Despre vaccinuri și vaccinare

Știu că este un subiect extrem de controversat, atât de controversat încât, de multe ori, aproape că mi-e și teamă să-l aduc în discuție. Știu o mulțime de opinii pro și contra vaccinare și multe dintre ele, din ambele tabere, îmi par mie pertinente. Totuși, mărturisesc din nou că eu, din principiu, sunt pro vaccinare.

Eu personal am ales să vaccinez copilul, mi-am spus că nu aș putea trăi cu ideea că aș fi putut preveni o boală, un pericol, și nu am făcut-o.

Pe de altă parte pot înțelege și o parte din opiniile contra vaccinare. Asta mai ales pentru că da, cred și eu că riscuri există. Și eu cred că problema este în felul cum se decide vaccinarea și cred că atunci când un medic își dă ok-ul pentru ca un copil să fie vaccinat ar trebui să o facă în cunoștință de cauză, știind care este starea de sănătate a copilului.

Tocmai pentru că este un subiect extrem de important, este vorba de sănătatea copiilor noștri, mi se pare esențial să fim informați. Dar și aici e de discutat modul în care reușim să filtrăm informația.

Săptămâna trecută, Social Moms a organizat un seminar exact pe această temă- vaccinarea- unde mai mulți specialiști și-au exprimat opinia. Iată un rezumat:

Ana Măiță, Președinte Asociația Mame pentru Mame, a vorbit în deschiderea conferinţei despre importanța surselor de informare din zona de vaccinare şi felul în care ar trebui să cântărim lucrurile atunci când suntem în faţă unei decizii ce vizează sănătatea copiilor.

De unde ne luăm informațiile

Este important să cerem sfatul specialiştilor înainte de a lua decizia de a vaccina sau nu copiii. Ana Măiță spune că „datoria noastră este să întrebăm iar datoria medicilor este să explice astfel încât să înţelegem. Este nevoie de încredere între cele două părţi, altfel acest lanţ se destramă”. De asemenea, Ana recomandă mamelor să aibă încredere şi în instinctul lor.

„Suntem înconjuraţi de emoţie, iar majoritatea ştirilor se bazează pe imagini sugestive, cu un puternic impact emoţional. Raţiunea însă ţine mai mult de statistici, de explicaţii ştiinţifice, de cifre greu accesibile pe care este esenţial să le înţelegem de la specialişti”, a punctat Ana Măiță.

Rolul medicului de familie în procesul de vaccinare

Dr. Gindrovel Dumitra – Coordonator, Grupul de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicina Familie – a vorbit despre rolul medicului de familie în procesul de vaccinare. Comunicarea dintre părinţi şi medicul de familie trebuie să fie deschisă şi onestă.

„Dacă nu aţi găsit acel medic în care să aveţi încredere şi căruia să-i puteţi adresa orice întrebare, trebuie să îl căutaţi până îl găsiţi. Medicul de familie este veriga esenţială în luarea deciziei de vaccinare”, spune Dr. Gindrovel Dumitra.

Medicii prezenţi au ţinut să amintească celor prezenţi faptul că imunizarea prin vaccinare previne anual între 2 şi 3 milioane de decese, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.  Fără vaccinuri nu ar fi fost posibilă eradicarea globală a variolei şi eliminarea poliomielitei şi rujeolei din multe părţi ale lumii.

Deciziile se iau în familie

Gabriela Maalouf – NLP trainer pentru copii și părinți și blogger @familieimplinita.ro – a vorbit despre cum se iau deciziile în familie, despre faptul că emoţia şi convingerile noastre nu permit comunicarea reală dintre membrii familiei. Odată ce devenim conştienţi de aceste piedici, putem începe să discutăm pentru  a lua o decizie comună. Așadar, deși foarte greu, ar trebui să reușim oarecum să renunțăm la bagajul emoțional și să facem tot posibilul să luăm o decizie rațională.

„În luarea deciziei sunt implicate mai multe componente: memoria care compară situaţia actuală cu trecutul, intuiţia care oferă câteva opţiuni, imaginaţia care desenează scenarii şi, nu în ultimul rând, cortexul prefrontal care ia decizia finală”, spune Gabriela Maalouf.

Dr. Anca Drăgănescu – Medic primar pediatru, specialist boli infecțioase la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. “Matei Balș” – a vorbit despre rolul medicului specialist în procesul de vaccinare, oferind și exemple din practica de zi cu zi.

„Imunizarea activă prin vaccinare rămâne cea mai eficientă metodă de prevenţie a unor boli infecţioase grave. Însă, în condiţiile existenţei unor vaccinuri sigure şi eficiente, în România secolului 21 încă se moare de tetanos sau de rujeolă. Asociaţia PRO IMUNIZARE şi-a propus să aducă clarificări despre vaccinuri şi vaccinare, cu argumente ştiinţifice. Considerăm că este nevoie de un efort comun pentru ca sănătatea publică să nu fie pusă în pericol şi pentru a se evita riscul izbucnirii unor noi epidemii” a spus Dr. Anca Drăgănescu, Preşedintele Asociaţiei Pro Imunizare.

Acoperirea vaccinală în România înregistrează procente sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o acoperire vaccinală de peste 95%. În aceste condiţii, România se poate aştepta la reapariţia unor boli grave ce pot fi prevenite prin vaccinare (poliomielita, difteria, tetanosul, rujeola) şi care pun în primejdie viaţa sau pot lasă sechele grave.

Conform datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile există 257 de noi cazuri de rujeolă, confirmate între 28 octombrie – 11 noiembrie 2016.

Întotdeauna este mai bine să previi decât să tratezi. „Decizia de vaccinare ne aparţine în totalitate şi trebuie făcută conştient şi în mod responsabil.  Fundamentarea informaţiei şi lucrul în echipă medic – părinte sunt esenţiale”, a mai adăugat Dr. Anca Drăgănescu.

Conferinţa  „De ce să ne mai vaccinăm copiii” a fost realizat cu sprijinul Asociaţiei ProImunizare, Asociaţiei Mame pentru Mame, Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Societatea Română de Micrologie şi vine în sprijinul părinţilor pentru luarea unei decizii responsabile.

În cadrul evenimentului, co-organizatorul desprecopii.com a lansat o pagină dedicată vaccinării, unde părinții sunt așteptați cu întrebări legate de acest subiect.  Site-ul de părinti a creat și o aplicație –  „Eu, Mamica” – disponibilă în Google Play și Apple Store ce oferă posibilitatea părinților să-și gestioneze calendarul de vaccinare pentru copiii lor.

Conferința s-a transmis LIVE pe socialmoms.ro și desprecopii.com și a fost urmărită online de peste 16.000 de părinți. Înregistrarea va fi disponibilă pe socialmoms.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *