Tort de mere cu blat de orez cu lapte
Mă tot bate Sophie la cap de mai bine de o săptămână să-i fac tort. Tort în sus, tort în jos. Așadar, dacă vrea copila tort, hai să-i mai fac unul. Dar ce tort? Că nu sunt vreun chef si nici nu ma omor cu cocaturile.
Și-uite așa am făcut un tort de orez cu lapte. Ei, da, chiar așa. Unde mai pui că e și gustos și ușor de făcut.
Rețeta asta se poate adapta și pentru copiii de până într-un an. Renunțăm la albuș și la zahăr, și avem mare, mare grijă la nuci, deși nu ar fi rău să renunțăm și la ele. Da, are gust bun și fără toate astea. Nouă ne-a plăcut. Mai ales dacă alegem niște mere mai dulcegi.
Am folosit așa:
- 1 cană de orez
- 1 litru de lapte
- 3 linguri de zahar brun nerafinat. (Se poate pune orice zahăr, eu nu mai folosesc de multă vreme zahăr alb. Desigur, zahărul tot zahăr e, la fel de nociv, de cele mai multe ori îl înlocuiesc cu miere, dar acum nu mai aveam miere și nu prea cumpăr din comerț)
- 3 ouă
- 3-4 mere mari
- 1 baton de vanilie (sau esență, cum dorește fiecare)
- o mână de nuci.
- o linguriță de scorțișoară.
Am pus înttr-o cratiță orezul spălat bine cu laptele, 2 și jumătate linguri de zahar și batonul de vanilie despicat pe jumătate. Le-am lăsat pe toate să fiarbă, având grijă să amestec din când în când, să nu se prindă. L-am luat de pe foc și m-am ocupat de restul.
Merele spălate bine le-am curățat de coajă și le-am tăiat în feliuțe. Apoi le-am pus într-o crăticioară pe foc, cu 1/2 lingură de zahar și scorțișoara. Le-am lăsat cam 2-3 minute până s-au înmuiat puțin.
Am bătut albușul de la ouă spumă – nu-i musai să nu cadă din castron ca la bezele, dar să fie totuși spumă. Peste orezul cu lapte (desigur am scos păstaia de vanilie) am pus gălbenușurile, am încorporat, apoi am încorporat și albușurile.
Am turnat compoziția într-o formă de tort tapetată cu hârtie de copt. Deasupra am așezat merele și printre ele nucile pe care înainte le-am lăsat 1 minut în tigaie.
Le-am băgat la cuptorul încins, la foc mediu, cam jumătate de oră sau până se rumenesc ușor deasupra. La mine arată mai rumene decât ar fi cazul din cauza muscovado, care dă culoarea de brun. Din același motiv, nici orezul cu lapte nu este alb.
Se scoate din cuptor, se lasă să răcească. Și asta este tot. E un deliciu. Sophie a fost tare încântată, bărbată-miu și mai și decât ea. Am mâncat mai bine de jumătate din tort
-Musumesc, mami pentlu tort!
– Cu plăcere, suflețel mic, zic crescându-mi inima de nu-mi mai încăpea în piept. (de data asta nu mi-a mai atras atenția că ea nu e suflețel, e Sophie și nici nu mi-a mai spus că e mare).
-Mami, cadoul meu unde e?
Ei, aș! La cadou nu mă gândisem.
Later edit: Și pentru că ne-a plăcut așa de mult, îl facem și de Paște. Un picuț mai festiv si chiar mai delicios decât era deja. Îmbrăcat în frișcă naturală, făcută din smântână pentru frișcă și un pic de zahăr, la mixer (aveți grijă să nu o mixați prea mult, se face unt, am făcut eu din ea unt dulce :-D). Deasupra am cernut un praf de scorțișoară și am ornat cu doi iepurași drăgălași de la Heidi. Că doar e Paște 🙂
Bună, super rețeta . O sa fac pt Emma in varsta de 9 luni fără ingredientele problema. 🙂 Întrebare: ai încercat cu alte fructe? Oare merge și cu altele? Mersi pt idei si sfaturi.
Da, eu am mai incercat cu pere. Iese bun si asa, dar cu mere imi place mai mult. Cu altceva nu am mai incercat
Cred ca e numai buna reteta si pentru mamicile anti-talent la prajituri :)) . O sa incerc sa il fac si eu in wknd. Ms. Pupici
Cat timp se fierbe orezul?
Nu am fost niciodata atenta la timp. In principiu pana se fierbe orezul si se face ca un pilaf, dar o idee mai moale.