Pe voi ce vă ține în case? De ce?

Am dat o fugă până la farmacie. Trec peste faptul că mi-a părut asta un maraton și că eram obosită praf după ce am mers 10 minute dus, 10 întors. Dar am ajuns acasă un pic șocată și întrebându-mă dacă-s eu dereglată.
Am văzut așa:

 • Oameni cu masca pe barbă, mâncând corvrigi. Prima dată, am rămas cu gura căscată. Vorba vine, că nu-i simplu să caști gura când o ai acoperită de mască. Apoi, m-am întrebat dacă au avut cum să se spele/dezinfecteze. Mi-am răspuns singură, era coadă de 5-6 persoane la covrigărie, toți luau și plecau mâncând. Deci nu.
 • Oameni cu masca pe barbă, cu țigara în gură si doza de cola/berea în mână.
 • Oameni care dau masca de pe față, ca să bage degetul în gură, să poată, astfel, să desfacă pungile încăpățânate ce nu vor să se desfacă.
 • Oameni fără măști, în locuri aglomerate, ce nu păreau absolut deloc deranjați. Nici de faptul că e aglomerat, nici de faptul că nu aveau mască.
 • Copii mulți afară, jucându-se împreună. Unii cu măștile pe barbă, alții fără măști. Toți la un loc.

Mai apoi, am tot auzit, zilele astea, fraze de genul: Abia aștept să se deschidă: saloanele/ terasele/ restaurantele/ hotelurile/ sălile/mall-urile. Abia aștept să merg la prieteni/rude.

De unde trag concluzia că foarte multe persoane se cred invincibile și nu au ieșit până acum (dacă nu au ieșit), din cauza posibilelor amenzi.

Și am început să mă întreb dacă eu greșesc c și unde greșesc.

Adică, de la 15 mai ce se schimbă mai exact? Căci, după mine, nu se schimbă absolut nimic. Poate doar faptul că va fi mult mai multă lume pe străzi.

Da, nu vom mai fi sub amenințarea restricțiilor și amenzilor, dar amenințarea asta de până acum, a virusului ăstuia, nu se mai pune?

Și, în condițiile astea, nu pot să nu mă întreb: Voi ați stat în casă în perioada asta? Și dacă da, ce v-a ținut în casă? Și dacă nu, ce v-a făcut să ieșiți? (nu vorbesc aici de cei care au mers la muncă, fizic). Și ce veți face după 15 mai?

Vă spun și eu: noi am stat în casă. Mult! Atât de mult, încât acum sunt un pic anxioasă când ies din casă până la magazin. Atât de mult, încât fac febră musculară grav de la mers lent 15- 20 de minute. Mi-am dat seama, la un moment dat, că 20 și ceva de zile nu am ieșit nici măcar să duc gunoiul. (L-a dus bărbatul, în schimb. Nu n-am stat cu el în casă:)).

Am stat în casă. Am stat pentru că nu mă simt invincibilă în fața bolii. Am 37 ani de soon, dar nu simt că sunt, neapărat, în afara ”grupei de risc”. Nu am fost la ai mei, nici măcar de Paște, pentru că nu am vrut să-i supun nici celui mai mic risc. Ne-am făcut cumpărăturile foarte rar și adesea online.

Singurul lucru la care visez după 15 mai (pe lângă ideea imposibilă de a dispărea virusul, adică) este să merg într-un loc, cât se poate de retras, dar cu multă verdeață. Unde să stau desculță în iarbă. Sau pe malul unui râu/lac. Visez doar la un pic de natură, după 2 luni de stat închiși într-un apartament mic, la etajul 9.

3 comentarii la „Pe voi ce vă ține în case? De ce?

 • 4 mai 2020 la 3:10
  Permalink

  Eu am stat in casa pentru ca chiar nu cred ca as putea trece usor peste virus. Am astm latent si nu-mi doresc vreo complicatie. Din pacate, rudele mele au iesit toate afara, chiar si cele de peste 60 ani, doar de plictiseala si pentru ca nu mai suportau inactivitatea. Si pe instagram si facebook sunt o gramada care se plang ca nu mai suporta. Ca vor iesi in oras sau in club sau oriunde cand se termina cu pandemia. Sincer, dupa 15 mai imi e teama de toti inconstientii astia. Posibil sa nu te poti duce pana la supermarket fara sa ii vezi peste tot. Am iesit de doua ori de pe 11 martie si pana acum si asta doar pentru a folosi bonurile de masa. Si desi, am luat masuri de precautie, in jurul meu erau o multi de oameni fara masca, cu masca sub barbie, ba chiar am vazut si pe cineva care si a dat jos masca pt a stranuta ( era la distanta).

  Răspunde
  • 4 mai 2020 la 12:21
   Permalink

   Baby on board. Desi nu sunt studii despre cum afecteaza bebelusul in burtica…am stat in casa, drumuri doar la controalele de la care nu am putut lipsi. Sarcina 35s. Ma pregatesc de intalnirea cu micutul, exact cand toti inconstientii despre care povestesti vor fi din nou pe strazi….Sper sa fie totul bine, iar maternitatea sa fie in regula la momentul nasterii!

   Răspunde
 • 4 mai 2020 la 9:58
  Permalink

  Impartasesc frica privind perioada de dupa 15 mai… Virusul tot acolo e, iar oamenii vor da buluc pe unde vor apuca.
  Pe de alta parte, sunt atat de fericita ca trebuie sa ies atunci cand duc gunoiul… Si tomberonul e la cativa metri in fata blocului… Merg agale, privesc pasarelele, firele de iarba… Si parca nu reusesc sa observ tot pana ma intorc 😂😂, dar nu mai am gunoi ca sa ies…

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *