Sărmăluțe cu carne de vită în foi de viță (și varză), pentru Mogâldeață

Mie îmi plac tare mult sarmalele și nu le fac numai de Crăciun. Nu văd niciun impediment să le fac în orice perioadă a anului.  Anul ăsta, sau mai bine zis anul trecut când am făcut de Crăciun, Mogâldeața nu a vrut să se atingă de ele, deși le făcusem special cu carne de vită și în foi de viță. Dar imediat cum s-au terminat , fix de-a doua zi, ce credeți că îmi cerea? Ei bine, da? ”Samale”. Și mi-a cerut o zi, mi-a cerut două… a uitat de ele, zilele astea iar mi-a cerut. Așa că i-am făcut copilului sarmale.

Când avea 1 an și 7 luni, adică de Crăciunul lui 2014, am zis să fac sarmale pe care să le poată și ea mânca. Așa că am renunțat la porc și pentru că mi-era teamă de varză, am făcut sarmale cu foi de viță și carne de vită. Numai așa de poftă, am pus și câteva în foi de varză pentru noi. Și anul ăsta am făcut la fel, doar că am pus mai multe cu foi de varză.

Am folosit așa:

  • 1 kg de carne tocată de vită (eu țin musai să văd cum o toacă în fața mea, ca să știu ce am acolo și prefer să fie de vițel)
  • o varză murată micuță
  • vreo 30-40 de foi de viță, sincer nu știu exact câte, nu le-am numărat. Le am de la bunica puse la borcan.
  • 2 cepe roșii (sau de oricare)
  • 2-3 căței de usturoi
  • 1 ceșcuță de orez
  • 2 ouă
  • 1-2 morcovi rași
  • condimente- cimbru, ghimbir, ienibahar, busuioc. Foi de dafin
  • 1 litru de suc de roșii sau roșii cuburi

Am spălat și varza și vița, am ales niște frunze bune de varză. Ceapa și usturoiul le-am tocat, morocul ras. Am amestecat carnea cu ouăle, orezul spălat, morcovul, ceapa, usturoiul și condimentele (după gust, în principiu cam un vârf de linguriță din fiecare și cimbru o linguriță). Nu am pus deloc sarea pentru varza murată era deja sărată. Ba chiar am spălat-o ca să se mai desăreze.

foi

Apoi, am pus pe fundul oalei niște varză tocată. Pentru un plus de gust se poate pune afumătură, eu am renunțat la ea. Apoi sarmalele împăturite le-am așezat în oală pe rânduri. Împăturesc sau îmapchetez mai bine zis la sarmale de pe la 7 ani, când o ajutam pe bunica, deci pentru mine e floare la ureche. Între rânduri am pus sos de roșii. Ultima dată, peste sarmale încă un rând de varză tocată.

La final am pus tot sucul care mai era și am completat cu apă până când sarmalele au fost acoperite cu un deget. Apoi am pus o hârtie de copt și peste staniol( dacă aș fi pus staniolul direct riscam să se prindă de sarmale).

Inițial le-am băgat în cuptorul încins și le-am lăsat la foc mare cam o oră. Apoi, la foc mic încă mai bine de 2 ore, imi place să fie bine, bine făcute. Am dat folia și staniolul și am mai lăsat cam 15 minute. Sunt atentă să mai rămână sos, altfel sunt prea uscate. Dacă mi se pare că este cazul, mai adaug suc de roșii pe parcurs sau puțină apă. Asta este tot. Sarmale pentru Mogâldeață. Și a mâncat 2, a zis că sunt bune, s-a frecat pe burtică, apoi mi-a zis că nu mai vrea, vrea mazăre. Ei da!

sarmalele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *