția coboară la nivelul plămânilor și apar boli precum pneumonia acută comunitară, bronșiolita acută, bronșita, etc.

Și teama mea cea mai mare a fost și este în continuare pneumonia. De fiecare dată când Sophie tușea mai multe zile la rând, îmi zbura gândul la această păcătoasă boală. Imediat ajungeam la medic să o asculte la plămâni, să-mi iasă din grijă treaba asta cu pneumonia. După ce ieșeam pe ușa cabinetului eram mai liniștită, dar asta ținea încă vreo câteva zile, până când iar mi se părea că e prea lungă perioada de când tușește. Și o luam de la capăt. Am învățat, încet-încet, să mă liniștesc. Să caut și alte simptome înainte de a mă panica, să nu mai fac o tragedie dintr-o tuse.

Se pare însă că agravarea infecțiilor respiratorii  depinde atât de starea copilului, dacă acesta are sau nu o nutriție corespunzătoare și o stare de sănătate bună, dar și de cât de agresiv este germenele care provoacă infecția.

Ce este imunitatea mai exact și de ce este important să creștem rezistența organismului

Noi toți spunem că ar trebui să întărim imunitatea și prof. dr. Doina Pleșca și explică ce este imunitatea și de ce este atât de importantă: ”Imunitatea reprezintă modalitatea prin care organismul detectează și inițiază sinteza unor substanțe (de exemplu, anticorpi) cu ajutorul cărora se apără împotriva diferitelor agresiuni, dintre care cele infecțioase (boli virale, bacteriene, fungice, parazitare) sunt de departe cele mai importante. Aceste activități complexe de apărare exercitate de organism se realizează cu ajutorul unor organe, țesuturi și celule care alcătuiesc sistemul imun al individului”, explică

Medicul arată că în primii ani de viață, până la 5-6 ani mai exact sistemul imunitar este încă imatur și într-un continuu proces de dezvoltare. Tocmai de aceea orice contact pe care sugarii și copiii mici îl au cu diferiți agenți infecțioși poate să ducă la îmbolnăvire, iar infecțiile respiratorii sunt cele mai frecvente astfel de boli.

Și acum, când copila mea a ajuns la vârsta de aproape cinci ani, pot spune că da, după o lungă perioadă în care nu mai știam ce să fac, am ajuns la concluzia că imunitatea se formează într-adevăr în timp. Acum numărul infecțiilor respiratorii s-a micșorat semnificativ și perioadele de liniște, dacă le pot spune așa, sunt mai lungi și mai dese. Vă spun asta pentru că și eu mi-aș fi dorit să-mi spună cineva că va fi mai bine odată cu trecerea timpului, mai ales în vremea în care o țineam din febră în febră.

Așadar, cred că e important ca noi, părinții, să acordăm o atenție sporită dezvoltării sistemului imunitar al copiilor mici,  să luăm măsurile necesare de igienă, alimentație, stil de viață pentru a asigura un sistem inumitar puternic.

Factorii care contribuie la întărirea sistemului imunitar

Unul dintre principalii factori care contribuie la întărirea sistemului imunitar sau, dimpotrivă, la slăbirea lui, este nutriția. Alimentația copilului ( mai exact aportul nutrițional adus de alimentele pe care le consumă) este esențială în dezvoltarea sistemului imunitar.  Alăptarea cu lapte matern și, mai târziu, alegerea unei formule de lapte îmbogățită cu prebiotice și vitaminele A, C, D, sunt factori importanți care contribuie la întărirea imunității copiilor în primii ani de viață.

Ce spune doamna doctor și am observat și eu, este că, pe lângă nutriția adecvată este foarte important și programul de somn, dar și mediul în care copilul doarme. În cazul nostru cel puțin, fără excepție până la vârsta asta, infecțiile respiratorii au venit imediat după o perioadă de oboseală fizică. Practic, după o zi sau mai multe în care nu am fost foarte atentă la alimentație și asta s-a mai suprapus și cu somn insuficient (iar asta depinde foarte tare de nevoile fiecărui copil), inevitabil ne-au lovit febra, mucii, gâtul roșu, faringite, bronșiolite și alte multe -ite.

Întregul interviu și mai multe informații despre creșterea imunității puteți găsi pe csid.ro, aici.
One thought on “Dr. Doina Pleșca, despre cum creștem rezistența copiilor la infecțiile respiratorii

 • 16 aprilie 2018 at 12:15
  Permalink

  foarte bune sfaturile!
  As adauga (de la doctori din strainatate invatate) ca mancarea e importanta dar e ceva si mai important: linistea interioara. Aceasta poate afecta somnul si imediat imunitatea. Si evident miscarea in aer liber in fiecare zi, si nu supra imbracat (15 gr si pantalon 3/4 e ceva firesc aici, caciula sub 0 gr…greu pt mine, o mama romanca adevarata).
  La fel, aici nu se recomanda lapte imbogatit cu vitamine ci alaptat si alimentatie diversa si cruditati ( ceva in contrast cu alimentatia traditional romaneasca unde mai tot e gatit termic: ciorbe, piureuri etc.) – m-a uimit pediatrul cand mi-a recomandat daca nu am timp de gatit in timpul sapt. sa fac de sambata si portionez si congelez si scot zilnic si sa competez cu salate la fiecare masa, dar are dreptate, uite ca nu a racit nimeni in familie de multi ani.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *