UPDATE | Legea care crește indemnizația pentru mame întră în vigoare de la 1 iulie

UPDATE 23. 06 | Așa cum spuneam, am revenit cu concluziile privind modificarea Legii concediului de creștere a copilului. Guvernul a aprobat normele de aplicare ale modificărilor, iar acestea vor intra în vigoare după publicarea lor în Monitorul Oficial, însă nu înainte de 1 iulie 2016.

Iată deci principalele modificări (pe unele le reiau):

Se elimină plafonul

 • Persoanele cu venituri mai mari care aveau dreptul la mai mult de 3400 de lei vor primi suma cuvenită, adică 85% din venituri.
 • Persoanele care stau doi ani -sau trei în cazul copilului cu handicap- în concediul de creștere a copilului vor primi pe parcursul acestei perioade 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani.
 • Indemnizația minimă nu va fi mai mică de 1060 de lei.

Concediul de creștere a copilului poate fi reluat și indemnizația recalculată

În cazul părinţilor care la data de 1 iulie se vor afla în plata stimulentului de inserţie, în concediul fără plată pentru creşterea copilului până la vârsta de doi ani sau care au optat pentru realizarea de venituri impozabile,(adică s-au întors pur și simplu la muncă)  „reluarea drepturilor de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului se face începând cu drepturile lunii iulie 2016, dacă cererea (…) se depune până la data de 1 august 2016 inclusiv”, arată Hotărârea de Guvern.

Persoanele aflate în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an (ori trei ani, în cazul copilului cu handicap) şi în concediul fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani – precum şi în plata stimulentului de inserţie – îşi vor putea modifica opţiunea în baza unei cereri şi a actelor cu care se dovedeşte suspendarea realizării veniturilor impozabile pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani (respectiv trei ani).

Actele  pentru prelungirea sau reluarea concediului şi plata indemnizaţiei lunare vor trebui depuse la agenţia teritorială pentru plăţi şi inspecţie socială unde au fost și inițial depuse actele. Părinţii aflaţi în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an vor fi nevoiţi să depună cererea, pentru prelungirea acordării drepturilor, cu minimum 30 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

Vor beneficia de indemnizație și părinții care nu aveau acest drept

Părinții care nu aveau dreptul la indemnizație pentru nu aveau 12 luni lucrate în ultimul an, dar au 12 luni lucrate în ultimii 2 ani, vor putea de la 1 iulie să beneficieze și ei de concediul de creștere a copilului și de plata indemnizației.

Părinții de gemeni sau tripleți vor primi mai mulți bani

O noutate vine în cazul femeilor care vor naşte gemeni, tripleţi sau multipleţi. În cazul lor nivelul indemnizaţiei lunare care le revine de drept se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut.

Părinților  care au optat deja pentru doi ani li se recalculează indemnizația

Părinții (mama sau tatăl) care au optat inițial pentru doi ani de concediu acceptând astfel 1200 de lei indemnizație deși aveau dreptul la mai mult vor beneficia de recalcularea indemnizației din oficiu. Ei vor beneficia de indemnizație mărită începând cu drepturile aferente lunii iulie.

 

UPDATE 26.04 | Actualul ministrul al Muncii, Dragoș Pîslaru, a cerut ca normele de aplicare a legii care crește valoarea indemnizației acordată mamelor – eliminând plafonul, dar și restricția de un an – să fie elaborate înainte de 1 iulie, data la care legea va intra în vigoare.

În ceea ce privește normele, am vorbit cu doamna directoare Grecu (Mihaela Grecu n.r) care se ocupă direct de aceste norme și m-am asigurat că vom intra într-un calendar în care să putem avea totul gata. Aceste norme, din punctul meu de vedere, trebuie să îndeplinească și norme de transparență, deci trebuie dezbătute cumva ca să nu ne scape ceva.

Noi nu avem aroganța că le știm pe toate, de aceea ar fi bine, și aceasta i-am spus doamnei Grecu, să putem avea un pic de timp înainte de 1 iulie, pentru a putea fi siguri că normele respective îndeplinesc atât spiritul cât și litera legii pe care dumneavoastră ați avut-o în vedere„, a spus ministrul Muncii Dragoș Pîslaru.

De asemenea ministrul Muncii a precizat că instituția pe care o conduce se află în discuții cu Ministerul de Finanțe pentru a identifica resursele care să permită implementarea legii la termenul stabilit.

Așadar, o veste bună. De la 1 iulie va intra în vigoare, vor fi și normele gata. Mamele nu vor mai fi sancționate că vor să stea acasă cu copiii lor.

UPDATE 19.04 | Președintele a promulgat Legea Indemnizației și a cerut guvernului să nu trateze acest act normativ din punct de vedere contabil. Citez:

„Vă încurajez pe dumneavoastră (n.r. ministrul Muncii) și pe dvs, dl prim-ministru, să găsiți în Guvern cele mai bune soluții pentru a aplica cât se poate de repede această lege. Eu vă rog să nu tratați această chestiune într-un mod contabil. Este o lege proactivă, din zona politicilor demografice, care, cu siguranță, este foarte importantă pentru România”, a adăugat Iohannis.

UPDATE 30.03 | Gata! Plenul Camerei Deputaților a votat astăzi în unanimitate Legea Indemnizației, mai exact eliminarea plafonului maxim stabilit până acum, de 3400 de lei, dar și acordarea a 85% din venit pentru doi ani, nu pentru un an cum este în prezent.

Noile modificări precum și normele de aplicare urmează să intre în vigoare de la 1 iulie, după ce vor fi promulgate de Klaus Iohannis.

Pentru a vedea detalii mai tehnice despre modificări, așa cum au fost prezentate în Camera Deputaților puteți citi aici

Fix de Ziua Mamei,  Comisia de muncă din Camera Deputaților a aprobat eliminarea plafonului de 3400 de lei, înlocuindu-l, așa cum a fost legea inițială, cu 85% din media venitul de pe ultimele 12 luni din 24, indiferent care este acesta. Bani, pe care mamele ar urma să-i ia pe parcursul a doi ani, nu un an, așa cum era până acum. Asta este vestea bună pentru mamele cu venituri mari.

Vestea bună pentru mamele cu venituri foarte mici este că, indiferent de salariul (venitul) pe care l-au avut în ultimele 12 luni, suma pe care o vor încasa nu va fi mai mică de 1060 de lei lunar. (85 % din salariul minim brut).

Nu discut acum populismul modificărilor legii, sinceră să fiu nu mă interesează. Mă interesează că pot sta acasă cu un venit decent să-mi cresc copilul, în condițiile în care am muncit (deloc puțin) pentru niște bani. Doar atât pe tema dezbaterilor privind populismul. A fost votată  (mă rog aprobată) de Comisia de Muncă, sper ca miercurea viitoare să fie votată în plen și să intre în vigoare cât de curând.

Bun. Și cele de mai sus nu sunt singurele schimbări. Una și mai importantă, dacă mă întrebați pe mine, este aceea că mamele care aleg să stea doi ani acasă nu vor mai fi practic sancționate că vor mai mult timp cu copiii lor și vor primi aceeași indemnizație, 85% din media veniturilor, renunțându-se la plafonul de 12oo de lei care este impus acum.

Totodată, femeile care optează pentru revenirea în activitate după primele 12 luni vor primi un bonus de 50% din cuantumul indemnizaţiei minime garantate, adică minim 500 de lei.

O noutate vine în cazul femeilor care vor naşte gemeni, tripleţi sau multipleţi. În cazul lor nivelul indemnizaţiei lunare care le revine de drept se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut.

Modificările legislative au fost susţinute de către reprezentanţii tuturor partidelor politice, însă Ministrul Muncii, Ana Costea spune că aceste noi cheltuieli nu pot fi susținute de buget, însemnând un efort mult prea mare. Ea cere să rămână în continuare plafonul de 3400 de lei și cere o singură variantă de concediu creștere a copilului, nu două cum sunt acum- adică, la alegere, un an sau doi ani.

”Vă solicit renunţarea la cele două opţiuni de concediu şi reglementarea pentru toate situaţiile a concediului până la împlinirea, de către copil, a vârstei de doi ani sau trei ani în cazul copiilor cu dizabilităţim, menţinerea limitei maxime de 3400 de lei, corelativ cu extinderea perioadei de acordare a stimulentului de inserţie cu un an. Pentru această variantă estimăm o creştere de aproximativ 4000 de beneficiari şi un efort bugetar suplimentar pe 12 luni de aproximativ 180 de milioane de lei, efort bugetar pe care noi l-am calculat”, a declarat ministrul Muncii.

Totuși, dat fiind faptul că aceste măsuri au fost aprobate de Comisia de Muncă din Camera Deputaților, ele ar putea intra în vigoare de la 1 iulie 2016.

34 de comentarii la „UPDATE | Legea care crește indemnizația pentru mame întră în vigoare de la 1 iulie

 • 8 martie 2016 la 16:26
  Permalink

  ma bucur pt toate mamicile care vor beneficia de aceasta masura minunata;imi pare rau pentru mine caci trebuie sa ma intorc la job intr-o luna,dupa doar 10 luni de stat cu fetita.
  si va incepe o perioada grea in care va trebui sa ma impart intre job si fetita,care se va imbolnavi des si pe perioade lungi (pentru ca asa e in colectivitate).

  Răspunde
  • 8 martie 2016 la 16:32
   Permalink

   Da, nu e deloc ușor. Știu mult prea bine. Dar fii optimistă, perioada cu bolile colectivitatii nu dureaza o veșnicie, chiar dacă așa va părea. Multă, multă sănătate!

   Răspunde
 • 8 martie 2016 la 16:40
  Permalink

  Si cine va beneficia daca se va vota? Eu la sfarsitul lunii martie tre sa depun dosarul ca se termina postnatalul. Voi beneficia? Daca se va vota….

  Răspunde
  • 8 martie 2016 la 16:53
   Permalink

   Din cate stiu, fara a avea pretentia ca-s priceputa, va fi valabil si in cazul tau, dar nu pe lunile din urma, ci doar din momentul in care intra legea in vigoare. Vedem daca trece de Camera Deputatilor si revin cu informatii complete

   Răspunde
   • 8 martie 2016 la 17:44
    Permalink

    Stiti cumva daca se vor modifica si pt cei care au inceput deja sa beneficieze de indemnizatie?

    Răspunde
    • 8 martie 2016 la 18:10
     Permalink

     Teoretic ar trebuie ca din momentul in care intra in vigoare sa se aplice pentru toata lumea. Practic… vom vedea ce va fi exact

     Răspunde
     • 27 aprilie 2016 la 9:59
      Permalink

      Daca am citit bine,se pare ca celor care sunt deja in concediu de maternitate,se va mari din oficiu indemnizatia.deci da,si noua,celor care deja suntem in concediu,ni se va mari!!!

  • 8 martie 2016 la 22:54
   Permalink

   asta e si intrebarea mea. eu in mai depun dosarul ptr indemnizatie.

   Răspunde
 • 8 martie 2016 la 16:53
  Permalink

  Mda…bine ca se trezesc acuma, desteptii…..si eu a trebuit sa optez doar pt 1 an de stat acasa cu baiatul, pt a lua plafonul maxim, dreptul meu! Platim ca fraierii la stat si ei ne dau inapoi conditionat si limitat.

  Răspunde
 • 8 martie 2016 la 17:11
  Permalink

  M-as bucura foarte tare sa se aprobe aceasta lege, deoarece simt ca mamele sunt pedepsite pt faptul ca fac copilasi, este foarte greu pt copil si pt mama sa te intorci la munca dupa 1an, cand copilul are nevoie de tine, doar ptc legea nu este in favoarea noastra, avand un salariu mai mare si indatoririle sunt mai mari si cu legea actuala nu mi-as permite sa stau 2ani acasa. Imi doresc din suflet sa se aprobe aceasta lege. Multumim. La multi ani, mamici!

  Răspunde
 • 8 martie 2016 la 18:10
  Permalink

  Daca sunt in indemnizatie pe durata de 2 ani si deaba au trecut 6 luni ,iar aceasta lege intra in vigoare se aplica si asupra indemnizatiei mele?sau doar a proaspetelor mamici care v-or intra in indemnizatie dupa ce se aproba legea?eu sunt nevoia sa lucrez cu contract de 2 ore pentru niste banuti in plus.asa nu imi pierd indemnizatia si mai am niste banuti in plus…

  Răspunde
  • 8 martie 2016 la 18:14
   Permalink

   Teoretic ar trebuie ca din momentul in care intra in vigoare sa se aplice pentru toata lumea. Practic… vom vedea ce va fi exact

   Răspunde
 • 8 martie 2016 la 19:42
  Permalink

  Buna ziua si La multi ani mamici! Intrebarea mea este urmatoarea daca stie cineva sa imi raspunda: am nascut in Nov 2015, in Feb 2016 am terminat zilele de concediu postnatal si acum urmeaza sa depun dosarul pt indemnizatia de crestere copil, legea daca intra in vigoare doar in luna Iulie a.c. atunci m eu si mamicile care depunem dosarul inainte de iulie 2016 beneficiem de noile schimbari? Multumesc anticipat pt raspuns!

  Răspunde
  • 8 martie 2016 la 19:53
   Permalink

   La mulți ani! Dacă intră în vigoare, ar fi normal să beneficiezi. Dar până nu stabilesc clar ce și cum, nimic nu e sigur. Trebuie să între în vigoare și modificările, și normele de aplicare, abia atunci putem spune exact

   Răspunde
   • 9 martie 2016 la 0:32
    Permalink

    Am înțeles că miercuri 16.08.2016 se va decide soarta noastră
    Să sperăm că vor fi vesti bune pentru toate mămicile ce își doresc sa stea si sa se bucure cu minunile lor mai mult.

    Răspunde
 • 8 martie 2016 la 21:16
  Permalink

  Eu ar trebui să nasc în octombrie peste o lună mi se incheie contractul de muncă și întru în șomaj. Am salariul minim pe economie care ar fi indemnizația pt cestere copil, minimul de 600 lei sau 1000 lei?

  Răspunde
  • 9 martie 2016 la 0:52
   Permalink

   Dacă intră în vigoare ar trebui să fie 1000

   Răspunde
 • 8 martie 2016 la 23:45
  Permalink

  Buna seara! Ce se intampla cu mamicile care nu au acumulat 12 luni de activitate in ultimii 2 ani? Exista o indemnizatie si in cazul lor? Multumesc.

  Răspunde
  • 9 martie 2016 la 0:55
   Permalink

   Nu știu sigur 100%, dar cred ca se face o medie. Promit să revin cu info complete după ce se decide exact soartă modificărilor astora

   Răspunde
 • 9 martie 2016 la 0:14
  Permalink

  Bună mămici și la mulți ani
  Eu am ales sa stau 2 ani , bebelușul meu are acum 7 luni. Dacă se aproba și intra un vigoare în iulie , la sfârșitul lunii bb va avea 1 an , va însemna că doar în primul an beneficiez de 85% din brut ceea ce nu mai prind sau în ambii ani de CCC

  Răspunde
  • 9 martie 2016 la 8:47
   Permalink

   Buna! Eu inteleg ca in ambii ani. Initial propunerea era ca doar in primul an sa se primeasca 85% din salariu, in al doilea tot 1200 de lei. Acum vad ca se spune ca 85% si in al doilea an. Vedem dupa ce intra in vigoare cum va fi exact.

   Răspunde
 • 13 martie 2016 la 22:20
  Permalink

  Buna! Mie la sfarsitul lui octombrie mi se termina CCC de 2 ani, deci nu cred ca voi mai beneficia de nimic dupa noua lege care sa speram ca se va aproba.

  Răspunde
 • 16 martie 2016 la 13:27
  Permalink

  Bună ziua mămici
  Știe cineva dacă astăzi vom afla ce se vaîntâmplă cu indemnizatia?
  Rămăsese ca azi se discută
  Nu am văzut sa fie pe ordinea de zi la camera deputaților
  Cum putem afla !???

  Răspunde
  • 16 martie 2016 la 14:28
   Permalink

   Buna! Da, asa au spus saptamana trecuta, ca azi se supune votului, dar m-am uitat si astazi proiectul nu a fost inclus pe ordinea de zi a sedintei de plen :(. Nici macar avizul favorabil dat de Comisia de Munca saptamana trecuta nu l-au publicat. Inca putina bataie de joc 🙁

   Răspunde
 • 21 martie 2016 la 8:52
  Permalink

  Bună ziua mămici
  Este pe ordinea de zi 21-23 .03. 2016 legea indemnizației asta e o veste buna
  Vestea rea este ca am găsit la punctul 76. PI-X 587/2013 ALTE INIȚIATIVE CU PROPUNERE DE RESPINGERE
  Ce credeți! ?

  Răspunde
 • 22 martie 2016 la 9:36
  Permalink

  Se pare ca trebuie sa ne luăm gândul de la legea indemnizației
  Au anunțat azi pe Realitatea ca vor sa o discute la anul dacă nu va fii discutată pana miercurea viitoare.
  Trist și injust, MARE bătaie de joc!

  Răspunde
  • 24 martie 2016 la 0:44
   Permalink

   Da, am vazut si eu. Injust indeed 🙁

   Răspunde
 • 24 iunie 2016 la 22:38
  Permalink

  Eu am.nascut in 04.04.2016.mi.am.bagat actele pt indemnizatie pt 2ani,inca nu mia venit deloc dar stii ca voi lua 1200lei.d la 1iulie mi sr va mari si.mie?adica voi primi 85%din salar?intreb si eu..multumesc

  Răspunde
 • 18 noiembrie 2016 la 16:39
  Permalink

  Bună ziua! Sunt un tătic care a revenit la muncă şi beneficiază de un stimulent de inserţie. Pe perioada de iarnă se pare că voi fi în şomaj tehnic de 75%, deci nu şomaj-şomaj. Mai beneficiez de acel stimulent? Mulţumesc!

  Răspunde
  • 21 noiembrie 2016 la 18:30
   Permalink

   Din cate stiu eu, in timpul somajului tehnic puteti beneficia de stimulent, nu este acelasi lucru ca in cazului somajului propriuzis

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *