Ochelarii de soare pentru copii, o necesitate sau un moft?

Nu știu la voi cum e, dar fii-mea e mare fan ochelari de soare. Și asta probabil pentru că și eu sunt. Dacă ar fi după ea, ar purta ochelari de soare chiar și când plouă și e groaznic de înnorat.

Așa că, chiar dacă vremea asta este cam capricioasă, eu am vrut să știu ce spune un specialist oftalmolog despre ochelarii de soare la copii. Dacă sunt o necesitate sau un moft, dacă e bine sau nu să-i poarte, de la ce vârstă, ce dimensiuni trebuie să aibă, la ce să fim atenți când îi cumpărăm ca să nu expunem ochii copiilor la niște riscuri pe care cu siguranță nu ni le dorim.

Am apelat la Dr. Roxana Cozubaș, medic specialist oftalmolog cu experiență în oftalmologie pediatrică, pentru a îmi spune mie, dar și vouă la ce să fim atenți și cum să ne ferim copiii de niște probleme ce pot deveni grave în timp.

dr roxana cozubas

Pe Dr. Roxana Cozubaș am cunoscut-o personal în timpul unui consult de rutină la care am fost cu Sophie și am rămas plăcut impresionată de răbdarea și profesionalismul de care a dat dovadă, căci, nu-i așa, știm cu toții că nu-i deloc ușor cu copiii mici. Dacă vreți să aflați mai multe informații despre ea sau informații importante de specialitate o puteți umări pe pagina de Facebook Dr. Roxana Cozubaș sau pe site-ul roxanacozubas.com.

Așadar, iată ce am aflat:

Sunt necesari ochelarii de soare pentru copii sau este doar un moft? 

Ochii copiilor sunt foarte expuşi la radiaţiile ultraviolete (UV) care provin din lumina emisă de soare. Structurile oculare sunt încă incomplet dezvoltate, iar efectul care apare asupra cristalinului (lentila din interiorul ochiului) este cumulativ în timp.  Din păcate, expunerea la soare şi, implicit, la UV se face din ce în ce mai mult în ultimii ani, din cauza micşorării stratului de ozon care ne protejează. Altitudinea şi suprafeţele reflectante (apă, nisip, zăpadă) sunt factori care cresc efectul lor nociv. Pentru că razele ultraviolete nu sunt vizibile, trebuie sa punem ochelari de soare copilului în orice perioadă în care noi, ca adulţi simţim nevoia să ne protejăm vederea.

De foarte multe ori observ în parc părinţi care poartă ochelari de soare, însă cei mici nu au nici măcar o pălăriuţă, merg prin soare fără nicio protecţie. Nu trebuie să dăm nici în extrema cealaltă, să supra-protejăm copilul de soare, însă se impune ca la orele în care lumina are o intensitate mare, să punem copilului pe cap o pălărie/şapcă, să tragem copertina căruciorului, să căutăm mai multă umbră, iar când mergem la mare sau la munte, să îi punem şi ochelari de soare.

Nu vă lăsaţi păcăliţi de mitul conform căruia iarna nu sunt ultraviolete, din contră, ele pot fi reflectate de zapadă, iar acest lucru le face foarte dăunătoare. Deci soarele de „iarnă” este la fel de periculos ca cel de „vară”.

De la ce vârstă le putem pune copiilor ochelari de soare?

Ochii copiilor (încă de la vârsta de 2-3 ani) este bine să fie protejaţi prin utilizarea ochelarilor de soare, deoarece radiaţiile UV ajung direct pe retină, ţesutul de pe fundul de ochi, iar degenerescenţa acesteia este o boală ireversibilă care începe încă din copilărie. Deteriorarea cristalinului care are loc tot acum, poate duce la cataractă instalată timpuriu (la vârsta adultului).

Având în vedere că 80% din expunerea totală la soare se face până în vârsta de 18 ani (estimat în SUA), este imperios necesar să protejăm vederea copiilor de la vârste cât mai mici.

Care sunt cele mai importante criterii de care trebuie să ținem cont atunci când alegem ochelarii de soare pentru copii?

  • Prevenirea afecţiunilor oculare legate de expunerea la UV se face purtând ochelari de soare cu protecţie la UV (100% pentru UVA şi UVB sau până la 400 nm).
  • Este bine ca lentilele să fie cât mai mari, pentru a proteja şi aria din jurul ochilor.
  • În primul rand, ochelarii trebuie să aibă menţionat pe braţ sau etichetă marcajul CE – conformitate europeană, precum şi filtrul de culoare – categoria 3 de exemplu.

În afară de aceste lucruri obligatorii, mai există ochelari care au lentilă cu filtru polarizant – un tratament special care elimină reflexiile, oferind o imagine foarte clară. Dacă lentilele au şi tratament antireflex pe interior, cu atât mai bine.

Este mare tentația de a cumpăra ochelari din mall, mai ales dacă sunt inscripționați cu personaje din desene animate pe care copiii le îndrăgesc atât de mult. Este ok să facem asta? Ne putem da seama în vreun fel dacă sunt sau nu dăunători? Ce riscuri sunt?

Este bine să achiziţionaţi ochelarii din magazine specializate (optici sau clinici medicale) şi nu din zone neamenajate special în acest sens (pieţe sau hypermarketuri). Tot aici veţi gasi o gamă mare de rame pentru copii (inclusiv cu personajele din desene animate), astfel că cel mic îşi poate alege singur ochelarii preferaţi.

Din păcate, piaţa de ochelari contrafăcuţi este foarte mare, iar o pereche de ochelari de soare care nu oferă 100% protecţie la UV, face mai mult rău decât dacă nu i-am purta. Practic, în spatele lentilei colorate, pupila se dilată, iar la retină ajung mai multe radiaţii faţă de cum ar fi cu ochiul fără ochelarii nepotriviţi.

Pupila (partea neagra a ochiului, din centrul culorii) ştie să ne protejeze de lumina în exces, închizându-se. Dacă ea este „păcălită” de întunericul din spatele lentilei colorate, nu mai oferă această protecţie. 

Pentru copilașii care deja poartă ochelari de vedere există vreo alternativă? Trebuie o atenție sporită la alegerea ochelarilor de soare?

Din fericire, da, există varianta de lentile fotocromatice sau heliomate. Acestea reacţionează la radiaţiile ultraviolete din natură, închizându-se la culoare în mediul exterior. Atât în stare activată (în afară), cât şi neactivată (în interior), lentilele cu acest tratament blochează 100% radiaţiile UVA şi UVB.

Totuşi, ochelarii cu lentile fotocromatice nu au fost concepuţi să înlocuiască ochelarii de soare! Pentru persoanele care stau mult în mediul extern sunt recomandaţi ochelarii de soare cu închidere permanentă de 80-85%, cu dioptria din ochelarii de vedere. Copiii pot avea fotofobie (sensibilitate la lumină) în mod natural: pupilele fiind mai mari decât la adult, intră o cantitate mai mare de lumină în interiorul ochilor.

În general, pacientii care au ochii de culoare mai deschisă (verzi sau albaştri) sunt mai expusi la lumină faţă de cei cu ochii închişi (căprui sau negri).   Totuşi, aceste lentile care se adaptează la lumina naturală le recomandăm ca port permanent abia după vârsta de 7-8 ani, după ce vederea s-a dezvoltat complet. Poate dura o perioadă până lentila se deschide la culoare atunci când cel mic intră în interior, iar in acel timp, vederea nu este clară.

Sunt anumite boli genetice în care recomandăm ochelari de soare sau fotocromici încă de la vârste foarte mici, acei copii având irisul extrem de deschis la culoare (albinism ocular).

Are importanța dimensiunea ochelarilor, mai exact a lentilelor, în cazul copiilor?

Da, ca şi la ochelarii de vedere, pentru copii este bine să ne orientam către o rama care să aibă conturul mai înalt – în mod natural, toţi copiii privesc foarte mult în sus – spre adulţi şi atunci ne dorim să privească prin lentile şi nu pe deasupra lor. Totodată, lentilele mai mari vor proteja şi aria din jurul ochilor – pielea – expusă şi ea la agresiunea ultravioletelor.

Și pentru că vorbim de ochii copiilor, la ce ar trebui să fie atenți părinții? Care sunt semnalele care indică nevoia unei consultaţii neîntârziată la medicul oftalmolog?

Fie că vorbim despre afecţiuni congenitale, fie că sunt semne care apar pe parcurs, părinţii au câteva indicii precum că ar trebui să ajungă cu cel mic la controlul oftalmologic: de cele mai multe ori, părinţii purtători de ochelari ştiu că trebuie efectuat un control de rutină şi copilului pentru a putea preveni sau trata eventuale dioptrii moştenite.

Dacă bebeluşul are o pupilă albă sau îi lăcrimează ochii este bine să veniţi de urgenţă cu el la control, după cum se indică şi în cazul bebeluşilor născuţi prematur sau cu greutate mică.

Dacă cel mic are o pleoapă cazută, care îi acoperă pupila, este urgent să ajungeţi la medic, deoarece acel ochi se poate lenevi, iar tratamentul ulterior este dificil de efectuat.

Mai târziu, la copilul mare pot apărea dureri de cap sau alte manifestări: copilul ţine capul într-o parte sau rămâne în urmă la copiat de pe tablă, la şcoală.

Unii copii pot fi aduşi la control pentru fotofobie sau pentru ca se scarpină des la ochişori.

Un alt semn important este când copilul se apropie de carte/caiet sau televizor. De obicei, acest lucru semnifică apariţia unei dioptrii de minus (miopie).

 

Sper că vă sunt utile aceste informații. În plus, eu am aflat că niciodată nu este prea devreme să mergem la un control oftalmologic cu copilul. Este recomandat să mergem chiar în primele luni de viață când pot fi detectate și tratate cu mai mare ușurință decât mai târziu anumite probleme oftalmologice pe care bebelușul le-ar putea avea. V-o recomad cu mare căldură pe Dr. Roxana Cozubaș și vă spun că la cabinetul ei controlul oftalmologic este foarte child friendly, cu aparatură adaptată micuților noștri.

Pe Dr. Roxana Cozubaș o puteți găsi la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu”- Ambulatoriul de Specialitate Dorobanți, unde vă puteți face programare telefonic și, cu trimitere, consultația este gratuită. De asemenea, o puteți găsi și la Regina Maria Dorobanți.


Eu sunt Alina și îți mulțumesc că ai venit pe blogul meu.  Dacă ți-a plăcut aici și vrei să fii la curent cu ceea ce scriu, te rog să dai un like paginii de Facebook a blogului aici sau să te abonezi prin e-mail. Te mai aștept. Cu bine! 
🙂

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *