În vizită la prietena mea cu bebeluș
Am văzut multe articole despre ce să faci și ce să nu faci atunci când mergi la un bebeluș în vizită, dar toate referindu-se la cum să protejăm bebelușul. Ei bine, eu cred că pentru a proteja bebelușul am face bine să protejăm și mama.: Știm deja cu toții că atunci când mama nu e bine, nu prea e bine pentru nimeni.
Așadar, în ultima perioadă au început din nou să apară bebeluși în viața mea. Dragii de ei 🙂
Înainte să merg în vizită la prietena mea, chiar mi-am propus să mă gândesc un pic la ce mi-a plăcut și ce m-a deranjat pe mine după ce născusem. Și, deloc în ultimul rând, la ce m-a ajutat sau la ce m-ar fi ajutat.
Prietena mea, ca și mine, nu are nici bonă, nici bunici, nici alte ajutoare prin jurul ei. O știam și pe ea destul de speriată, cam cum eram și eu. Așa că, tocmai pentru că m-am gândit că o voi posta și aici, pe blog, mi-am făcut o listă. Inițial în gând:
- Du-i ceva de mâncare. Ceva gustos și sănătos. Gătit și, dacă se poate, mai mult de o porție. De preferat în recipiente pe care să le poată arunca după aceea, să nu le mai poarte grija și ălora. Un borcan mare cu mâncare bună, gătită în casă, pare ideal.
- Du-i și un buchet de flori dacă știi că-i plac, dacă nu, altceva. Nu crini sau altele asemenea, cu miros puternic, că revenim la articolele despre cum protejăm bebelușul. De regulă mergem cu daruri pentru copii, mai rar și pentru mamă.
- O poți suna înainte să o întrebi dacă are nevoie să-i cumperi ceva, e posibil să nu fi reușit să iasă din casă, deși ar fi avut nevoie.
- Dacă vrei s-o ajuți și te gândești că vei lua copilul în brațe nu te da cu o tonă de parfum, nu-ți pune stratul de machiaj pe față.
- Descalță-te când intri în casă. (Ca o mică paranteză, eu îmi luasem deja șoșoni de unică folosință pentru musafiri, să fiu sigură că nu există niciun motiv pentru care cineva ar putea intra încălțat). De spălatul pe mâini nici nu mai zic, nu?
- Când o întrebi ce face, ascultă bine răspunsul, nu fi superficială! Las-o să se plângă, dacă simte nevoia. Spune-i că o crezi și o înțelegi. Atât! Nu încerca s-o consolezi cu experiențele tale sau ale altor mame.
- Dacă NU ești deja mamă și vrei să-i dai sfaturi, fă bine și abține-te. Dacă ești deja mamă și vrei să-i dai sfaturi abține-te și așa. În cazul în care nu ți se cere sfatul sau nu ai tu convingerea că i-ai putea salva viața cu sfatul tău, abține-te. Dacă e totuși un sfat care să o ajute pe ea, nu unul referitor la principii de creștere a copilului, fie.
De exemplu, pentru mine au fost picate din rai trei sfaturi: unul despre cum să folosesc pompa de sân, adică fără partea de silicon; unul în care am aflat că există încălzitor de biberoane și cel despre șervețelele de bebeluși și crema de funduleț cu care am scăpat pentru totdeauna de iritații. Se știe ea cea care mi-a spus, nici nu mai știu dacă i-am mulțumit.
- Nu face comparații! Deloc!
Dacă îi vei spune că bebelușul tău se trezea mai des noaptea, la fiecare oră, nu la 2 ore ca al ei, va simți că nu o lași să se plângă. Îi spui, practic, că la tine a fost și mai rău, să nu se mai vaite atât, nu e cazul.
Dacă îi spui că al tău a dormit și al ei nu doarme, va simți că greșește cu ceva, se va gândi poate că nu-i o mamă suficient de bună.
Deci NU FACE COMPARAȚII. Suntem diferiți, simțim lucrurile diferit. Dacă ei îi este greu, îi este greu, nu contează că la alții a fost mai bine sau mai rău. Fii alături de ea, atât!
- Întreab-o dacă are nevoie să facă ceva, orice, să stai ceva vreme cu bebelușul. Eu am întrebat-o direct dacă vrea să-și facă o baie lungă, mi-am permis asta. (Dar nu riscați cu întrebarea directă dacă există și cea mai mică șansă să fie înțeleasă greșit). Și a vrut, eu știam că vrea. Și eu mi-aș fi dat câteva ore din viață pentru o baie bună. Bine, și-acum mi-aș mai da.
Mi-am prins părul, i-am cerut un tricou de casă sau un scutec/prosop măricel, să nu pun copilul pe hainele cu care am venit de afară atunci când îl iau în brațe. Am primit. Și, Doamne, ce mici și drăgălași sunt, parcă uitasem cum e să ții un bebeluș în brațe.
- Cât a stat la baie (am asigurat-o de cinci ori ca la cea mai mică problemă o chem, să stea maxim de liniștită și oricât vrea, dacă i se pare că aude copil plângând e doar în mintea ei), m-am jucat un pic cu mâna-de-om, l-am ținut în brațe, a adormit imediat. Între timp am strâns hainele de pe balcon și i le-am împăturit. Știam deja că nu le calcă, fată deșteaptă, eu m-am chinuit ca fraiera luni de zile.
- A ieșit din baie înainte să apuc să spăl și cele trei vase din chiuvetă, dar măcar făcusem o gură de cafea. Da, alăptează, am făcut o cafea slabă, slabă și a băut fix trei guri. Și pentru că am avut un imens noroc și mogâldeața mică a dormit bine, am zis să fac maxima aroganță: i-am făcut manichiura. Nu, nu-s vreo pricepută. Nici ea nu e, dar a ieșit decent. Și un pic nebunesc :)) Dar am super binedispus-o.
Aproape 3 ore, atât am stat la ea. Dar au fost 3 ore relaxante pentru mine. Am simțit că mi se sparge inima de drag cu omulețul în brațe, adormit. Am fost super încântată că am reușit în sfârșit să stau de vorbă cu prietena mea, fără s-o bat la cap cu recomandări și prostii. Ea a fost încântată că a stat juma’ de oră în baie și a râs în hohote cât i-am făcut unghiile, de eram sigură că mai mult o s-o mozolesc cu ojă. A fost ca o ieșire între fete pe care mi-o doream de multă vreme, doar că a fost un pic altfel. Mult mai bună 🙂
Eu sunt Alina și îți mulțumesc că ai venit pe blogul meu. Dacă vrei să fii la curent cu ceea ce scriu, te rog să dai un like paginii de Facebook a blogului aici sau să te abonezi prin e-mail. Te mai aștept. Cu bine! 🙂