Cheesecake cu ciocolată și fructe. Fără zahăr și fără cacao
Sună cam ciudat titlul ăsta, nu? Da, îmi dau seama, dar pentru că fii-mea tot voia ceva cu ciocolată, dar nu mă prea grăbesc să îi dau. Iar eu, ca întotdeauna, voiam ceva cu brânză, așa că le-am combinat cumva pe ambele. Și am făcut un cheesecake cu ciocolată, foarte simplu și ușor de făcut, că eu nu mă bag la chestii complicate. Și de-a dreptul delicios.
Am folosit așa:
Pentru cel mai simplu aluat:
- 350 de grame de făină integrală
- un pachet de unt -200 de g la temperatura camerei
- 3 gălbenușuri (albușurile le pun la brânză)
- 5 linguri de pudră de roșcove sau karob- alternativa mult mai sănătoasă și mai ieftină la cacao (se găsește în orice magazin naturist).
- 5 linguri de miere (știu discuțiile despre faptul că devină toxică tratată termic, am explicat aici cum am ajuns la concluzia că nu e așa)
- 1 lingură praf de copt- am ales unul bio, fără fosfați
- semințele de la jumătate baton vanilie
Pentru umplutură:
- 2 ouă întregi + albușurile de la aluat
- 500 de grame de brânză de vaci
- 200 de grame mascarpone
- 4-5 linguri de miere – depinde de gust
- semințele de la cealaltă jumătate de baton de vanilie
- am avut niște fructe de pădure congelate- cam o mână. –- Ulterior am făcut și cu căpșune proasete. O minunăție. Ne-am bătut pe ea:)
E atât de simplu de făcut, că a fost gata cât a dormit fii-mea, am avut timp să scriu și rețeta și să mai beau și o cafea.
Aluatul: făina, cu pudra de roșcove și praful de copt se amestecă. Separat se amestecă untul, cu mierea și apoi cu gălbenușurile și vanilia. E bine ca untul să fie foarte moale. Merge mult mai repede. Apoi amestecul de făină se combină cu amestecul de unt până se omogenizează. E bine să nu punem toată făina deodată. Și gata blatul! Am format două mingi din el și l-am băgat la frigider.
Umplutura: brânza, mascarpone, ouăle întregi și albușurile bătute împreună un minut, mierea și vanilia se amestecă bine, bine. Gata și umplutura.
Într-o formă de tort am pus niște hârtie de copt, apoi am luat prima minge de aluat, am întins-o. Cu degetele. Am turnat apoi o jumătate din umplutură, am împrăștiat fructele, am turnat și cealaltă jumătate. Apoi, pe deasupra am ras pe răzătoarea mare cealaltă minge de blat. Am băgat la cuptorul încins și am lăsat cam 45 de minute la foc mic, probabil undeva aproape de 180 de grade.
Nu vă speriați dacă umplutura pare încă moale, testul scobitorii nu are nicio relevanță. După ce se răcește se întărește. Pe deasupra, ca un plus de decor și pentru a-mi ține 100% promisiunea față de fii-mea, am răsfirat câțiva fulgi de ciocolată albă. Am găsit una fără prostii prin ea. Și asta este tot. Un deliciu!
De la ce varsta recomandati preparatul? Arata foarte bine.
Unt topit la bainne marie?
Multumesc
Scuze, am vazut cu intarizere. In niciun caz inainte de un an. Nu am topit untul, l-am lasat la temperatura camerei, era destul de moale, dar nu topit.