Cartofi franțuzești

Rețeta asta o știu de la verișoara mea, care, de fiecare dată când vorbește despre ea, își amintește cum o făcea ea în timpul facultății, în cămin, pe reșou. Deci m-a cucerit cu povestirea, așa cum cucerește ea cu toate povestirile ei, are un dar aparte. Nu zici că-i profă de chimie, ai zice mai degrabă că literatura e marea ei pasiune. Așa că am încercat imediat și rețeta. Am mai adaptat-o eu puțin în timp, că deh, aveam la dispoziție un cuptor și nu făceam nici așa mare economie la ingrediente cum făceau ei în timpul facultății, acum aproape 20 de ani.  Pe vremea aia făceau economie ca să-și cumpere casete audio și cărți. Ce vremuri frumoase! 🙂 Nu exista nici Youtube, nici ebooks, nici smartphone. În schimb tinerii erau mult mai dornici să învețe, să știe cât mai multe, să aibă o cultură cât mai vastă. În mod paradoxal, astăzi, când avem mult mai multe instrumente la îndemână să facem asta, avem cu mult mai puțină dorință.

Deci, să revin la rețetă. Eu, fără economie, am folosit așa:

  • 5-6 cartofi măricei- depinde de recipientul în care faceți
  • 1 cutie de smântână – cam 300-400 de ml
  • 200 de grame de telemea
  • 4-5 ouă
  • o lingură de unt
  • cașcaval
  • 2-3 roșii
  • se pot pune și cârnați feliați, am mâncat o singură dată așa, e bun, dar prefer fără. Depinde de gust.

Am fiert cartofii întregi. Apoi i-am tăiat felii. Se mai rup din ei, nu țin prea mult la asta. Trei ouă le fierb tari. Ung o tavă (acum am făcut într-una de chec) cu puțin unt. Smântâna cu telemeaua și două ouă le amestec într-un castron. Apoi pun strat de cartofi, unul de amestec de smântână. Ouăle fierte le pun în mijlocul compoziției, ca la drob. Apoi mai pun câte un strat. La final să fie cartofi. Peste ei rad niște cașcaval și pun câteva feliuțe de roșii peste care pun unt cam cât un bob de porumb. Bag tava la cuptorul încins cam 20- 30 de minute. Asta este tot. Nouă ne plac foarte mult.

cartofi_frantuzesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *