De la 1 februarie se mărește indemnizația minimă de creștere a copilului

Știu sigur că indemnziațiile și valoarea lor sunt de mare interes pentru părinți, postările despre ele au fost cele mai comentate de pe blogul meu. Motiv pentru care mi-a sărit în ochi această nouă modificare a indemnizației minime de creștere a copilului de la 1 februarie.

Potrivit măsurilor aprobate  vineri de noul Guvern, printre altele, se mărește și salariul minim pe economie.  Așadar, majorarea salariului de bază minim pe țară garantat va fi de 1.450 lei lunar, începând cu data de 1 februarie.

Legea care reglementează indemnizațiile pentru creșterea copiilor prevede că indemnizația minimă nu poate fi mai mică de 85% din salariul minim brut pe economie. Până acum, indemnizația minimă era de 1.062,5 lei, adică 85% din 1250 de lei, cât este în acest moment salariul minim pe economie.

Potrivit noilor măsuri, de la 1 februarie nu va mai exista idemnizație de creștere a copilului mai mică de de 1.232,5 lei, adică 85% din 1450 de lei,  cu 170 de lei mai mult decât valoarea actuală, scrie avocat.net.

Mai mult, în mod logic, potrivit prevederilor legii, tot de la 1 februarie ar trebui să se majoreze și stimulentul de inserție (pentru părinții care se întorc mai devreme  la muncă), Legea prevede că valoarea stimulentului de inserție este 50% din indemnizația minimă. Asta ar însemna că valoarea lui va fi aproximativ 616 lei.

Legea prevede clar valoarea de 85% din salariul minim brut, așadar părinții care sunt deja în concediu de creștere a copilului și primesc indemnizația minimă ar trebui să beneficeze de mărire automat, fără să depună niciun nou act.

Oricare dintre părinți poate beneficia de indemnizația de creștere a copilului, condiția fiind ca acesta să fi avut venituri impozabile timp de minimum 12 luni în ultimii doi ani anteriori nașterii copilului.

 

 

Am mai scris pe tema asta: Legea care crește indemnizația pentru mame întră în vigoare de la 1 iulie

De vineri, 1 iulie, se pot depune cererile pentru prelungirea sau reluarea concediului de creştere a copilului şi plata indemnizaţiei

3 comentarii la „De la 1 februarie se mărește indemnizația minimă de creștere a copilului

 • 8 ianuarie 2017 la 23:59
  Permalink

  buna eu am bebe de 8 luni si indemnizatiaminima daca as vrea sa mai fac un bebe cand ar trebui sal fac sa nu mai merg la serv sa raman in continuare asta ar insemna saam 8 luni de sarcina cand termin concediul…sau trebuie sa lucrez inca 2 ani?

  Răspunde
  • 9 ianuarie 2017 la 12:52
   Permalink

   Buna! da, cred ca asta ar inseamna, sa ai 7luni jum-8 de sarcina atunci cand se va termina concediul de 2 ani in care esti acum. Nu trebuie sa mai lucrezi doi ani, legea spune ca poti trece dintr-un concediu de crestere in altul

   Răspunde
 • 11 martie 2017 la 21:02
  Permalink

  Bună ziua , sa înțeleg ca doar cei care au avut minimul pe economie beneficiază de mărire ? Eu în prezent am 1350 calculata +200 alocația .Beneficiez sau nu de marire.Multunesc

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *