miercuri, noiembrie 6, 2024
RecomandSlider

Bolile copilăriei. Cum le recunoaștem, în funcție de erupțiile de pe piele | FOTO

Eu una cred că n-am ratat nimic, am făcut toate bolile copilăriei. Și, culmea, pe toate, dar pe toate, în vacanțe. Tare supărată eram din cauza asta. Acum, că sunt mamă, văd altfel lucrurile, iar fiecare bubiță și fiecare erupție pe pielea copilului îmi dau palpitații. Imediat caut să văd ce ar putea fi. Tocmai de-asta am zis să strâng la un loc o parte dintre cele mai cunoscute și frecvente boli ale copilăriei și felul în care acestea arată și se manifestă. 

Foarte important este să vă spun că nu-s medic, nu am făcut Medicina, deci este un articol pur informativ. Un diagnostic corect poate fi pus doar de un medic. Câteodată chiar de mai mulți.

Am văzut totuși că fiecare erupție are anumite caracteristici și un anume aspect, așa că le-am enumerat mai jos. Desigur, acestea sunt informații generale, fiecare copil este diferit, fiecare organism recaționează diferit. Dar pentru că am tot auzit în ultima vreme despre atâtea epidemii, eu una am vrut să știu cam cum arată fiecare și ce presupune.

În primul rând, când apare o erupție, e important să ne gândim la două lucruri (pentru a nu transforma într-o tragedie o iritație provocată de căldură, de exemplu).  Lucruri pe care ar fi bine să le comunicăm și medicului de altfel. Și anume:

1.Analizează comportamentul copilului

Arată și se comportă ca fiind bolnav? Copiii, mai ales cei mai mici, nu știu să se prefacă. Nu cu adevărat. Am mai auzit de cazuri când mimează o tuse, dar o recunoaștem imediat, sunt sigură. Încearcă măcar pentru un minut să ignori erupția care te-a speriat și analizează comportamentul copilului. Dacă sunt lipsiți de vlagă, fără chef de joacă, nu vor să se dea jos din pat și par adormiți este clar că într-adevăr ceva nu este în regulă. Comunică-i și medicului asta.

2. A fost expus la vreo boală/virus despre care știi?

La grădiniță și la școală există acum aceste minunate (not) grupuri de WhatsApp. Dincolo de faptul că uneori sunt chiar supărătoare și mâncătoare de energie, aceste grupuri sunt și utile. Părinții comunică atunci când copiii lipsesc din motive de sănătate și spun și motivele. Așa că în cazul bolilor contagioase ceilalți părinți sunt și ei înștiințați ca să-și urmărească, la rândul lor, copiii.Cel puțin, așa cred că ar fi bine. Așa că, dacă știi răspunsul la această întrebare și știi și simptomele celuilalt copil, ai putea să-ți dai seama mai ușor despre ce este vorba. Și ar fi o informație folositoare și pentru medic.

Cum arată și cum se manifestă erupția de pe pielea copilului

Cele trei întrebări importante atunci când pe pielea copilului apare o erupție sunt următoarele:

1.În ce zonă a apărut erupția?
2.Este inflamată sau relativ netedă? Arată ca niște bășici?
3.Copilul se scarpină?

Răspunsurile la aceste trei întrebări sunt foarte importante. Cel mai probabil, aceste întrebări îți vor fi puse și de medic, așa că ar fi bine să te gândești dinainte la ele.

Un alt lucru foarte important este că multe dintre aceste boli nu necesită antibiotic, așa că trebuie să avem mare grijă la asta. Și în general la administrarea oricărui antibiotic. În cazul febrei  mari se poate administra paracetamol, care, dozat corespunzător vârstei și greutății copilului, este bine tolerat de stomac, chiar și de la vârste foarte mici. Medicul este însă cel care trebuie să stabilească tratamentul și dozajul corespunzător în fiecare caz în parte.

Varicela sau vărsat de vânt

1.Apare la început pe față și pe trunchi, în zona stomacului, apoi se extinde spre extremități.
2.Inițial sunt niște bubițe aspre la atingere, apoi formează o bășică în vârf, iar după ce se sparge se trasformă într-o crustă. Pe parcursul bolii, apar alte și alte bubițe, așa că vei putea observa toate etapele acestora.
3. Copilul se scarpină foarte rău, deși ideal ar fi să nu facă asta.

Varicela este cea care prezintă simptomele destul de supărătoare. Boala este însoțită de febră, stare de oboseală, și durează aproximativ zece zile. Există unguente pe care le poate prescrie doar medicul sau compresii reci. Un alt remediu împotriva mâncărimii îl reprezintă băile cu ovăz. În cazul febrei, tratamentul cu paracetamol este cel recomandat. Asociația Americană de Pediatrie a atras de mai multe ori atenția asupra faptului că, în cazul varicelei, nu se folosește ibuprofen din cauza riscurilor de complicații grave. 

varicela

Boala gură-mână-picior
Este o boală de care eu nu am auzit până n-am devenit mamă. Dacă oi fi făcut-o în copilărie… n-aș ști să zic, știu sigur că mama nu știa ce-i aia când m-a auzit. 

  1. Erupția apare pe palme, pe tălpi și laba piciorului și/sau în gură, la gură.
    2.Erupția este asemănătoare unor bășicuțe foarte mici
    3. Copilul cel mai probabil nu se va scărpina în acest caz, dar îl doare.

Boala mână-gură-picior, care este declanșată de virusul coxsackie, apare în mod frecvent în creșe și grădinițe. Erupția este însoțită și de febră, iar virusul nu va răspunde la antibiotice. Este foarte important ca copilul să fie hidratat, deoarece, din cauza durerilor iscate de erupție la nivelul gurii, micuții au tendința să nu mănânce și să nu bea nimic, iar riscul deshidratării este destul de mare.

gura_mana_picior

Scarlatina

  1. Inițial apare ca o iritație a gâtului, limba are aspect de zmeură, apoi apare pe tot corpul.
    2.Erupția este foarte ușor inflamată și se simte la pipăit ca și cum ar fi o suprafață acoperită cu nisip.
    3.Copilul se poate scărpina puțin.

Este o boală infecțioasă însoțită și ea tot de febră. De cele mai multe ori, copilul are și dureri în gât. În cazul acesta, tratamentul presupune și administrarea de antibiotice și este foarte important să fie luat pe toată perioada prescrisă de medic, chiar dacă micuții dau semne că se simt mai bine după 72 de ore.

scarlatina

Eritemul infecțios sau boala ”Obrajilor pălmuiți”

1.După dispariția unor simptome asemănătoare unei răceli, precum febra ușoară, pe obrajii copilului apar pete roșii. Apoi erupția se extinde pe tot corpul.
2.Erupția nu este inflamată, ci mai degrabă apaltizată.
3.Doar uneori copilul se poate scărpina

Eritemul infecțios sau boala ”Obrajilor pălmuiți” este o boală ușoară, simptomele fiind asemănătoare cu celei a unei răceli, urmate de înroșirea obrajilor. De cele mai multe ori trece de la sine, fără tratament specific, însă este important să consultăm medicul pentru un diagnostic corect.

boala_obrajilor_palmuiti

Roseola

1.După două până la cinci zile de febră puternică, erupția apare pe tot corpul.
2. Nu este inflamată
3. Copilul nu se va scărpina.

Roseola, o boală a copilăriei, precedată de febră mare și alte simptome ce pot fi confundate cu răceala și dispare în câteva zile. Un copil cu roseola va fi apatic, plângăcios,  va refuza să mănânce și va prefera să doarmă cât mai mult.

roseola

Rujeola sau pojarul

1.În cazul acesta, iInițial putem observa înroșirea intensă a mucoasei bucale, însoțită de mici pete. Apoi petele apar de obicei în timpul nopții, mai întâi în spatele urechilor, apoi pe față. Ulterior se întinde pe tot corpul.
2 Erupția este ca niște puncte/pete de diferite dimensiuni (mici, cât gămălia unui ac sau mai mari până la 1-3 cm), de culoare roz/roșu, neregulate, ușor ieșite în relief, catifelate la palpare, care dispar la apăsare și au tendința să se unească între ele.
3.Mâncărimea este una ușoară.

Debutează cu febră foarte înaltă, de până la 40,5 grade, secreții nazale apoase, strănut, intoleranță la lumină, dureri de gât, tuse uscată sau, dimpotrivă, productivă. Se recomandă evitarea efortului fizic și hidratarea corespunzătoare, este o boală foarte contagioasă care necesită fără nicio excepție control medical, complicațiile sale pot fi severe.

rujeolaa

Reacții alergice (la medicamente)

Reacțiile alergice pot apărea din mai multe motive, unul foarte frecevent îl reprezintă anumite medicamente. În cazul nostru însă, cel mai frecvent a apărut din cauza soarelui. Și nu, nu vă gândiți că am stat în orele de amiază sau fără protecție ridicată. Pur și simplu suntem mai sensibili. 

1.Erupția în cazul ăsta poate apărea peste tot, în mod aleatoriu.
2.Se simte la pipăit și arată ca niște pete roșii
3 De cele mai multe ori copilul are tendința să se și scarpine

O reacție alergică la medicamente  nu este însoțită de febră. Medicul va recomanda întreruperea medicamentului (de cele mai multe ori probabil un antibiotic) și folosirea unui unguent.

reactie_alergica_medicamente

Cam astea sunt câteva informații generale și imagini orientative pentru felul cum arată și se comportă bolile copilăriei. Așa cum am spus, nu este un articol medical, este unul pur informativ. Vă doresc multă sănătate și să reușiți să vă țineți departe de toate astea cât de mult posibil!

Poate vă interesează și vreți să citiți și despre: Concediul de îngrijire a copilului bolnav de până în 7 ani

One thought on “Bolile copilăriei. Cum le recunoaștem, în funcție de erupțiile de pe piele | FOTO

  • Mea iesit niste bubite pe fata ce poate fi asta pe.tot corpu mai.exact am.vebra si ma dor oasele capu gatu

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *