Cuvintele care ne stresează

Cu toții știm că este un lucru bun să fim pozitivi, să fim optimiști, să vedem partea bună din orice lucru. Eu una fac tot posibilul să-mi trăiesc viața așa, dar, recunosc, sunt foarte multe momente în care nu-mi iese așa cum mi-aș dori eu.

De curând am citit un studiu care mi-a atras atenția și mai mult. Se pare că nu numai felul în care gândim ne influențează viața, ci și cuvintele pe care le rostim. Ele pot schimba practic felul cum creierul nostru funcționează și cum ne coordonează activitatea. Ori eu la capitolul ăsta nu stau grozav.  Și asta pentru că, în mod constant mă trezesc spunând: ”nimic nu merge”, ”sunt praf”, ”vai, ce toantă sunt!”, ”arăt ca naiba”, ”sunt bătută în cap”,, ”sunt nebună”, ”sunt dusă” și lista mea e luuungă și plină de ”alinturi” la adresa mea și a vieții în general.

Studiile au dovedit însă că aceste cuvinte pe care le rostim au o influență majoră asupra felului în care creierul nostru funcționează. Cuvintele activează anumiți centri la nivelul creierului și, practic, acționează în funcție de ceea ce noi spunem.

Așadar, studiile făcute neurologi, experți în comunicare și neurochirurgi arată că atunci când rostim cuvinte pozitive precum dragoste, liniște, pace, bucurie, frumusețe etc, influențăm felul cum creierul nostru funcționează amplificând raționamentele cognitive și întărind porțiuni din lobii frontali, adică aceia care decid acțiunea, reglează comportamentul, proiectează viitorul și răspund la intenția fermă.

Pe de altă parte, atunci când rostim cuvinte cu încărcătură negativă creierul nostru nu mai poate secreta substanțele responsabile cu gestionarea stresului. Deci, cuvintele negative împiedică creierul să ne elibereze de stres. Ele însele produc stres și tot ele împiedică creierul să ne elibereze de stres.

Este în gena noastră, a oamenilor, să ne îngrijorăm. Creierul nostru este proiectat astfel, să intre în alertă,  pentru a ne proteja de posibile situații periculoase care ne-ar putea pune viața în pericol.

Așadar, când folosim cuvinte negative, fie că le rostim cu voce tare sau le spunem numai în gând, activăm centrii fricii (amigdala) care produc hormonii stresului.  Iar acești hormoni ne împiedică să gândim logic, împiedică raționamentele cognitive, ne împiedică pur și simplu să funcționăm normal.

Concluzia este că atunci când folosim cuvinte cu încărcătură pozitivă (fie rostie, fie chiar și în gând) contribuim semnificativ la starea noastră de bine, la felul cum luăm deciziile, la felul cum ne modelăm practic acțiunile și viitorul. Contribuim, nu în ultimul rând, la dezvoltarea relațiilor cu cei din jurul nostru, familie, prieteni, colegi, oameni necunoscuți.

Și asta nu e tot. Căutând informații despre studiul ăsta referitor la cuvinte, am mai găsit unele care spun că pesimismul ne îmbolnăvește inima. (Asta ca să nu mai vorbesc despre studiile privind influența cuvintelor noastre asupra copiilor, dar subiectul ăsta e atât de amplu încât voi scrie o postare separată despre ea).

Așadar, pesimismul — definit drept tendința de a anticipa în mod neplăcut urmările unor fapte/evenimente — poate avea implicații negative asupra sănătății inimii. Nu mai intru foarte mult în detalii ”tehnice” aici, dar cei care au făcut studiul susțin că  ”pesimismul exagerat poate fi pus  alături de alți factori cunoscuți de risc, precum diabetul, hipertensiunea și fumatul” în ceeea ce privește riscul de îmbolnăvire. Cu timpul, mușchiul inimii este slăbit, apar aritmii — bătăi neregulate ale inimii — și insuficiența cardiacă.

Ce-am de făcut

Eu una nu-s cea mai optimistă persoană din lume și, în ceea ce privește cuvintele, așa cum vă spuneam și mai sus, am obiceiul de a scoate pe gură unele destul de negative, mai ales în ceea ce mă privește.

Dacă până acum îmi propusesem așa, în mare, să fiu mai pozitivă, mai optimistă, acum am zis că trec la chestii concrete.

Îmi voi nota de fiecare dată cuvintele negative pe care le rostesc sau le gândesc, așa ca pe un jurnal al negativității mele. Sunt sigură că va fi un semnal  de alarmă pentru mine.  Și pentru fiecare astfel de cuvânt voi găsi cel puțin încă unul pozitiv.

Și apropo de a vedea partea bună din toate lucrurile, mai ales din cele mai puțin bune, iată mai jos un video care pe mine m-a emoționat destul de tare.

Dacă viața asta este singura pe care o avem, așa cum este ea, zic să ne-o facem noi înșine mai frumoasă. Până la urmă, schimbarea în bine trebuie să vină de la noi, pentru că doar pe noi  (și felul nostru de a gândi, vorbi și acționa) ne putem controla/ schimba.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *