Tăiței de casă – gata în 3 minute

Mereu m-a întrebat bunica mea (străbunica Sophiei adică) de ce nu fac tăiței de casă. ”Măi, mamă, da’ de ce nu faci tu tăiței din ăștia de casă? Sunt mai buni. Și nu au toate lighionele prin ei, știi ce mănânci.”

Recunosc, mereu mi s-a părut o chestie complicată. Și până la urmă mi-am zis că și aia din comerț au apă, sare și făină, așa că nu e nicio problemă dacă folosesc din ăia. Dar, un lucru este cert! Gustul nu se compară.

Și cum doar ce am fost la bunica, când am făcut o supă gustoasă tare cu găină de țară, nu m-a lăsat până nu am pus mâna să fac tăiței. ”Ia și fă! Numaidecât termini! Nici măcar pe mâini nu te murdărești. Ai să vezi că nu mai cumperi! ”

Și a avut dreptate. Este atât de simplu și gustos încât chiar nu am niciun motiv să cumpăr. Nu am cronometrat, dar cred că mi-a luat maxim 3-5 minute. Cu tot cu șters masa de făină.

Am folosit așa:

  • 1 cană de făină (e posibil să mai fie nevoie de încă puțină pentru a împrăștia pe masă, să nu se lipească aluatul). La bunica am pus făină albă, ea din asta face când merge cu grâul la moară, dar am zis că voi încerca și cu făină integrală.
  • 1 ou întreg
  • 2 linguri de apă
  • un praf de sare (se poate și fără)

Am trecut la treabă. Am amestecat cu o furculiță oul, apa și sarea și apoi am adăugat făina până când a devenit atât de gros aluatul încât nu mai putea fi amestecat cu furculița. Am împrăștiat puțină făină pe masă, am pus aluatul, și l-am mai frământat cu puțină făină, până nu se mai lipea deloc de mâini.

Am întins foaia cu un făcăleț până a devenit destul de subțire (aici depinde de gust).

taietei5

Am presărat din nou făină pe toata foaia de aluat, să nu se lipească tăițeii între ei. Am înfășurat aluatul pe făcăleț și l-am tăiat pe lateral, în ambele părți.

taietei4

Am scos făcălețul, am tăiat aluatul în două și l-am feliat mărunt. Mie îmi plac tăițeii mai grosuți, bunica îmi spune că așa cum îi tai eu sunt tăiței de om puturos. Ei, de vrednic, de puturos, nu contează, au ieșit delicioși.

I-am pus într-o sită și i-am cernut puțin, să elimin surplusul de făină. Și gata. I-am aruncat în supă, unde au avut nevoie să fiarbă vreo 3 minute. O minunăție, vă spun! 🙂

taietei

Puteți să faceți mai mulți, din 2-3 ouă (dintr-un ou au fost suficienți pentru o oală de 7 litri de supă) îi puneți la uscat și îi puteți păstra și o săptămână, o săptămână și jumătate într-o pungă de hârtie, musai feriți de umezeală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *