Salam de biscuiți cu nucă și miere

Și rețeta de salam de biscuiți este o rețetă care îmi amintește de copilărie. Țin minte că stăteam în odaia bunicilor, în fața sobei și rupeam la biscuiții care se transformau în salam de biscuiți. Apoi așteptam cu nerăbdare să fie gata de mâncat ”delicatesa”. V-am zis deja că ieri am făcut rețete super simple, dar de care sunt legate multe amintiri. Și salamul de biscuiți l-am făcut tot ieri, dar nu am mai avut timp să scriu rețeta. Mogâldeața mi-a spus ”mami, veau faci pentu mine păjitulă” și m-am conformat. Voiam ceva care să se facă rapid și cât mai simplu.

Am vrut un dulce în care să nu pun zahăr și nici alte prostii. Bine, ce-i drept rahatul pe care l-am folosit avea zahăr, dar tocmai pentru că nu-mi doream să aibă coloranți, conservanți și alte nebunii am luat un rahat cu cacao, în care zahărul era singurul ingredient nedorit. Mai folosec stafide sau curmale uscate în loc de rahat, dar acum nu aveam

Am folosit așa:

  • vreo 500 de grame de biscuiți populari (am găsit unii dietetici, fără zahăr și fără sare). Zic vreo 500 pentru că am luat 600 de grame, dar am mai ronțăit din ei. Deci aproximativ 500.
  • 200-300 de grame de nuci. Am pus la ochi, vreo două mâini bune.
  • 150 g unt la temperatura camerei.
  • 3 lingurițe de cacao care se pot înlocui foarte bine cu pudră de roșcove, mult mai sănătoasă și chiar mai ieftină. Eu nu am avut în casă, dar se găsește în orice magazin naturist.
  • 3 linguri de miere
  • 6 cuburi de rahat cu cacao- se poate înlocui cu stafide sau curmale uscate dacă vă plac.
  • 200 ml lapte
  • esență de vanilie naturală (o iau din magazinele naturiste). E și mai bun cu rom.
  • nucă de cocos pentru ornat- opțional.

Salamul de biscuiți e un desert foarte simplu. Am rupt biscuiții în bucățele mici (nu exagerat de mici pentru că atunci când îi înmoi în lapte să mai rămână și întregi pentru textură). Am tăiat rahatul în cubulețe mici-mici. Nuca am împărțit-o în două. Jumătate am dat-o prin mașina de nucă, jumătate am tocat-o ca să se simtă și ea în compoziție.

Laptele l-am pus la încălzit și în el am pus mierea. Nu e nevoie să încălziți mierea, mai ales că știu că sunt controverse pe tema asta, dar a mea era zaharisită. Am turnat laptele în care am pus și esența peste biscuiți cu atenție să nu fie prea mult și să se înmoaie prea tare toți biscuiții. Apoi am pus untul și cacaoa și am amestecat bine cu mâna. Apoi am pus și nucile și rahatul. Și asta a fost tot.

Un sfert din compoziție am mâncat-o așa că nu am mai avut niciunul răbdare (eu am luat numai o lingură-încerc să slăbesc). Restul compoziției am pus-o într-o folie de bucătărie și am format un așa zis salam. Trebuia ca nuca de cocos să fie răspândită uniform, dar cum Mogâldeața a vrut să facă ea operațiunea asta, numai uniform nu a ieșit. Oricum, la final a zis: ”Mami, mai vleau încă puțin” 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *