Cum am ajuns să-i vorbesc copilului de 5 ani despre droguri

Mă gândeam cu groază că va trebui să purtăm discuția asta într-o zi, dar habar nu aveam cum și mai ales nu credeam că prea curând. Din păcate am fost forțată să-i explic cum stă treaba cu alcoolul în exces și cu drogurile, într-o banală seară când am mers la piață. Ăsta este Bucureștiul în 2018, țara în care trăim și lumea în care mi-am născut copilul.

Aseară, am zis noi să mergem până la o mică piață din Drumul Taberei, la vreo patru stații de noi, voiam să luăm niște fructe bune de acolo. Iau copila de la grădi și plecăm, ea foarte bucuroasă că mergem cu troleibuzul. Toate bune, am mers, am cumpărat ce aveam de cumpărat și ne-am urcat înapoi în troleibuz la întoarcere.

După prima stație, un individ cu ochii injectați, cu o bală în colțul gurii, deloc coerent și cu o curea cu ținte în mână vine la mine și îmi spune: ”Te rog să cobori ca să nu se sperie asta mică. Vă urcați în următorul, vă zic că nu e bine pentru asta mică să rămâneți în asta”.

Dacă m-am speriat? Da, m-am speriat ca naiba! Eram cu copilul după mine. Și da, am coborât pentru că mi-am dat seama că va urma un act de violență, deși nu știam exact ce vrea să facă.

Dar mare greșeală am făcut că am ascultat. Ce să zic, am reacționat sub imperiu fricii, fără să stau să analizez foarte mult. În momentul în care am coborât noi, au mai coborât alte două doamne, pe același principiu. Doar că a coborât și individul. Și aveam să aflăm că el cu șoferul avea o răfuială, astfel că a început să înjure și să lovească isteric în ușa șoferului. Dacă omul ăla nu avea ușa închisă, cred că l-ar fi băgat în spital dacă nu mai rău. Toate astea s-au întâmplat în maxim 2 minute, nimeni n-a avut timp să se dezmeticească și să reacționeze.

Doar că între timp, șoferul troleibuzului a închis ușile și a și plecat. Iar noi am rămas cu individul în stație. Sophie a început să tremure și să plângă și nu știa cum să se pitească mai tare în brațele mele. De tremurat tremuram și eu.

Norocul nostru a fost că imediat a venit un alt autobuz și ne-am putut urca. Am liniștit-o, dar imediat ce am coborât din autobuz mititica de ea vorbea doar în șoaptă și îmi zicea și mie să vorbesc încet să nu ne audă domnul. Asta deși nu mai era de mult timp lângă noi. M-a întrebat în șoaptă de ce a făcut domnul ăla așa ceva. I-am explicat că există și oameni răi sau devin răi atunci când consumă mult alcool sau droguri. (în cazul ăsta sunt aproape sigură că era vorba de droguri).

Și uite așa am început să-i explic la cinci ani ce sunt drogurile, în ce forme, ce reacții au și cum dau dependență. Cum oamenii care le consumă nu mai știu ce fac și pot să devină foarte violenți și să facă fix ce a făcut domnul. Și cum după ce le consumă de mai multe ori nu mai poate scăpa de ele.

Aseară ne-am ținut mult în brațe și am vorbit mult, dar la culcare îi era teamă să nu aibă coșmaruri. Mi-a frânt inima. Și mor de ciudă și frustrare că a fost nevoită să treacă prin așa ceva.

Mă doare maxim că mi-am născut copilul în lumea asta în care oricând un nebun, răsărit de naiba știe unde, te poate omorî pe stradă. În care oamenii sunt aruncați de pe peron la metrou. Totul într-o fracțiune de secundă, într-un minut, nici nu-ți dai seama ce ți se întâmplă, darămite să mai ai și o reacție.

Voi știți cum ne protejăm copiii de așa ceva? Vă întreb pentru că eu vă spun sincer că nu știu…


Eu sunt Alina și îți mulțumesc că ai venit pe blogul meu.  Dacă vrei să fii la curent cu ceea ce scriu, te rog să dai un like paginii de Facebook a blogului aici sau să te abonezi prin e-mail. Te mai aștept. Cu bine! 🙂

 

 

2 comentarii la „Cum am ajuns să-i vorbesc copilului de 5 ani despre droguri

 • 30 august 2018 la 16:53
  Permalink

  Mi-au dat lacrimile citind si imaginandu-ma in acea situatie!! Uimitor totusi cum persoana respectiva, desi probabil drogata, a constientizat prezenta copilului si a avut acea reactie de a va preveni! Practic asta a fost salvarea…
  Si eu i-am spus fetei tot cam pe la 5 ani despre droguri si am reluat discutiile in clasa zero dupa ce am vazut materiale pe fcb despre cum se impart prin scoli bombonele roz care contin droguri!!

  Răspunde
  • 30 august 2018 la 20:02
   Permalink

   Doamne, mi s-a facut pielea de gaina cu bomboanele alea. Nu am vazut, dar ma ingrozeste maxim o astfel de idee

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *