Până la ce vârstă poți sta dezbrăcat în fața copilului

Înainte să devin de-adevăratelea mamă, eram convinsă că eu nu voi sta niciodată dezbrăcată în fața copilului. Și nu pentru că aș fi maxim de pudică sau pentru că aș fi din cale afară de conservatoare. Nu, pur și simplu nu mi se părea o idee ok. Poate și pentru că eu am crescut la bunici, la țară. Imaginați-vă că niciodată, dar absolut niciodată bunica mea sau bunicul nu au umblat dezbrăcați prin casă. Iar mai apoi, pe la șapte ani, când am mers înapoi în casa părinților, mi se părea ciudat în puținele dăți în care se întâmpla să o văd pe mama în lenjerie intimă.

Ei, dar a venit momentul în care eu am devenit mamă și am realizat că aproape tot ce gândeam și îmi propuneam înainte să am copil nu prea avea nicio legătură cu realitatea. Că de câte ori mergeam la duș aveam impresia că plânge copilul ca din gură de șarpe, deși, foarte probabil, ea dormea liniștită și era totul doar în mintea mea. Pe măsură ce a crescut am descoperit că aveam să merg la baie, preț de câțiva ani, doar cu asistență. Încet-încet, aveam să mai descopăr că, în graba, epuizarea și nebunia în care mă aflam mai tot timpul, să mă vadă copila dezbrăcată era de departe cea mai mică tragedie. Bine, pe de altă parte, cred că dacă aș fi avut băiat și nu fată, cel mai probabil nu m-ar fi văzut niciodată dezbrăcată.

Ideea este că în momentul în care micuța mea a început să mai crească am început să-mi pun și eu măreața întrebare: Până când e ok să apar așa dezbrăcată în fața ei? Și, cum nu sunt vreun specialist, am început să caut răspunsuri la cei care sunt. Iar răspunsul este foarte simplu și de bun simț. Sau cel puțin așa mi s-a părut mie. Fiecare părinte și fiecare copil face așa cum simte. Adică nu este nimic în neregulă cu părinții care consideră că nu trebui să se afișeze niciodată dezbrăcați în fața copilului, indiferent că e fetiță sau băiețel. Nu e nimic în neregulă nici cu părinții care nu văd în nuditate o problemă. Totul este despre cum se simte confortabil fiecare. Adică dacă părintele se simte stânjenit să fie dezbrăcat în fața copilului, atunci cel mai bine e să nu apară așa. La fel, dacă observăm că un copil (fată sau băiat) se simte stânjenit în prezența părintelui dezbrăcat, trebuie să ținem cont de asta și să nu o mai facem.

Pe principiul ăsta, același este răspunsul și la întrebarea -Până la ce vârstă poți sta dezbrăcat în fața copilului? Până la vârsta când copilul nu se mai simte confortabil cu asta. Vom ști foarte clar pentru că orice copil ajunge la un moment dat la o vârstă la care el însuși nu se mai simte ok să fie văzut gol de părinte. Ne va spune sau se va feri de noi. Este limpede că acela este punctul din care el are nevoie de intimitatea pe care noi trebuie să o respectăm. Și, la rândul nostru, să evităm nuditatea în fața lui.

Cât de pudici suntem noi și cât de mult au nevoie copiii de educație sexuală

Fiecare dintre noi are o doză mai mică sau mai mare de pudoare când vine vorba despre educația asta sexuală. Eu, spre exemplu, mă consider o persoană deschisă la minte. Și, cu toate astea, am avut două mari revelații zilele astea.

Prima a fost în momentul în care am aflat, absolut întâmplător, că mama unui copil de vreo 12 ani a descoperit într-o conversație pe Facebook a fiicei sale că una dintre colege copilei îi explica acesteia că, fetele care vor să rămână virgine timp mai îndelungat, pot practica sex anal. Dacă am fost șocată? Absolut șocată! În prima secundă mi s-a părut că lumea a luat-o razna de tot și că nu voi putea face ritmului ăsta nebun în care copiii ajung în anumite etape. Nu mi-a venit să cred!

Mai apoi, însă, după ce am stat și am mai gândit la rece, am realizat că și eu, la rândul meu, am aflat cumva, tot în școala generală despre diferite tipuri de sex. Și nu, bineînțeles că nu am aflat din vreo carte, de la vreun profesor sau de la părinți. Nu, am aflat de alți copii de vârsta mea sau o idee mai mari, pe la colțuri, discutând pe furiș.

A doua a fost când am decis eu să caut pentru copila mea o explicație mai amănunțită a felului în care a venit pe lume. Sigur, la noi barza nu a existat niciodată. Mereu a știut că a crescut în burta mea și apoi s-a născut, dar doar atât. Numaii că acum, că a mai crescut, vrea să știe mai multe, la grădi copiii discută mai multe. Așa că am cumpărat o carte recomandată de psihoterapeut – ”Unde-a dispărut pișpirel”

Știam că este povestea unui spermatozoid, am putut trece peste asta, dar am rămas șocată în momentul în care am văzut imaginile din carte. Sunt niște desene care, printre multe altele, prezintă corpul unui bărbat gol desenat. Este drept, există o poveste care susține acest desen, una pe înțelesul copiilor. Dar prima dată când am văzut imaginea aia m-am blocat. Apoi m-am gândit că micuța mea deja văzuse cum arată un băiat gol la grădi. (Nu voi intra în discuția despre cât de rău este sau nu este că s-a întâmplat asta, m-aș întinde prea mult, poate o fac altă dată). Deci, deși are cinci ani, pentru ea nu era de fapt nimic nou. Ba, mai mult, am realizat că nudititatea la vârsta lor nu are nicio înseamnătate decât aia pe care o dăm noi.

Copiii sunt foarte curioși, ei vor să afle, vor să știe cât mai mult. Pe o cale sau alta ei tot află. Mult mai devreme decât credem noi. Tocmai de-asta susțin că e foarte important ca noi înșine să ne învingem aceste rușini și să nu mai considerăm nuditatea și sexul subiecte tabu. Să le explicăm copiilor noștri pe înțelesul lor. E mai bine să știe varianta noastră decât cea auzită fragmentat și nuanțat pe furiș, pe la colțuri.

Teama de educația sexuală

Am tot auzit părinți care consideră că educația sexuală împinge copilul la sex mai devreme decât dacă aceaste discuții despre sex nu ar fi existat. Ei bine, aici sunt studii, multe studii, care contrazic aceste teorii. Copiii ai căror părinți au ales să le ofere o educație sexuală corespunzătoare, ai căror părinți nu au făcut un tabu din acest subiect, își încep viața sexuală mai târziu decât cei care nu au avut parte de educație sexuală.

Eu zic, deci, să nu ne mai lăsăm copleșiți nici de teamă, nici de rușinea noastră și să le explicăm copiilor pe înțelesul lor care-io treaba cu nuditatea și sexul înainte să afle din surse delkoc de încredere. Cred că asta este partea în care ne dorim să fim prietenii copiilor noștri, nu cei de care se feresc.

 

Eu sunt Alina și îți mulțumesc că ai venit pe blogul meu.  Dacă vrei să fii la curent cu ceea ce scriu, te rog să dai un like paginii de Facebook a blogului aici sau să te abonezi prin e-mail. Te mai aștept. Cu bine! 🙂

One thought on “Până la ce vârstă poți sta dezbrăcat în fața copilului

 • 9 iunie 2018 la 1:07
  Permalink

  În legătură cu studiile referitoare la educația sexuală a copiilor,tatăl meu mi-a explicat,cat mai diplomat,în perioada liceului,cum stă treaba cu atracția dintre un băiat si o fată.Și da,fata isi incepe viata sexuală mai tarziu,dar mai sunt si factorii educaționali mai trainici.
  Iar cât privește nuditatea părinților în fața copilului,al nostru fiu de 1 an si 4 luni,m-a văzut goală.Recunosc,la început mi-a fost rușine,dar am trecut peste asta.
  Îi explicăm bebelușului nostru,într-un mod diplomat,cum a apărut pe lume si în ce constau diferențele dintre barbat si femeie.Și ne înțelege.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *