Când mi-e cel mai greu să-mi refuz copilul

Deși sunt genul de mamă care se gândește de cinci ori înainte să spună un `NU` copilului, se întâmplă totuși destul de des să-i refuz lucruri, de obicei lucruri materiale, pe care nu le consider esențiale pentru dezvoltarea copilului meu.  Asta pentru că este chiar imposibil să aibă orice, oricând.

Dar, pe lângă lucrurile la care pot spune `NU` cu mare ușurință, sunt și cele la care aș spune `DA` fără să stau o secundă pe gânduri. Și chiar o fac de cele mai multe ori. Una dintre aceste cerințe, la care mereu spun`DA`, este cea când copila mea vrea în brațe. Când îmi spune ”mami, am nevoie să mă iei în brațe ca să mă liniștesc” s-a terminat orice. Știu că este cea mai mare și mai importantă nevoie a ei în momentul ăla și în general. Indiferent ce aș avea de făcut în clipa aia, pentru câteva minute, fie 2, 5 sau 20, o țin în brațe. Timpul ăla este al ei și doar al ei.

Cred cu tărie că unul dintre cele mai importante daruri pe care le putem face copiilor noștri este timpul nostru. Și nu oricum, ci timp în care lăsăm deoparte tot ce ne apasă și suntem ai lor 100%.

Este drept că suntem așa de ocupați mereu și avem un milion de lucruri de făcut, dar când cad pradă alergăturii nebune și grabei incredibile, încerc să-mi dau un restart gândindu-mă că eu mereu voi avea treburi importante de făcut, însă aceste clipe din copilăria copilului meu nu le mai recuperez niciodată. Mă gândesc că peste ani nu-și va aminti neapărat câte jucării a avut, câte rochițe sau fustițe, dar cu siguranță își va aminti că nu am avut timp de ea. Cred că mai degrabă îi refuz o jucărie, decât să-i refuz cinci minute în care să mă joc eu cu ea.

Nu de puține ori am observat și sunt sigură că și voi, că deși tocmai ce i-am luat o jucărie pe care și-a dorit-o, copilul nostru este tot nemulțumit, tot agitat, fix după două minute după ce i-am dat acea jucărie. Pentru că oricât de mult și-ar fi dorit el jucăria aia, nimic nu se compară pentru un copil cu timpul pe care îl petrece părintele jucându-se cu el.

Și tocmai pentru că am realizat asta, mi s-a întâmplat să-mi iau câte o zi de concediu când am simțit că micuța mea este într-o perioadă agitată, că nu mă mai înțeleg cu ea, că orice aș face nu-i intru în voie. Mi-am luat o zi liberă pe care să o petrec cu ea. Așa cum ne luăm liber să rezolvăm anumite probleme ce nu suportă amânarea, cred că atunci când copilul are astfel de perioadă e tot ceva ce nu poate fi amânat. E momentul în care are nevoie să știe că-i suntem alături, că-l iubim, că ne pasă de semnalele pe care el ni le-a dat.

Și pentru că tot vine 1 Iunie și pentru că mi se pare atât de minunat să avem această zi liberă, cred că darul cel mai de preț pe care îl putem face copiilor noștri de ziua lor este să ne petrecem timpul cu ei. Doar cu ei. Fără să fim cu nasul în telefon sau în tabletă, fără trebăluim prin casă ori pe afară. Să le spunem da la cea mai mare dorință a lor. Aia în care noi, părinții, suntem 100% prezenți, 100% alături de ei :)

Acest articol l-am scris în cadrul campaniei ”Descopera puterea unui simplu DA!”, o campanie pe care eu o îndrăgesc foarte tare și în cadrul căreia am cunoscut oameni minunați și am învățat multe lucruri care m-au ajutat enorm în relația mea cu copilul. Mai multe despre campanie puteti afla pe pagina de Facebook Danonino România.

 

Eu sunt Alina și îți mulțumesc că ai venit pe blogul meu.  Dacă vrei să fii la curent cu ceea ce scriu, te rog să dai un like paginii de Facebook a blogului aici sau să te abonezi prin e-mail. Te mai aștept. Cu bine! :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *