Cum să identificăm bolile copilăriei în funcție de erupțiile de pe pielea copiilor | FOTO

Din start vreau să spun că nu-s medic și, așa cum am susținut de fiecare dată în postările mele, doar un medic poate pune un diagnostic corect. Ba, în unele cazuri, e nevoie chiar de mai mulți medici pentru un diagnostic corect.

Deci, ca întotdeauna, și acum spun că la cel mai mic semn de boală trebuie să ne adresăm medicului.

De ce scriu totuși postarea asta? Pentru că și eu, ca multe altele dintre voi, în primele secunde, până îmi răspunde medicul la telefon, până vine la noi sau până ajungem noi la el, caut să văd ce ar putea fi. Nu o singură dată am căutat poze cu bube să văd ce ar putea fi alea de pe pielea copilului. Dar, subliniez încă o dată, niciodată asta nu a întârziat controlul medicului, singurul în măsură să aibă o opinie avizată.

Am văzut totuși că fiecare erupție are anumite caracteristici și un anume aspect, așa că le-am enumerat mai jos. Desigur, acestea sunt informații generale, fiecare copil este diferit, fiecare organism recaționează diferit. Dar pentru că am tot auzit în ultima vreme despre atâtea epidemii, eu una am vrut să știu cam cum arată fiecare și ce presupune.

În primul rând, când apare o erupție, e important să ne gândim la două lucruri (pentru a nu transforma într-o tragedie o iritație provocată de căldură, de exemplu).  Lucruri pe care ar fi bine să le comunicăm și medicului de altfel. Și anume:

1.Analizează comportamentul copilului
Arată și se comportă ca fiind bolnav? Copiii, mai ales cei mici, nu știu să se prefacă. Nu cu adevărat. Am mai auzit de cazuri când mimează o tuse, dar o recunoaștem imediat, sunt sigură. Încearcă măcar pentru un minut să ignori erupția care te-a speriat și analizează comportamentul copilului. Dacă sunt lipsiți de vlagă, fără chef de joacă, nu vor să se dea jos din pat și par adormiți este clar că într-adevăr ceva nu este în regulă. Comunică-i și medicului asta.
2.A fost expus la vreo boală/virus despre care știi?
La noi la grădiniță, de exemplu, părinții comunică atunci când copiii lipsesc din motive de sănătate și spun și motivele. Așa că în cazul bolilor contagioase ceilalți părinți sunt și ei înștiințați ca să-și urmărească, la rândul lor, copiii.
Așa că, dacă știi răspunsul la această întrebare și știi și simptomele celuilalt copil, ai putea să-ți dai seama mai ușor despre ce este vorba. Și ar fi o informație folositoare și pentru medic.

Cum arată și cum se manifestă erupția de pe pielea copilului

Cele trei întrebări importante atunci când pe pielea copilului apare o erupție sunt următoarele:
1.În ce zonă a apărut erupția?
2.Este inflamată sau relativ netedă? Arată ca niște bășici?
3.Copilul se scarpină?

Răspunsurile la aceste trei întrebări sunt foarte importante. Cel mai probabil, aceste întrebări îți vor fi puse și de medic, așa că ar fi bine să te gândești dinainte la ele.

Boala gură-mână-picior

1. Erupția apare pe palme, pe tălpi și laba piciorului și/sau în gură, la gură.
2.Erupția este asemănătoare unor bășicuțe foarte mici
3. Copilul cel mai probabil nu se va scărpina în acest caz, dar îl doare.
Boala mână-gură-picior, care este declanșată de virusul coxsackie, apare în mod frecvent în creșe și grădinițe. Erupția este însoțită și de febră, iar virusul nu va răspunde la antibiotice. Este foarte important ca copilul să fie hidratat, deoarece, din cauza durerilor iscate de erupție la nivelul gurii, micuții au tendința să nu mănânce și să nu bea nimic, iar riscul deshidratării este destul de mare.

gura_mana_picior

Varicela sau vărsat de vânt

1.Apare la început pe față și trunchi, apoi se extinde spre extremități.
2.Inițial sunt niște bubițe aspre la atingere, apoi formează o bășică în vârf, iar după ce se sparge se trasformă într-o crustă. Pe parcursul bolii, apar alte și alte bubițe, așa că vei putea observa toate etapele acestora.
3. Copilul se scarpină foarte rău, deși ideal ar fi să nu facă asta.
Varicela este cea care prezintă simptomele de mai sus. Boala este însoțită de febră, stare de oboseală, și durează aproximativ zece zile. Există unguente pe care le poate prescrie doar medicul sau compresii reci. Un alt remediu împotriva mâncărimii îl reprezintă băile cu ovăz.

varicela

Scarlatina

1. Inițial apare ca o iritație a gâtului, limba are aspect de zmeură, apoi apare pe tot corpul.
2.Este foarte ușor inflamată și se simte la pipăit ca și cum ar fi o suprafață acoperită cu nisip.
3.Copilul se poate scărpina puțin.
Este o boală infecțioasă însoțită și ea tot de febră. De cele mai multe ori, copilul are și dureri în gât. Tratamentul presupune administrarea de antibiotice și este foarte important să fie luat pe toată perioada prescrisă de medic, chiar dacă micuții dau semne că se simt mai bine după 72 de ore.

scarlatina

Eritemul infecțios sau boala ”Obrajilor pălmuiți”

1.După dispariția unor simptome asemănătoare unei răceli, precum febra ușoară, pe obrajii copilului apar pete roșii. Apoi erupția se extinde pe tot corpul.
2.Erupția nu este inflamată, ci mai degrabă apaltizată.
3.Doar uneori copilul se poate scărpina
Eritemul infecțios sau boala ”Obrajilor pălmuiți” este o boală ușoară, simptomele fiind asemănătoare cu celei a unei răceli, urmate de înroșirea obrajilor. De cele mai multe ori trece de la sine, fără tratament specific, însă este important să consultăm medicul pentru un diagnostic corect.

boala_obrajilor_palmuiti
Roseola

1.După două până la cinci zile de febră puternică, erupția apare pe tot corpul.
2. Nu este inflamată
3. Copilul nu se va scărpina.
Roseola, o boală a copilăriei, precedată de febră mare și alte simptome ce pot fi confundate cu răceala și dispare în câteva zile. Un copil cu roseola va fi apatic, plângăcios,  va refuza să mănânce și va prefera să doarmă cât mai mult.

roseola

Rujeola sau pojarul

1. Inițial putem observa înroșirea intensă a mucoasei bucale, însoțită de mici pete. Apoi petele apar de obicei în timpul nopții, mai întâi în spatele urechilor, apoi pe față. Ulterior se întinde pe tot corpul.
2 Sunt ca niște puncte/pete de diferite dimensiuni (mici, cât gămălia unui ac sau mai mari până la 1-3 cm), de culoare roz/roșu, neregulate, ușor ieșite în relief, catifelate la palpare, care dispar la apăsare și au tendința să se unească între ele.
3.Mâncărimea este una ușoară.
Debutează cu febră foarte înaltă, de până la 40,5 grade, secreții nazale apoase, strănut, intoleranță la lumină, dureri de gât, tuse uscată sau, dimpotrivă, productivă. Se recomandă evitarea efortului fizic și hidratarea corespunzătoare, este o boală foarte contagioasă care necesită fără nicio excepție control medical, complicațiile sale pot fi severe.

rujeolaa

Reacții alergice (la medicamente)

1.Poate apărea peste tot, în mod aleatoriu.
2.Se simte la pipăit și arată ca niște pete roșii
3 De cele mai multe ori copilul are tendința să se și scarpine
O reacție alergică la medicamente  nu este însoțită de febră. Medicul va recomanda întreruperea medicamentului (de cele mai multe ori probabil un antibiotic) și folosirea unui unguent.

reactie_alergica_medicamente

 

Cam astea sunt câteva informații generale și imagini orientative pentru felul cum arată și se comportă bolile copilăriei. Așa cum am spus, nu este un articol medical, este unul pur informativ. Vă doresc multă sănătate și să reușiți să vă țineți departe de toate astea cât de mult posibil.

Poate vă interesează și vreți să citiți și despre: Concediul de îngrijire a copilului bolnav de până în 7 ani

One thought on “Cum să identificăm bolile copilăriei în funcție de erupțiile de pe pielea copiilor | FOTO

  • 11 decembrie 2018 at 12:01
    Permalink

    Mea iesit niste bubite pe fata ce poate fi asta pe.tot corpu mai.exact am.vebra si ma dor oasele capu gatu

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *