S-a adoptat proiectul legislativ privind modificarea concediului paternal

Senatul a adoptat astăzi proiectul legislativ care vizează modificarea articoluli 4 din Legea 210/1999. Mai pe scurt, s-a votat majorarea duratei concediului paternal, în cazul în care tatăl obține atestatul după efectuarea cursului de puericultură.

Așadar, până acum tatăl beneficia de 5 zile de concediu paternal. Asta printr-o simplă cerere, fără a face cursul de puericultură. Acest lucru rămâne neschimbat. Dacă face însă și acest curs de puericultură și obține acel atestat concediul se va mai mări cu încă 15 zile, nu cu 10 zile așa cum era până acum.

În total tatăl va beneficia, potrivit noului act normativ, de 20 de zile lucrătoare de concediu după nașterea copilului.

Concediul paternal se acordă, la cerere, oricând în primele două luni de la naşterea copilului.

Inițial, proiectul prevedea ca acest concediu să se acorde doar pentru primii doi copii, însă acest lucru a fost eliminat, fiind considerat discriminare față de ceilalți copii ai aceluiași tată.

Pentru mine personal, cele 15 zile, așa cum era când am născut eu, au fost foarte importante. Eram speriată, epuizată, cu psihicul la pământ, treceam de la o fericire incredibilă la plâns isteric în câteva minute. Așa că acele trei săptămâni în care soțul meu a stat acasă cu noi au fost o binecuvântare. Dacă nu ar fi existat posibilitatea asta, ar fi fost nevoit să-și ia concediu de odihnă, pentru că eu clar aveam nevoie de susținere. În concluzie, consider că este o veste bună.

Câteva detalii ”tehnice”

  • Tatăl trebuie să solicite în scris angajatorului acordarea concediului paternal. Alături de cerere, pentru concediului paternal prelungit, tatăl trebuie să depună și dovada absolvirii cursurilor de puericultură, care se obține de la medicul de familie sau de la organizaţia unde a urmat cursurile de puericultură, după verificarea noţiunilor dobândite.
  • Dacă tatăl  are studii de specialitate – este asistent medical, medic- nu este nevoie să facă acest curs de puericultură.
  • În timpul concediului, tatăl beneficiază de o indemnizaţie plătită de angajator, egală cu salariul aferent zilelor lucrătoare respective.
  • Concediul paternal este diferit de concediul pentru creșterea și îngrijirea copilului obligatoriu pentru tată, care are durata de o lună.
Pentru detalii și mai tehnice, fiindcă nu-s vreo mare pricepută în legislație, puteți citi direct pe pagina Senatului aici și pe Ministerul Muncii aici.    Senatul este prima cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este for decizional.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *