duminică, mai 19, 2024
De femeie

Scrisoare către mine, mama care am fost la început

Nu voi uita niciodată cât de speriată am fost în primele zile, chiar în primele luni, după ce am devenit mamă. Eram speriată, epuizată, mă simțeam neputincioasă, mi se părea că nu sunt deloc o mamă bună și că nu voi fi în stare să cresc copilul pe care îl născusem.

Am avut multe momente de panică, am făcut multe greșeli, mi-aș dori acum să pot da timpul înapoi să pot fi mai relaxată. Pentru că da, am regrete în ceea ce privește primele luni din viața Sophiei. Regret enorm că nu m-am bucurat mai mult, că  nu am fost mai relaxată, că nu mi-am canalizat energia pe clipele frumoase de la începutul maternității și mi-am consumat-o suferind inutil.

Așadar, dacă ar fi să mă învăț ceva eu pe mine, cea care eram acum trei ani, când descopeream ce înseamnă să fii mamă și când mi se părea atât de greu, 11 lucruri mi-aș spune. Atâtea mi-au venit în minte acum:

1.Să fii mamă va fi mai greu decât ai crezut tu, așa e, ai dreptate! Dar recunoaște, e și cu mult mai frumos decât îți imaginaseși.

2. Nu te speria de ceea ce nu știi, vei învăța, va fi bine. Vei vedea că nimic nu e atât de grav pe cum pare, imediat ce va trece. Calmează-te, vei găsi mai repede soluții, vei lua mai puține decizii greșite.

3.Nu dispera, vei dormi din nou la un moment dat! Nu va fi veșnic așa. Pe zi ce trece va fi mai bine, nu te mai îngrozi când te gândești la noaptea ce urmează. E doar o etapă. Chiar dacă e una mai lungă la tine decât la alții.

4.Ține-o în brațe! Mult! Cât vrea ea. Vei crește un copil bun și te va ajuta și pe tine enorm. Vă veți liniști amândouă! Viața însăși va fi mai frumoasă cât o ții în brațe. Bucură-te de momentele astea, nu contează nimic altceva. Toate lucrurile pe care le ai de făcut sunt importante, aveți nevoie de ele, știu, dar să o ții pe ea în brațe e cel mai important. Nu se va învăța așa, nu există prea mult în brațe. Pentru ea nu există prea multă mama, are nevoie de tine, doar pe tine te știe acum, după 9 luni de zile în care ți-a ascultat inima încontinuu și ți-a simțit fiecare respirație.

5.Totul e pe termen lung, nu lua decizii pripite, nu acționa impulsiv din cauza fricii, a nervilor, a nesomnului, a epuizării sau a frustrărilor. Nu-i nicio tragedie dacă nu mănâncă acum, va mânca mai târziu. Nu-i nicio tragedie dacă nu doarme fix acum, va dormi mai târziu. Chiar dacă e așa micuță las-o și pe ea să decidă și respectă-i deciziile.  Ascult-o cu atenție și ea îți va spune!

6.Pune-te în locul ei în orice situație și gândește-te ce ți-ai dori.  Empatia e cheia reușitei, indiferent că vorbim de crize, de tantrumuri, de orice lucru care ți se pare fără rezolvare.

7.Nu te îngrijora, ești o mamă bună! Iartă-te atunci când greșești, ești om. Din greșeli înveți, evoluezi, vei învăța pe zi ce trece să fii o mamă bună. Simplu fapt că încerci pe zi ce trece să fii mai bună, că vrei să știi cât mai mult pentru a fi o mamă mai bună, chiar te va face o mamă mai bună.

8.Ai răbdare! Știu, nu e punctul tău forte, dar ai răbdare. Ai răbdare cu ea, las-o să facă lucrurile în ritmul ei, e micuță, e perfect normal să nu fie totul ca în cărți, nici așa cum e la alte mame.  Ai răbdare cu ea, ai răbdare cu tine, ai răbdare cu el.

9.Nu au importanță alea 5 kile în plus, le vei da jos, le vei pune la loc și tot așa. Fericirea ta nu stă în asta. Nici în vergeturile cu care ai rămas pe coapse. Iar cicatricea de la operație, crede-mă, în curând ți se va părea cel mai frumos tatuaj. Și lui la fel!

10.Nu-ți face griji că a dispărut romantismul dintre voi, vei vedea că lucruri care ți se păreau absolut banale sau de neimaginat, acum ți se vor părea cea mai sinceră dovadă de dragoste și romantism. Faptul că va ști doar uitându-se la tine că ai nevoie de un moment de respiro și va lua copilul și se vor juca, faptul că te va lua în brațe când plângi aparent fără niciun motiv, faptul că va opri baby-monitorul când merge la copil numai ca să mai dormi și tu o oră în plus,  faptul că schimbă un scutec căcăcios fără să strâmbe niciun pic de nas, faptul că va avea răbdare să îmbrace păpuși și să facă mici codițe, așa, neîndemânatic, dar bine intenționat, toate astea ți se vor așa de romantice.

11.Veți fi bine, cu toții, pe zi ce trece mai bine. Greutățile trec, crede-mă. Acordă toată atenția și energia ta lucurilor frumoase, creează amintiri de neuitat, cu ele rămâi.

One thought on “Scrisoare către mine, mama care am fost la început

  • Foarte, foarte adevărat si frumos spus!
    Doamne cat as vrea sa pot sa dau timpul înapoi… sa-l mai am iar bebe mic si sa stiu cu experiența de cum sa ma comport cu el la puseele de creștere si nu numai. Of… chiar si acum învăț sa am răbdare cu el, încerc dar nu mereu îmi iese…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *