Supă de găină cu tăiței

Nu reușesc mereu să fac rost de găină de curte, crescută la ca bunica și nu cu tot felul de furaje în care sunt puse tot felul de prostii. Dar m-am străduit ca măcar în primii ani din viața Mogâldeței să nu-i dau pui din comerț. În mare am reușit. Până la un an nu i-am dat deloc, iar între un an și doi ani foarte rar.

De la doi ani am dat-o grădiniță și mi-e greu să cred că acolo îi mai dau pui sau găină de curte. Și chiar și noi am luat din comerț când nu am mai avut de la țară. Una peste alta, voiam să spun că, în opinia mea, cea mai bună supă este aceea făcută din găină de țară. Și știu că multă lume scoate legumele din supă pentru ca aceasta să fie cât mai clară și mai limpede, dar eu prefer să fie cu multe, multe legume.

I-am făcut Mogâldeței supă de găină încă de la șapte luni, când am introdus carnea în diversificare. Pe atunci fierbeam carnea într-o oală și apoi împărțeam în două- una pentru noi, una pentru ea. Ei nu-i puneam la început ceapă și nici sare. Apoi, pe la 8-9 luni am adăugat ceapa doar la fiert și apoi o scoteam. După un an am început să fac mâncare pentru toată familia într-o singură oală, cu tot cu ceapă, cu tot cu sare (pe care am pus-o în mâncare treptat, puțin câte puțin).

Bun, așa cum v-ați obișnuit deja, iar m-am lungit la vorbă :). Am folosit așa:

  • 1 găină de țară (eu am pus una întreagă la fiert, pentru că am făcut două feluri de mâncare)
  • 3 morcovi măricei
  • 1 păstârnac mare
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 țelină nu foarte mare
  • 2 cepe
  • 2 mâini bune de tăiței (Bunica mă ceartă că nu fac de casă, i-am promis că o să fac, dar încă nu m-am învrednicit. Dar voi face, doar am promis)
  • pătrunjel, sare, apă (e foarte bună și cu piper, dar eu nu pun. Își pune El la masă, noi două preferăm fără).

Tai găina în bucăți pe cât posbil mai mici și o pun la fiert în apă rece cu sare. Bunica spune că iese supa mai clară așa. Mie nu îmi iese niciodată prea clară, pentru că nu mi-am făcut un scop din asta. Prin urmare, eu nu o strecor, nu e așa important pentru mine să fie clară. Am grijă să iau spuma bine și atât.

Până se fierbe bine găina, toc legumele cât de mici. Mai puțin ceapa pe care o pun întreagă. Mie așa îmi plac. Știu că sunt multe persoane care le lasă întregi, dar oricum ar trebui să i le toc după aceea Mogâldeței, așa că fac asta de la început, pentru toată lumea. Un alt lucru pe care îl fac eu, este să las și carne în supă, deși știu că foarte multă lume o scoate.

Când carnea este fiartă, adaug și legumele. Nu le las foarte mult la fiert, cam 20 de minute, pentru că, așa cum am mai spus, țin cont de sfatul pediatrei. Eu pun tăiței la fiert direct în supă, dar dacă țineți ca supa să fie limpede, limpede, vă sfătuiesc să-i fierbeți separat. Mai adaug sare dacă este cazul și apoi toc verdeață. Asta este tot. E o minunăție și o fac mai ales atunci când suntem răciți. Adică des.

supa_de_gaina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *