Friptură aromată de iepure cu salată de crudități
Recunosc că abia de curând am aflat despre carnea de iepure că este foarte sănătoasă, dacă nu chiar cea mai sănătoasă. Am aflat întâmplător, uitându-mă la televizor, la o emisiune culinară și apoi am căutat și eu despre ea. Carnea de iepure este săracă în grăsimi, deci aproape fără colesterol, dar bogată în aminoacizi esențiali, ceea ce înseamnă că are chiar proprietăți curative și este recomandată, se pare, celor bolnavi de cancer. În plus, este săracă în calorii, are chiar mai puține decât puiul, însă foart bogată în proteine, iar proteinele din carnea de iepure sunt foarte bine asimilate de organism. Este o sursă importantă de fier, fosfor și potasiu, dar și de vitaminele B3 și B12- aceasta din urmă jucând un rol esențial în dezvoltarea sistemului nervos.
Ei, după ce am aflat toate astea, am zis că trebuie s-o introduc și în alimentația noastră. Nu prea știam cu ce se mănâncă iepurele, așa că am improvizat după ce am văzut emisiunea culinară. Bucătarul era de prin Mexic și de multe dintre ingrediente nici măcar nu auzisem, așa că am folosit ce aveam eu și ce am crezut eu că va merge.
Așadar, am făcut friptură aromată de iepure după capul meu cu salată de crudități. Carnea de iepure se gătește repede, mai mult a durat să o las la marinat.
Pentru friptura de iepure am folosit așa:
- 4 pulpe de iepure (sună ciudat parcă pulpe de iepure, dar nu știu cum să le zic),
- 3 căței de usturoi,
- 100 ml de vin alb (cred că mergea și mai bine roșu),
un vârf de linguriță de praf de ghimbir, 1 linguriță de salvie, 1 vârf de linguriță de cuișoare, 1 linguriță de rozmarin, sare.
Toate ingredinetele astea le-am amestecat, le-am pus peste carne și apoi am pus cu totul într-o pungă cu ”fermoar” la frigider. Eu am lăsat așa vreo 3 ore.
Apoi am băgat carnea la cuptor împreună cu toate ingredientele într-o tavă unsă cu puțin ulei de măsline, la foc mediu. Se face foarte repede, dar vă recomand să o acoperiți cu staniol vreo 20-25 minute să nu se usuce. La final am mai lăsat vreo 5 minute să se rumenească foarte puțin. Și gata, un deliciu.
Și pentru că voiam o salată gustoasă, pe care să o mănânce și Mogâldeața, am făcut salată de morcov, țelină, măr și puțin ghimbir.
Am spălat merele, țelina,morcovul și lămâia. Am curățat merele de coajă, le-am stropit un pic cu lămâie să nu oxideze și apoi le-am dat pe răzătoarea mare. La fel și morcovul și țelina. Din păcate ghimir nu am avut proaspăt, am pus tot praf. Am mai adăugat câțiva stropi de lămâie și asta a fost tot. Foarte gustoasă.
Așa de bun a ieșit cu totul, că abia aștept să mai fac. E și gustoasă și sănătoasă și, deloc de neglijat pentru mine care sunt la dietă, nu îngrașăăă! 🙂