Marea frică a mamelor din ziua de azi și (o parte din) rezolvarea ei
Zilele trecute, vorbeam cu mama despre câte frici noi am, acum că fiica mea și nepoata ei a crescut și că, în curând, va începe școala. Se întâmplă atâtea în zilele noastre, încât, parcă n-ai cum să nu te panichezi gândindu-te la toate din jurul nostru.
Mă întrebam și la ce vârstă îi vom lua primul telefon. (Chiar sunt curioasă, v-ați gândit la ce vârstă?) Și recunosc că nu de dragul de a folosi ea tehnologia mă gândeam, ci pentru că mă îngrozește gândul să nu știu nimic despre ea. Căci da, noi, părinții, dar și copiii din zilele noastre avem la îndemână această tehnologie, care vine cu bune, dar și cu rele.
Eu am zis-o și o mai spun, sunt pro tehnologie, cred că e bine că am evoluat, ca ai noștri copii au mai mult acces la informație. Dar aici e buba, în felul cum filtrăm informația care ajunge la ei, cum îi ferim de pericolele online, pericole de care părinții noștri nu au fost nevoiți să-și facă griji. Însă noi da.
Datele privind pericolele la care copiii sunt expuși online, privind bullyingul online, agresivitatea pe internet, mesajele și imaginile cu caracter sexual pe care văd și le primesc, discuțiile și întâlnirile cu necunoscuți sunt mai mult decât îngrijorătoare. Problema este că, de foarte multe ori avem impresia ca datele astea nu sunt despre și pentru noi, că noua nu ni se poate întâmpla, ca sunt din altă lume. Ei bine nu! Și tot din păcate, atunci când ne dăm seama cât de mult sunt ele despre noi, poate fi un pic cam târziu.
Vă las mai jos doar o mică parte dintr-un ocean de astfel de date despre copiii din România:
- 42% dintre copiii intervievați au intrat în contact pe internet cu persoane pe care nu le cunoscuseră anterior față în față.
- 60% dintre copiii care au intrat în contact pe internet cu o persoană pe care nu o cunoscuseră anterior față în față spun că s-au întâlnit în persoană cu cineva pe care nu îl cunoscuseră anterior decât pe internet
- 36% dintre copii au văzut online sau offline imagini cu caracter sexual în ultimele 12 luni, cu o variație de la 13% la 9-10 ani, la 67% la 15-17 ani.
- Unul din trei copii care a văzut astfel de imagini se declară destul de sau foarte supărat de acest eveniment, în timp ce 16% se declară fericiți.
- 24% dintre copii au primit mesaje cu caracater sexual pe internet
- La nivelul tuturor celor care au primit astfel de mesaje, 43% au fost destul de sau foarte deranjați de această situație, în timp ce 20% declară că au fost fericiți.
- 15% din copii declară că li s-au solicitat informații cu caracter sexual, iar 7% că au trimis sau au postat informații despre ei cu caracter sexual.
- Unul din trei copii declară că în ultimul an a fost victima unui act de bullying (online sau offline), iar 23% declară că au fost victima unui act de cyberbullying.
Datele fac parte dintr-un raport realizat de Platforma DigiLiv-REI – Vieți digitale. Cercetare, Educare, Intervenție, fondată de echipa EU Kids Online România. Raportul e bazat pe un studiu amplu, iar datele au fost culese de IRES pe parcursul anului 2018. Dacă vreți să citiți întregul studiu, îl puteți găsi aici.
În primul rând consider că este important să investim toată energia noastră într-o relație ok cu copilul, să-l ținem aproape, să avem o conectare și o comunicare cât mai bune.
Dar dincolo de asta există și o soluție concretă, care nu se bazează pe atât de multe variabile ca aceea de mai sus: programele de control parental.
O veste bună și un concurs
Pe 18 mai 2019, Kaspersky Lab va lansa varianta în limba română a cărții ”Kasper, Sky și ursul cel verde”, în cadrul unui eveniment care va avea loc la Sun Plaza, începând cu ora 16.00.
Cartea este despre un băiețel de 9 ani, Kasper, prietena lui – Sky- cu care se joacă adesea pe internet și un urs verde, pe nume Kuma, care se înroșește ori de câte ori Kasper este pe cale să facă un lucru periculos online. Este o poveste pe înțelesul copiilor, o aventură educativă în care sunt menționate unele dintre pericolele online și felul cum trebuie folosit internetul în siguranță. Iar dacă vreți să vă convingeți, o puteți descărca online, în format pdf, aici – https://concurez.ro/docs/kaspersky/gbc.pdf.
Lansarea de carte face parte din campania #OPrietenieCuSiguranță, prin care Kaspersky Lab își propune să crească nivelul de conștientizare privind amenințările din mediul online pentru copii, mai ales în rândul părinților de copii cu vârsta între 6 și 11 ani.
În cadrul evenimentului din 18 mai, pe lângă alte surprize, copiii îl vor putea cunoaște pe ursul Midori Kuma.
Concurs #OPrietenieCuSiguranță
De fapt, aș putea spune că e vorba despre două vești bune, a doua fiind fix acest concurs ale cărui premii sunt exact ceea ce spuneam că avem nevoie și anume:
- 3 premii pereche: 2 licențe de control parental Kaspersky Safe Kids, cartea Kasper, Sky și ursul cel verde și o mascotă cu ursul. O pereche o puteți păstra pentru voi și cealaltă o puteți face cadou unui prieten
- alte 3 premii a câte 2 licențe de control parental Kaspersky Safe Kids
Așadar, în total sunt șase premii de care să vă bucurați împreună cu alți prieteni, care, la rândul lor, au copii și au nevoie de aceste licențe de control parental.
Ce trebuie să faceți?
Regulament concurs : E foarte simplu: lăsați aici, pe blog, un comentariu despre cum gestionați sau cum v-ați gândit că veți gestiona voi problema folosirii internetului în siguranță de către copii. Să-mi spuneți dacă aveți exemple personale sau ale cunoscuților voștri și cum credeți că noi, părinții, putem îmbunătăți acest aspect- pericolul expunerii online.
Concursul se va desfășura în perioada 14-20 mai, iar extragerea premiilor va fi pe 22 mai, prin random.org.
Marea mea rugăminte, ca de fiecare dată, este să vă folosiți de conturi reale de Facebook sau măcar de unele pe care răspundeți rapid la mesaje, ori, în cazul în care folosiți comentariile cu adresa de e-mail, să-mi lăsați adresa de e-mail corectă. Vă cer aceste date doar cu scopul de a vă contacta în vederea trimiterii premiilor voastre. Datele de livrare pe care mi le dați le dau la rândul meu către Premium Communication și Fastius Curier, cei care trimit premiile și firma de curierat care livrează.
În cazul în care, timp de 48 de ore de la data anunțării premiilor nu reușesc să iau legătura cu voi, premiul va merge la un alt participant. Un participant nu poate primi mai mult de un premiu (premiu pereche), chiar dacă vreți să vorbim mai mult pe tema asta și îmi lăsați mai multe comentarii 🙂 Mult succes!
UPDATE – Participantii, cei care s-au inscris la concurs pana la data 20 mai, sunt:
1.Cherry Villapando
2.Alexandra Iliescu
3.Anca Hatos
4.Oana Mihaela Chisnenco
5.Alina Si Pisti
6.Gianina Ehry
7.Roxana Teodora
8.Ana Maria Aris
9.Anca
10.Romina Giughici
11.Paula
12.Nicoleta
13.Lixandru Florina
14.Alina
Iar castigatorii sunt:
Numerele 4(Oana Mihaela Chisnensco), 10(Romina Giughici), 1(Cherry Villapando) care primesc primele 3 premii a cate 2 licențe de control parental Kaspersky Safe Kids, cartea Kasper, Sky și ursul cel verde și o mascotă cu ursul.
Numerele 11(Paula) , 13(Lixandru Florina), 14(Alina) care primesc câte 2 licențe de control parental Kaspersky Safe Kids
Felicitări castigatorilor si va multumesc tuturor pentru participare! Astept adresele pentru a fi trimise premiile si nu uitati de lansarea cartii!
Eu sunt Alina, mama Sophiei, și îți mulțumesc că ai venit pe blogul meu. Dacă ți-a plăcut aici și vrei să fii la curent cu ceea ce scriu, te rog să dai un like paginii de Facebook a blogului aici sau să te abonezi prin e-mail. Dacă te interesează imagini din viața noastră, te poți uita și pe Instagram. Te mai aștept. Cu bine! 🙂
Si a mea este frica asta. Si, sincera sa fiu, nu stiu cum o voi gestiona. In afara de ce citesc si ma ingrozesc nu am pot spune ca am prieteni care sa fi trecut prin asta cu copiii lor si sa fi gasit rezolvare. Pentru ca cam toti avem copii de aceeasi virsta (4-6 ani). Si nu am ajuns inca pana acolo. Nu este prima data cand aud de controlul parental, dar nu am folosit niciodata un astfel de program. Mi-ar placea sa fim pregatiti din timp 🙂
Off,este foarte greu,cu cat creste copilul creste si teama mea.Si eu sunt pro tehnologie dar cu siguranta ii voi explica si partea negativa a tehnologiei.
Felicitari pentru premiu! Te rog sa-mi trimiti adresa in mesaj privat! 🙂
Sunt pro in tot ceea ce inseamna bine pentru cei din jur, implicit si pentru fetita mea.
Cuvantul cheie in ceea ce inseamna tehnologie ( internet, telefonie, etc), dupa parerea mea, este Echilibru si Cumpatare.
Este de multe ori dificil sa ii explici unui copil de 6 ani cum ca nu are voie anumite lucruri deoarece ei nu au un orizont larg in ceea ce priveste pericolul prin urmare ai nevoie de multa rabdare, perseverenta si tact.
Consider ca explicandu-i copilului lucrurile pozitive sau negative care pot aparea intr-o anumita situatie il ajuta, pe acesta din urma, sa fie mai prudent si sa te intrebe atunci cand are anumite dubii in luarea anumitor decizii.
Felicitari pentru premiu! Te rog sa-mi trimiti adresa in mesaj privat! 🙂
In prezent ii dau telefon pe mana pt a comunica cu noi, are cont de google pe numele meu si vad ce face, whatsapp pt comunicare doar cu noi si bunicii si unul sau doua jocuri cu cuvinte. Fara alte aplicatii. Dar nici timp nu ar avea prea mult pt stat pe telefon pt ca are teme si activitati sportive.
Eu am 3 copii, cea mare are 7 ani. Mă gândesc cu groaza la ziua in care ii vom lua telefon. Pana cum se uita doar la filmuletele alese de noi, nu stie sa foloseasca Google sau altceva. Colegii ei însă au telefoane si uneori vin cu ele la scoala ceea ce o face sa isi dorească si ea. Atunci când îi vom lua, cât mai târziu cu siguranță…sper, vom face un plan, nu stiu, niste reguli legate de timpul petrecut pe telefon si musai vom instala un program de control. Dar, cum spuneam, tragem de timp cat putem!
Felicitari pentru premiu! Te rog sa-mi trimiti adresa in mesaj privat! 🙂
Mulțumeeeesc!
Momentan fetița de 3ani și jumătate se uita doar la filmulețe de desene animate sau cântecele și un timp foarte limitat, maximum o jumate de ora. Am văzut însă că din curiozitate tot incerca sa schimbe, caută și altceva, da click și pe diverse reclame, apasă pe toate imaginile și îmi e groaza că la un moment dat ar putea da și peste ceva nepotrivit vârstei ei, de aceia stăm mereu cu ochii pe ea când e cu telefonul sau tableta in mână și incercam sa limitam cat se poate de mult timpul petrecut in fata ecranelor.
Felicitari pentru premiu! Te rog sa-mi trimiti adresa in mesaj privat! 🙂
Aceste frici vor fi intotdeauna in sufletul nostru. Nimeni nu stie cum creste un copil cu acces la tehnologie pentru ca nimeni nu a crescut deja cu aceasta tehnologie. Tot ce am putea face ar fi sa fim alaturi de ei cand au acces la tehnologie si sa restrictionam cumva acest acces pentru a nu accesa informatii care sunt cu specific adult (de exemplu).
Eu insist pe cea mai buna comunicare, cea fata in fata. Telefoanele picilor sunt de format cu butoane si smartphone-urile nu au conturi pentru aplicatii sau cartela de telefonie in ele. Au acces la toate tipurile de tehnologie insa cumva separat: telefon (simplu) separat, smartphone separat, tableta separat, calculator separat si au si propria retea wifi in casa, retea ce este protejata de materiale adult (si altele).
Voi scrie un articol despre asta … 🙂