Clar, trebuie să intru la dietă!

De ceva vreme îmi dau seama că fustele o idee mai strâmte intră mai greu, că blugii parcă stau să crape pe mine, că minunata mea coloană mă doare cam tare, că deși am bluze mai lărguțe sunt momente când trebuie să sug burta dacă nu vreau să-mi expun colăceii. Deci am devenit o femeie cu ceva greutate. Dar nu m-am urcat pe cântar. Mi-am zis- eh, un kil, două, nu-i bai. Nu am fost niciodată vreo supermodeală, nici nu voi fi.

Inevitabil, zilnic mă văd de câteva zeci de ori în oglindă dacă stau acasă, pentru că am o oglindă imensă pe hol. Și parcă, parcă ocup mai mult din spațiul oglinzii. De obicei, când îl întreb pe El dacă i se pare că m-am îngrășat îmi spune: ”Nu-mi dau seama. În niciun caz evident”. Și îl cred, pentru că văzându-mă zilnic două kilograme nu se pot observa, nu e o diferență care să-i atragă atenția. Îl întreb și acum. Bineînțeles că aș fi putut să mă urc cu ușurință pe cântar, dar mai verific din când în când ce vede el când se uită la mine. Și bineînțeles că tot ceea ce spune traduc din limbajul lui diplomat (dobândit după ani de experiențe în ceea ce mă privește) într-unul realist.

-Auzi, ți se pare că m-am îngrășat? Sincer, promit să nu-ți sar în cap. Nici acum, nici peste două-trei zile, nici peste o lună.
-Nu… Nu foarte tare…

Deci e clar! ”Nu foarte tare” înseamnă că deja am luat proporții vizibil. Este a doua oară în 8 ani de zile când îmi spune, așa, mai pe ocolite că m-am îngrășat. Prima oară a fost mult mai nasol. La vreo 7 -8 luni după ce am născut. Mi-a spus-o, așa, delicat…prin comparație. Cu o altă persoană. Persoană din familie, ce-i drept. Care la aproape 60 de ani arată foarte bine. Aș fi fost măgulită de comparație, dacă aș fi avut și eu vreo 40 și ceva spre 50. Dar acum nu. Abia aveam 30 și eram și în crizele de după naștere. I-am făcut capul calendar o săptămână și apoi m-am pus pe cură. Drastică.

În prima săptămână am slăbit 3 kilograme. Apoi mi s-a făcut rău. Am renunțat. Mi-am dat seama că sunt inconștientă. În următoarele două săptămâni am pus 4 kilograme înapoi. Atunci am decis că nu cură de slăbire îmi trebuie mie, ci niște reguli. Reguli de bun simț care m-au ajutat să slăbesc 9 kilograme într-o lună jumate- 2 luni.

 • Dimineața, pe stomacul gol beam câte 500 de ml de apă călduță cu lămâie. Asta m-a scăpat și de durerile de stomac, m-a scăpat și de constipația de care nu mai scăpam după sarcină.
 • Am renunțat la zahărul din cafea. Înainte puneam câte 2-3 lingurițe la o cană. Cafeaua o beam la o oră după apa cu lămâie.
 • Ciocolata, de care sunt dependentă (ciocolata la cafea e un obicei pe care îl am de când îmi amintesc eu că beau cafea) am redus-o la numai 1 pătrățică, două. Atât. Și ăsta era tot desertul. De poftă și ca să nu se umfle frustrarea în mine și să scap la un moment dat să mănânc o ciocolată dintr-o dată (da, mi se întâmplă), am decis să nu renunț de tot la ea.
 • Am renunțat complet la pâine.
 • Micul dejun era masa cea mai copioasă, dar fără prostii. Ouă, iaurt, guacamole, fructe cu brânză de casă care mai rămâneau de la gustarea Mogâldeței, legume, mozzarella.
 • Am renunțat complet la prăjeli și am rărit mult carnea de porc. Mogâldeața era prea mică (nici acum nu mănâncă carne de porc) și oricum găteam cu pui, curcan, vită.
 • Nu mâncam niciodată să mă simt sătulă. Eu sunt o gurmandă, la mine sătulă înseamna sătulă, nu glumă. Și o porție, credeți-mă, era porție, nu glumă. Ca să mă fac mai înțeleasă, porțiile le reduceam la aproximativ o palmă de mâncare.
 • Beam 2 litri de apă de zi. Obligatoriu.
 • Am scos mezelurile de tot din alimentație.
 • Am preferat să mănânc mai multă salată și mai multe legume crude decât mâncam înainte. Fructe mai puțin, spre deloc. Excepție era dimineața când mâncam resturile Mogâldeței.
 • Și, foarte important, după ora 7-8 nu mai mâncam. Asta în condițiile în care mă culcam pe la 11.30-12.

Practic, mi-am schimbat stilul de viață. Și în niciun caz dramatic, ci, zic eu, într-un mod decent, de bun simț, fără să-mi interzic cu desăvârșire anumite lucruri. Adică dacă îmi era poftă de pizza, mâncam. Dar o felie, poate două, nu o pizza întreagă. Și nu, nu am mâncat iaurturile sau brânza sau mai știu eu ce cu 0, 01 % grăsime. Nu prea mă omor după ele, nu le-am văzut rostul.

Și așa am slăbit 9 kilograme. Când m-am întors la muncă, eram mai slabă ca înainte să rămân însărcinată. Vreun an nu m-am îngrășat, deși au fost destul de multe abateri de la regulile mele.

Din păcate, de juma’ de an încoace, programul meu a devenit de două ori mai haotic, muncesc de două ori mai mult, oboseala este semnificativ mai mare. Am început din nou să mănânc la 10-11 noaptea. Am zile în care beau un pahar de apă și trei cafele. Când sunt la muncă mănânc adesea porcării. Și toate astea formează un cerc vicios. Stilul de viață haotic și nesănătos duce la oboseală și mai mare. Cu cât oboseala e mai mare, fac compromisuri și mai multe în alimentație. Și ghiciți ce? Asta duce la oboseală și mai mare. Și tot așa…

Rezultatul? M-am îngrășat 5 kilograme. La înălțimea mea, de 1,58 nu e deloc puțin. Și sunt în permanență obosită. Și nici prea grozav nu mă simt. Asta ca să nu fiu prea dramatică.

Ei bine, banalul lui răspuns -”nu… nu foarte tare…” – m-a trezit la realitate. Nu vreau ca Mogâldeața să aibă o mamă-dovleac. Exagerat sau nu, protesc sau nu,  îmi doresc ca atunci când va avea și ea 1,58 să putem face schimb de haine. Nu vreau să aibă o mamă lipsită energie, veșnic obosită. Vreau să ne bucurăm amândouă de copilăria ei. Și să redevin zvăpăiată, așa cum eram.

Dincolo de ce vreau sau ce nu vreau pentru Mogâldeață, vreau să mă simt eu bine în pielea mea. Vreau să-mi recapăt energia și, cel mai important, vreau să fiu SĂNĂTOASĂ. Pentru mine și pentru familia mea.

Așa că voi intra în noul an cu acest gând: să-mi recapăt stilul de viață de bun simț. Și să dau deoparte mai mult nervii și grijile. Oricum nu rezolv nimic cu ele. Și să-mi aloc mie mai mult timp, dar și familiei. Sunt convinsă că voi reuși. Începând de azi, nu de mâine, nu de la anu’. Am zis!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *