Ritualul meu de frumusețe, după ce am devenit mamă. Musai făcut acasă

După ce am scris ”Cum reușesc să-mi fac timp și pentru mine”, am primit destul de multe critici, atât pe blog, dar mai ales pe pagina de Facebook.  Nu știu de fapt dacă ”critici” este cuvântul cel mai potrivit, ideea că foarte multe persoane nu au fost de acord cu mine. Ceea ce mă bucură. Chiar foarte tare. Înseamnă că sunt multe mame care au suficient timp pentru copiii lor, dar și pentru ele. Felicitări, așa este cel mai bine!

Totuși, atunci când am scris am pornit de la o frustrare, recunosc. Aceea născută din numeroasele judecăți emise la adresa mamelor care nu mai au timp să fie la fel de aranjate și cochete și care se pun pe ele însele pe locul doi.

Și da, și eu mă pun pe locul doi. Poate chiar pe locul trei câteodată. Și pentru că am două job-uri și un blog (adică vreo 12-14 ore de muncă pe zi + 2 weekend-uri pe lună, pe lângă treburile casnice) , poate chiar și pe locul patru uneori. Asta nu înseamnă însă că am uitat complet că sunt femeie.

Este adevărat că ritualul meu de frumusețe și timpul pe care mi-l acordam au suferit modificări majore. Manichiura mea s-a transformat de la unghii destul de lungi și veșnic date cu ojă, la unghii tăiate scurt. Și poate cel mult un lac cu uscare rapidă. Asta după ce am adormit de câteva ori cu oja insuficient uscată și m-am trezit cu model amprentat. Sigur știți la ce mă refer.  Și din principiu nu suport ideea să ies din casă cu oja sărită chiar și puțin. Mai bine deloc. Sau semipermanentă, dar câteodată mă enervează și aia, pentru că dacă nu am timp să merg să o dau jos când trebuie, arată ca naiba. Și acasă nu am reușit niciodată s-o curăț cum trebuie.

La fel s-au rărit dramatic și băile relaxante cu aromaterapie, muzică și lumânări nenumărate prin baie. Maxim una pe lună și mi se pare deja un dezmăț. Și, clar, lumânările nu mai stau pe marginea căzii sau undeva la îndemână, pentru că a descoperit Mogâldeața că le poate folosi pe post de plastilină.

Ei, cu toate astea, ritualul meu de îngrijire încă mai există. Nu-l mai fac așa des ca înainte, ci cam la două săptămâni, atunci când am un weekend liber. Câteodată poate și la o lună. După ora 21.30-22.00, adică după ce adoarme Mogâldeața. Și pe silent, pentru că baia este fix lângă camera ei. Deci adio muzică în baie.

După multe încercări cu tot felul de creme și loțiuni din comerț, am ajuns la concluzia că produsele naturale fac cu adevărat minuni. Așa că eu le prefer. Iată ce folosesc:

  • ulei de măsline
  • ulei de migdale dulci
  • ulei de ricin
  • ulei de argan
  • ulei de cocos – ca și în cazul celorlalte uleiuri, am grijă să fie de calitate și presat la rece. E adevărat că sunt un pic mai scumpe, dar prefer să cumpăr recipiente mai mici. Oricum îmi ajung destul de mult timp pentru că, așa cm am zis, le folosesc mai răruț. Și nu mereu am toate uleiurile enumerate în casă, folosesc de care am.
  • diferite uleiuri esențiale (atenție, nu sunt aceleași cu cele pe care le găsim în toate magazinele, speciale pentru candela odorizantă)
  • cafea râșnită sau zaț de cafea
  • tărâțe sau mălai
  • argilă (se găsește la Plafar sau chiar și în supermaketuri, specială pentru uz cosmetic)
  • miere dintr-o sursă sigură.

Încep prin a-mi face o mască de păr din ulei de măsline, ulei de migdale în proporții egale și câteva picături de ulei de ricin. Masez și scalpul cu aceste uleiuri, dar am grijă să am o cantitate suficientă și pe vârfuri, unde părul este mai uscat. Prind părul și stau cu el așa cam jumătate de oră. Mi se pare că face minuni amestecul ăsta. Am scăpat de o iritație urâtă a scalpului cu aceste uleiuri și nici nu mi se mai îngrașă așa repede părul.

În timpul ăsta, în cada cu apă pun câteva picături (cam 10-15) de uleiuri esențiale, depinde ce am- trandafir, levănțică, mentă, lămâie, portocală.  Le amestec cu puțin spumant și le pun în apă.  Stau în apă cam 15-20 de minute. Nu că n-aș sta mai mult, dar cred că aș risca să adorm :).  Oricum e suficient cât să se deschidă porii.

Apoi trec la gomaj. Pentru asta folosesc un amestec din tărâțe cu cafea (cafea măcinată, nu cafea preparată) pe care îl am pregătit într-un vas. Masez bine tot corpul, inclusiv fața cu acest amestec (nu în jurul ochilor pentru că pielea este foarte sensibilă). Gomajul ăsta, pe cât de simplu, pe atât este de minunat. Efectele lui se văd instantaneu. Pielea este curățată în profunzime și devine foarte catifelată. E eficient și împotriva celulitei, dar ca să se vadă cu adevărat rezultatele la capitolul ăsta ar trebui făcut mult mai des decât reușesc eu să îl fac.

Dau jos tărâțele și cafeaua cu un jet de apă, spăl foarte bine părul ca să nu mai rămână vreo urmă de ulei pe scalp. Aplic și pe corp un gel de duș, musai hidratant, depinde ce am prin casă. Mai nou am descoperit săpunurile hand made, fără prostii prin ele, mi se par de vis.

După ce ies din cadă, masez corpul cu un amestec de ulei de măsline, ulei de migdale, ulei de argan și câteva picături de ulei esențial aromat. Uleiul esențial  îl adaug pentru că uleiul de măsline, de migdale și de argan fiind pure, fără alte adaosuri, nu au cel mai drăguț miros. Dar fac minuni pentru piele. (Așa cum spuneam, nu întotdeauna am toate uleiurile astea în casă. Folosesc de care am.)

Pe vârfurile părului încă ud pun foarte puțin ulei de cocos și masez. Doar vârfurile uscate, atât.

Și ca ritualul să fie complet, aplic și o mască pe față. Optez pentru una naturală, din argilă, miere și/sau un ulei: de măsline, de argan ori de migdale (eu am tenul mixt și destul de sensibil). O las cam 15 minute, timp în care spăl biberonul, suzetele și strâng jucăriile. Apoi clătesc bine și aplic o cremă hidratantă, în care pun două-trei picături de ulei de argan și/sau migdale. Putem renunța liniștit la cremă dacă nu ținem neapărat la ea, uleiul e suficient.

Ei, cam asta este tot. După răsfățul ăsta, sunt ca nouă. Am pielea catifelată și mă simt de extraordinar.  Dacă nu e trecut prea mult de ora 23 și am reușit performanța de a termina ce am avut de lucru pentru weekendul respectiv în timpul somnului de prânz al Mogâldeței, mă mai aventurez și la un film. Și la un pahar de vin. Și mă bucur de toate și încerc să nu mă gândesc la faptul că, a doua zi, Mogâldeața nu va ține cont că este weekend și se va trezi cu noaptea în cap.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *