De ce au femeile nevoie de mai mult somn decât bărbații

Ei bine, de ce credeți că femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbații? Desigur, din cauza (sau datorită, depinde cum punem problema) creierului lor. Păi ce, nu știați că creierele noastre funcționează diferit? Ei aș! Ați văzut voi bărbat care să facă atâtea lucruri în același timp, așa cum face o femeie? Ați văzut voi un bărbat care să se gândească la atâtea lucruri la câte se gândește o femeie, în același timp?

Mărturisesc că eu nu. Sau mă rog, foarte, foarte rar. Păi dacă se uită la fotbal, credeți că se gândește așa cum ne gândim noi când ne uităm, să zicem (ca pur exemplu) la o emisiune culinară?

Nu, el se uită la fotbal și atât. Mai țipă (ceva mai încet de când e tată și doarme copilul) din când în când la un gol sau înjură (mai printre dinți) când ratează cineva de la câțiva metri de poartă.

Pe când noi, când ne uităm la o emisiune culinară… Doamne sfinte! Ce rețetă mișto, e și rapidă și simplă! Are și legume. Hmmm, dar are și prăjeală, trebuie să o adaptez eu, să fie mai sănătoasă. Și cam îngrașă. Sigur duduia asta care o gătește nu mănâncă mâncarea pe care o face. Și pe cine crede ea că păcălește cu buclele alea perfecte în bucătărie? Come on, nici măcar nu e igienic să stai cu părul desfăcut așa! Doamne, de când nu am mai fost și eu la coafor… Hmmm, cred că m-am și îngrășat un pic. Fie, un pic mai mult. Mda… aș avea și eu nevoie de mai mult timp pentru mine. Și el ce face la ora asta pe Facebook? Cu cine naiba vorbește? Da, cu o fostă colegă. Ce frumușică s-a făcut, parcă a mai slăbit. Și e și coafată! Fuck! Să ne revenim… Plânge copilul? Nu, nu, am auzenii… Vine weekendul, poate fac și eu rețeta asta. Ia să fac lista de cumpărături. Dar mai bine nu pun unt, îngrașă. Deși… e bun pentru copil. Fie, îl pun.

Așadar, noi, femeile, suntem mama multitasking-ului. Din toate punctele de vedere, nu doar al felului cum gândim. Și ne descurcăm mai bine decât ei și atunci când lucrăm sub presiune. Așa funcționăm, așa funcționează creierul nostru. Și asta ne seacă de energie. Multitasking-ul ăsta este cică motivul pentru care femeile sunt mai obosite decât bărbații, o spun experții în ale somnului, psihologi și neurologi.

Și despre multitasking-ul femeilor s-au făcut muuulte studii. Dom’le, suntem mai bune la capitolul ăsta, ce să mai. Daaar, asta ne obosește foarte tare. Și de aici începe nebunia. Avem nevoie de mai mult somn decât bărbații și, dacă nu dormim suficient, organismul nostru urlă de-a dreptul. Și le iau pe rând:

  • Cercetătorii au descoperit că femeile care dorm, în medie, 5-6 ore pe noapte, în special mamele, riscă să dezvolte afecțiuni ale pielii precum coșurile, pete de roșeață, chiar riduri precoce. La unele femei, cele două-trei ore de somn în minus au dus la sporirea cu 127% a numărului de coșuri sau pete, arată un studiu realizat cu ocazia Zilei Internaționale a Somnului.
  • Problemele cu somnului reprezintă a doua cea mai comună afecțiune, după răceală și gripă.
  • Femeile care nu dorm destul suferă mai des de depresii și de schimbări de stare psihică. Aceste tulburări nu i-ar afecta și pe bărbații aflați în aceeași situație, ei nu sunt nici pe departe atât de sensibili la lipsa de somn. Și am explicat mai sus de ce.

Michael Breus, un renumit psiholog specializat în probleme legate de somn, susține că problemele femeilor iscate din acest motiv ar putea fi evitate, în mare măsură, dacă zilnic femeile ar beneficia de 30-90 de minute de siestă. De parcă treaba asta ar fi una simplă și la îndemâna oricui.

Așadar, de-asta suntem mai obosite decât bărbații noștri, uneori mai aeriene, uneori mai impulsive, pentru că gândim și muncim prea mult. Dar știați asta deja, nu-i așa? 🙂

 

Eu sunt Alina și îți mulțumesc că ai venit pe blogul meu.  Dacă vrei să fii la curent cu ceea ce scriu, te rog să dai un like paginii de Facebook a blogului aici sau să te abonezi prin e-mail. Te mai aștept. Cu bine! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *